Forum Akaa: Mitä harvinaisemmaksi taitoja vaativa ammatti muuttuu, sitä suuremman matkan ihmiset ovat valmiita matkustamaan – Akaasta ei tarvitse mennä merta edemmäs kalatiskille

Juha Leinivaara.

Ihmisten puheita kuunnellessani huomaan, että yllättävän usein edes paikalliset eivät tiedä mitä palveluita Akaassa olisi tarjolla. Silloin tällöin on paikallaan muistuttaa: ei tarvitse mennä merta edemmäs kalatiskille.

Akaan vetovoimaa ei välttämättä edes tiedosteta. Paikkakunnalle saavutaan asioimaan kaukaa. Kädentaitojen katoaminen on karsinut ennen niin tärkeiden palveluiden saatavuutta.

Poissa ovat ne ajat, jolloin melkein jokaisesta pitäjästä löytyi peruspalvelujen lisäksi erikoisempaa osaamista. Digitalisaatio on vaikuttanut kaikkeen kaupankäyntiin. Tilanne on sama ympäri Suomea Akaan kokoisissa kaupungeissa.

Esimerkiksi matkatoimistojen tilalla ovat nykyään verkkosivut, joista varataan hotellit ja lennot. Toimistot ovat kaikkialla harvenemaan päin. Iltalenkillä voi huomata tyhjiä liiketiloja keskuskatujen varrella. Jäljelle jää toki useita palveluja, joita ei voi hoitaa sähköpostilla tai kirjeitse. Vain näillä palveluilla maaseudun paikkakunnat voivat kilpailla keskenään.

Pahimpia kilpailijoita ovat isot ostoskeskukset. Pienten paikkakuntien onneksi isot kauppaketjut eivät välttämättä pidä kaikkia palveluitaan paikan päällä ostoskeskuksissa.

Paikalliset palvelut ovat onnistuneet houkuttelemaan asiakkaita kauempaakin. Puskaradion taajuuksilla kavereille on vinkattu hyvästä palvelusta. Juuri niistä palveluista, joita ei enää tahdo löytyä. Tarvelistan kärjessä on usein hajonneiden esineiden korjaaminen. Jos esineellä on tunnearvoa tai ainutlaatuisuutta, ei sitä helposti heitetä pois.

Vanhanajan huonekalujen korjaukselle on aina tarvetta maaseudulla. Silloin lähdetään tietotaidon pariin Kotikätevikön liikkeeseen. Vanhat puuesineet ehostetaan uuteen elämään. Samoin Akaan verhoomo vetää autoilijoita ja veneilijöitä pitemmältä reissulta, jotta kuluneet penkit ja sisustat saavat uuden ilmeen.

Seinien komistamisen suhteen olemme hemmoteltu pilalle. Paikkakunnalla on kaksi tapettivalmistajaa, joiden rullia postitetaan ulkomaille asti. Sandudd Oy:n suomalainen moderni muotoilu vetää sisustusarkkitehtien katseita Akaata kohti.

Pihlgren ja Ritola Oy valmistaa perinteisiä tapetteja. Joillekin kodin ehostajille on ihan kesän kohokohta ajaa Tapettitehtaalle itse koskettelemaan erilaisia tapetteja. Kotiin lähdetään takapenkki täynnä tapettirullia. Stockmannin jouluikkunakin hyödynsi seinillään Toijalassa valmistettuja pöllötapetteja.

Vaatimattomuus kaunistaa, ja komeaksi minua on kehunut vain äitini. Siitä huolimatta uskallan kehua myös omaa liikettäni. Olen saanut kuulla asiakkailtani, että he ovat matkanneet Toijalaan Tampereelta, Hämeenlinnasta, jopa Jyväskylästä ja Helsingistä asti. Kellosepän palveluita ei enää löydä alan kivijalkaliikkeistä. Useat ovat ajaneet elämänsä ensimmäistä kertaa Toijalaan, jotta saavat paristonvaihdot odottaessa. Mitä harvinaisemmaksi jokin taitoja vaativa ammatti muuttuu, sitä suuremman matkan ihmiset ovat valmiita matkustamaan.

 

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on 39-vuotias akaalainen pienyrittäjä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?