VaLePa vei kaksi pinnaa Akaasta

Aleksi Kaatrasalo ohittaa VaLePa Sastamala Tampereen Mikko Karjarinnan torjunnan. Suomen lentopalloilun ikonit Olli Kunnari (vas.) ja Mikko Esko (7) seuraavat voimattomina. Kuva: Harri Mattila.

Sastamalalaisen VaLePan ja Akaa-Volleyn kamppailu Pirkanmaan lentopalloherruudesta käynnistyi tiistaina Akaassa ennätysyleisön (668) silmien alla. Ensimmäinen Mestaruusliigan kauden neljästä kohtaamisesta päättyi tiukan taistelun jälkeen edellisen voittoon 2–3 (18–25, 26–24, 23–25, 25–13, 12–15).

Akaa-Volleylla taisi olla kotiyleisön edessä hieman liikaa näyttöhaluja ottelun alussa.  Aivan liian varovaiset hyökkäykset seurasivat toisiaan ja vieraat saivat lähes ilmaisia pisteitä. Sastamalalaiset kirivät nopeasti 5 – 10 johtoon. Lisäksi sunnuntain Suomen Cup -finaalin voittaja käänsi muutaman pitkän taistelupallon itselleen. Sehän tunnetusti nostaa joukkueen tunnelmaa entisestään.

Tilanteessa 6–14 Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp teki ottelun kannalta käänteentekevän pelaajavaihdon. Avauksessa ollut kokenut yleispelaaja Joni Mikkonen vaihdettiin yhtä kokeneeseen Enderwin Herreraan. Eddy oli täynnä energiaa eikä mies tunnetusti peittele pelihalujaan. Joukkue heräsi.

Loppuerä mentiinkin tasatahtiin. Pistekuninkaana kentällä hääräsi VaLePan hakkuri Mikko Oivanen (6/+6) 62 prosentin tehoilla. Akaa-Volleyn Mart Naaber onnistui hyvin keskeltä verkkoa. Viisi pistettä ja tehot 75 prosenttia.

Toinen ja kolmas erä tasoltaan parhaat

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi. Kun kotijoukkue oli saanut pelirytmistä kiinni, taistelu alkoi tasaisena. Vaikka vieraat kiipesivät parhaimmillaan viiden pisteen johtoon 13–18, Akaa-Volley ei luovuttanut ja vei ratkaisupallot nimiinsä.

Tässä erässä Akaan Urpo Sivula otti kentän isännyyden. Kymmenestä hakkurille tarjotusta passista mies teki kahdeksan pinnaa. Kun ensimmäisen erän torjuntapisteet menivät vieraille 1 – 5, nyt kotijoukkue dominoi verkkoa lukemin 6–1.

Kolmas erä oli ottelun tasaisin. Tällä kerralla VaLePa Sastamala Tampere oli lopussa huolellisempi. Akaa-Volleysta voidaan nostaa esiin Akseli Lankisen otteet. Passari teki pari pistettä verkolla ja pari syöttöviivalta. Kun lisäksi hyökkäyskalusto sai ruokaa tasaisesti, mies voi olla tyytyväinen peliinsä.

Akaa-Volley vei neljännen näytöstyyliin

Neljännessä erässä taisi näkyä VaLePa Sastamala Tampereen sunnuntai-illan Suomen Cupin finaali Kaupin tuoreessa pelihallissa. Joukkue sortui lukuisiin virheisiin ja Akaa-Volley vei erää selkeästi alusta asti. Se vei hyökkäysprosentit 50–30, torjuntapinnat 5–1, vastaanoton 62%–32% ja ässäsyötöt 6–1. Akaa-Volleyn tähti oli tässä erässä Eetu Pennanen (6/+6), eikä Mart Naaber jäänyt yhtään heikommaksi neljällä torjuntapisteellään.

Ottelun ratkaisu taisi tulla neljännen erän lopussa, kun sastamalalaisten valmentaja Janne Kangaskokko otti Mikko Oivasen ja yleispelaaja Erik Sundbergin penkille huilaamaan. Yhtä ratkaisevaa oli Akaa-Volleyn neljä epäonnistunutta hyökkäystä viidennen erän alkuun. Pitkässä pelissä viimeisen erän avaus on olennaisen tärkeä.

Loppu meni siis vieraiden johtaessa koko ajan Akaan 2–0 alun jälkeen. Vaikka Akaa-Volley sai kohtuullisen loppukirin Lankisen vaikeilla syötöillä, voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Ottelun viimeisen pisteen iski vieraiden parhaana palkittu David Petterson (16/+12). Komeat lukemat keskipelaajalle.

Akaa-Volleyn parhaaksi rankattiin Eddy Herrera (8/+2) ilmeisesti joukkueen sytyttäjänä.

– Hiukan olisi saanut olla tuuria lopussa. Ei muuta kuin valmistautumaan seuraavaan koitokseen, hymyili aina iloinen Herrera.

Akaan tehopakkaus pelissä oli Mart Naaber (16/+12), ja Urpo Sivulakin takoi palloa hyvin viime kauden joukkuettaan vastaan. Hakkurin tilastot näyttävät lukemia (25/+14).

Valkeakoskelta lähtöisin oleva VaLePa Sastamala Tampereen ja maajoukkueen Markus Kaurto on Kangaskokon mukaan kuntoutumassa ja saattaa olla pelikunnossa vielä runkosarjan aikana.

Akaa-Volley matkustaa tulevana lauantaina Kokkolaan, jossa vastaan asettuu sarjataulukossa viidentenä oleva Tiikerit. Akaa-Volley otti tiistaina yhden sarjapisteen ja säilytti kolmospaikkansa.

Seuraava kotiottelu on 8.2. ja vastaan tulee toistamiseen VaLePa.

Se oli näin lähellä, harmitteli Oliver Lüütsepp ottelun jälkeen. Kuva: Harri Mattila.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?