Kuka ihmeen Lakko? Kasvatamme sosiaalisen median natiiveja

Tiia Välimäki.

”Äiti, kun sä olit lapsi, niin keitä tubettajia seurasit?” Rakkaani, kun äiti oli lapsi, ei ollut YouTubea, internetiä tai edes kännyköitä.

Olimme lasteni kanssa hiihtoloman aloituksen kunniaksi yleisömeressä seuraamassa tubettajien lavashow’ta Ideaparkissa. Lakko oli nähtävä. Lakko on YouTube-tähti.

Tubettajat kuvaavat videoillaan omaa elämäänsä, kiinnostuksen kohteitaan, pelaamista ja paljon muuta. Tubettajat ovat tämän päivän supertähtiä, joiden näkemistä, yhteiskuvaa ja nimmaria jonotetaan tuntikaupalla. He kohtaavat jokaisen, heittävät ylävitosen ja hymyilevät kuvanottohetkellä. He ovat läsnä sadoille tuhansille seuraajilleen some-kanavissaan. He vastaavat kommentteihin, kuuntelevat toiveita uusiin videoihin ja ottavat vastaan seuraajiensa haasteita. Tämä läsnäolo oikean elämän fanitapaamisissa sekä kohtaamisissa verkossa, on olennainen osa heidän suosiotaan.

Me vanhemmat emme aina ymmärrä sitä, miksi lapsemme haluavat katsoa videoita, joissa joku toinen pelaa Minecraftia tai suorittaa haastetta vältellen kosketusta lattiaan 24 tunnin ajan. Viihteellisen sisällön lisäksi tubettajat tarttuvat vakaviinkin aiheisiin, kuten syömishäiriöihin tai koulukiusaamiseen. Näiden tarinoiden kautta he voivat tarjota vertaistukea yleisölleen mahdollisten ongelmien kohtaamisessa.

Kaikista meidän lapsistamme ei tule YouTube-tähtiä, mutta on melko todennäköistä, että jokainen joskus julkaisee jotain some-palvelussa. Sosiaalinen media on meille aikuisille useimmiten Facebook, WhatsApp ja Instagram, mutta nuoremmalle sukupolvelle se on lisäksi Snapchat ja TikTok.

Somen riskeistä ja vaaroista tulee puhua lapsen kanssa ikätaso huomioiden sekä luoda turvalliset pelisäännöt somea varten. Turvallinen ja hallittu somen käyttö on väistämättä osa tämän päivän lapsen ja nuoren elämää. Paljon puhutaan somen haitoista, mutta on olemassa jo tutkittua tietoa siitä, että sosiaalisen median palvelut myös rikastuttavat sosiaalista viestintää. Lasten on tärkeää pitää yhteyttä ystäviinsä ja saada osakseen huomiota sekä hyväksyntää kaveripiiriltään. Tässäkin ne selvät pelisäännöt ja turvalliseen kasvuympäristöön kuuluva toiset huomioiva käytös luovat oikeanlaisen pohjan.

Visuaalisena ihmisenä olen myös innoissani siitä, mitä kamerapuhelimet ja sosiaalinen media ovat tehneet kuvalliselle ilmaisulle. Nykyään kuvallinen tarinankerronta on helppoa ja läsnä jo kouluikäisen elämässä. On helppoa ottaa kuva tai video, ja jakaa kuvan avulla tunnelmia kaveripiirilleen.

Palaan vielä hiihtoloman tubettajatapahtumaan Ideaparkissa. Lavalle kutsuttiin vapaaehtoisia tubettajien avuksi tietovisaan. Kun tubettaja-Miska kysyi yhden tytön asuinpaikkakuntaa, tyttö vastasi sen olevan Akaa. Miska hiljeni hetkeksi tuumaustaukoon ja totesi naureskellen, että kuulostaa ihan keksityltä paikkakunnalta. Tubettajalla tuntui olevan Akaan kokoinen aukko sivistyksessään, olisiko Akaan kaupungilla siis markkinointia tehtäväksi YouTubessa?

Haastan jokaisen kouluikäisen lapsen vanhemman selvittämään seuraavien some-sanojen tarkoituksen: Twitch, snapstreak ja Jennifererica. Veikkaan, että vastauksissa voivat auttaa omat lapsenne.

Tiia Välimäki

Kirjoittaja on perheenäiti, Särkänniemen markkinointipäällikkö ja ylpeästi maalainen akaalainen.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?