Forum Akaa: Minä haluan hiihtää!

Jari Rantanen.

Voi pojat! Ei hiihdetä edes Järviönlahden hiihtostadionilla. Vapaalaskun Mekasta, Norjan Ålesundista raportoitiin +19 celsiuksen talvilämpötiloja. Mihin tämä maailma on menossa? Huonoja talvia on nähty, mutta ei näin huonoja.

Suomalainen haluaa hiihtää talvella. Murtomaahiihto on ihmiselle hyvää nöyrää tekemistä. Siinä kun kaikilla lihaksillaan tuuppii menemään, niin homma toimii. Jos ei tuupi niin homma tyssää heti.

Peruskunto nousee, tukilihakset vahvistuvat ja stressi laukeaa. Perushommaa perus tyypeille. Jos olisin lääkäri, määräisin hiihtoa lääkkeeksi lähes kaikkiin vaivoihin.

Mutta ei voi hiihtää, kun ei ole lunta. Jos tämä on ilmaston lämpenemistä, niin se tulee heti lopettaa. Vai onko tämä vain harvinaisen leuto talvi? Monikaan ei halua lumetonta talvea ilmastonmuutoksella ääneen perustella. Se olisi liian karu muutos ollakseen totta. Suomessa asutaan, koska meillä on neljä vuodenaikaa. Kevät, kesä ja puoli vuotta syksyä ei meitä tyydytä.

Uskon ilmaston lämpenemiseen ja olen aidosti huolissani siitä, koska minä haluan hiihtää. Olen aidosti huolissani, mutta en silti tee mitään isoja tekoja oman hiilijalanjälkeni pienentämiseksi.

Jos hiihtäessä lopettaa lykkimisen, niin pysähtyy. Se on konkretiaa. Jos korvaan perheen ulkomaan matkan lähimatkailulla, se ei tuo minulle lunta seuraavaksi talveksi. Ongelma minulle tässä hiilijalanjälkihommassa on, että en koe sitä kovinkaan konkreettisena. Me ymmärrämme hiilenkierron prosessina, teemme arjen pieniä tekoja, jotka pienentävät maapallon kuormitusta, mutta ympäristömarttyyreiksi emme ole sitoutuneita alkamaan. Pitäisikö?

Ilmaston lämpeneminen on insinöörin aivoilleni vaikea asia. Se on kuin jotain salatiedettä, josta jaetaan tietoa eri uutiskanavissa mielestäni hyvin rajoitetusti. Hiilidioksidi ilmakehässä on eniten puheissa, mutta metaanin nousu on mahdollisesti vielä monin verroin pahempi pallomme lämmittäjä.  Ongelma on, että tästä aiheesta ei ole mielestäni tiedotusvälineissä luotettavaa faktaa tarjolla. Siis miten minun yksilönä pitää oikeasti toimia?

Jos on sääntöjä ja lakeja, niin ei tarvitse ymmärtää, mutta kun ei ole. Kukin siis tulkitkoon tilannetta omista subjektiivisista lähtökohdistaan.

Teollisuudessa ilmastoasiat ovat selkeämpiä kuin siviilielämässä. Jos tehtaasi saastuttaa, niin päästökaupan kulut tuhoavat kannattavuutesi. Jos laivasi eivät täytä vallitsevia päästönormeja, et ole tervetullut satamiin. Tämä on konkretiaa, ja näin johdetaan muutosta.

Ilmaston lämpenemisellä ei tule pelotella ketään. Pelottelulla ei saavuteta muuta kuin lisääntyvää epätietoisuuden aiheuttamaa ahdistusta. Hyvä ilmastokäyttäytyminen tulee olla osa hyviä käytöstapoja.

Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell ohjeisti viimeisessä kirjeessään: ”Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit.” Itse aion jatkaa arjen pieniä ilmastotekoja toivoen, että ensi talvena hiihdetään. Minun pienillä teoillani ei maailmaa pelasteta, mutta uskon ja toivon, että jollain on kokonaisuus hallinnassa.

Jari Rantanen

Kirjoittaja on perheenisä Viialasta.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?