Forum Akaa: Monet nettivalmennukset perustuvat siihen, että joku kertoo meille saman, mitä vanhempamme ovat yrittäneet sanoa koko elämämme ajan

Minulle tarjottiin Facebookin välityksellä ajattelua parantavaa verkkovalmennusta, jonka jälkeen olisin paras versio itsestäni. Valmennuksen sisältönä oli henkilökohtaiseen taustatietolomakkeeseen perustuvia päiväkirjatyyppisiä tehtäviä.

Tehtävien purku tapahtuisi live-yhteydessä aiheisiin perehtyneen julkkisvalmentajan kanssa. Valmennukseen käytettävän ajan voi päättää itse, ja työstettäviä aiheita olisi markkinointitekstin mukaan mahdollista pohtia esimerkiksi autoa ajaessa, tiskatessa tai illalla nukkumaan mennessä. Paketin hinta oli 140 euroa.

Uudella vuosikymmenellä olemme tilanteessa, jossa netti tarjoaa korvausta vastaan ratkaisun mihin tahansa. ”Kuntoon kesäksi/syksyksi/talveksi/kevääksi”, ”Hallitse ajankäyttöäsi”, ”Parempi sitä” ja ”Parempi tätä” puskee silmille joka kanavalta. Vetäjinä toimii muun muassa mindfulness-, lifecoach-, fitness-, mentaali- ja hyvinvointivalmentajia.

Me kolme–nelikymppiset olemme otollista kohderyhmää, koska emme hallitse tunteitamme, ruokahaluamme emmekä arkeamme. Sosiaalisen median informaatiotulva saa meidät ahdistumaan ja panostamaan hyvinvointiimme enemmän kuin koskaan aiemmin.

Verkkovalmennuksista saatu hyöty on kuitenkin toisinaan vähän samaa tasoa kuin jos ottaisi pikavipin osallistuakseen ”Talous tasapainoon”-valmennusryhmään. Hehkutetut onnistumiset edellyttävät pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista.

Vaikka osa meille tarjotusta materiaalista ei kestä tieteellistä tarkastelua, on tosiasia, että itseään voi ja kannattaa kehittää. Monet valmennukset perustuvat siihen, että joku kertoo meille saman, mitä vanhempamme ovat yrittäneet sanoa koko elämämme ajan: älä ahmi, nouse ajoissa, valitse vaatteet valmiiksi edellisenä iltana, älä osta velaksi ja lakkaa murehtimasta turhia. Ja hyvä niin! Joskus lopputuloksena todella on paras mahdollinen versio. Usein riittää jo vähän virkeämpi versio.

Valmennus tarjoaa parhaassa tapauksessa oivalluksia, jotka kantavat läpi loppuelämän. Jotta rahalleen saa vastinetta, on omalla vastuulla perehtyä erilaisiin vaihtoehtoihin ja hakea aktiivisesti sitä jotain, mikä kolahtaa juuri minulle. Autoa ajaessa, tiskatessa ja nukkumaan mennessä kannattaa laittaa radiot ja muut laitteet kiinni ja ikään kuin pohjatöinä alkaa kuunnella omia ajatuksiaan.

Sadalla neljälläkympillä sai myös kausikortin tanssitunneille. Siellä takarivissä muiden nilkkoja potkiessani olen ollut huomaavinani, että tanssiessaan aika moni näyttää olevan paras versio itsestään – ainakin vähän virkeämpi.

 

Tanja Salminen

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?