Vanhat kirjat kiinnostavat ostajia edelleen – Kaamoskirjapäivät avaa Akaan kulttuurivuoden

Meklari Jukka Pulakka järjestelee huutokauppahuoneella Kaamokirjapäiviä nyt 9. kerran.

Meklari Jukka Pulakka hypistelee käsissään Eino Jutikkalan Sääksmäen historiaa. Kirja on klassikko, monen muun paikallishistorian äiti. Professorin tapa käsitellä asioita on ylittämätön.

– Onko tämä nyt kuudes vai seitsemäs vuosi kun tämä tulee vastaan ja aina sille löytyy ostaja. Tämä on poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Onkohan edes luettu, murjaisee karjalaispoika Pulakka lämpimikseen.

Huutokauppahuoneella on vielä varsin viileää, koska kirjoja vasta järjestellään. Kaamoskirjapäivät järjestetään 9. kerran Viialan Nahkatehtaalla 15.-19. tammikuuta. Ovet ovat avoinna kello 10-18.

– Nyt on vähän helpompaa, kun kaikkia kirjoja ei ole tarvinnut pakata pois. Tosin aina tekee mieli järjestellä kirjoja uuteen järjestykseen. Sellaista purkamista ja kokoamistahan tämä on.

Google ei korvaa kirjaa

Kaamoskirjapäivät syntyi vastaiskuksi hyvien kirjojen huonolle kohtelulle. Kuolinpesiä tyhjentänyt Piijuskan vetäjä Jukka Pulakka turhautui tilanteeseen, että kirjoja odotti siirtolava. Ne eivät menneet enää kaupaksi odotetulla tavalla. Kokonaisia yksityiskirjastoja odotti tuho.

– Ajattele kuinka paljon esimerkiksi yhden tietokirjan tekemiseen on käytetty aikaa. Pelkkää lähdeluetteloa on monta sivua. Ja en ole tänä päivänä vielä törmännyt siihen, että luettelossa olisi google. Puhutaan, että netti syrjäyttää kirjan, mutta en jaksa uskoa siihen. Hyvä tietokirja on kuin taideteos, jota on miellyttävää selata.

Jukka Pulakka muistuttaa internettiin uskoville, että tietokirja on aina hyllyssä valmiina avattavaksi. Internet on avattaessa pimeä. Täytyy ensiksi tietää, minne on menossa.

– Onhan se tieto siellä, en sitä kiellä. Mutta epäilen, onko se samanlainen nautinto kuin kirjan selaaminen. Kirjassa tieto tarjoillaan sinulle.

Kirja rauhoittaa

Tieto löytyy internetistä nopeasti, eikä tätä vastaan kannata Jukka Pulakan mielestä taistella. Kirjaa ja internettiä ei pidä edes verrata keskenään, koska kyse on eri maailmoista.

– Elämme hektisessä maailmassa. Kaikki pitää saada heti. Tiedon etsiminen on myös rauhoittumisen paikka. No, sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa, mutta ei tarvitse mennä kuin muutama vuosikymmen taaksepäin, kun kaikki tieto piti etsiä kirjoista ja alkuperäisistä lähteistä.

Kirjoja myös kustannetaan ja painetaan edelleen paljon, vaikka samaan aikaan hoetaan kirjan kuolemaa.

– Onhan sekin maailma toki muuttunut. Kirjailijoistakin on tehty markkinamiehiä. Ja olemme kirjan arvostuksen romahduksenkin nähneet. Sitä vaan ei heti huomaa. Jos mennään 1600-luvulle, niin ihminen, jolla oli kirja tai joskus harvoin kirjoja, oli yhteiskunnan arvostetuimpia. Hänhän omisti tiedon.

Kaunokirjallisuus jää käsiin

Kaunokirjallisuus on yhä enemmän sidoksissa kirjailijan maineeseen ja kirjan oikeaan ilmestymishetkeen. Finlandia-palkinnon voittajat ja jopa ehdokkaat myyvät. Joulu on edelleenkin kaunokirjallisuuden sesonki.

Tosiasiat täytyy tunnustaa. Kaunokirjallisuus menee Jukka Pulakan mielestä yhä huonommin Kaamoskirjapäivilläkään kaupaksi.

Myös kirjailijan muu maine, joka on hankittu vaikkapa viihde- tai asiaohjelmissa, lisää kirjan menekkiä. Suositusta kirjasta tehdään myös näytelmä tai jopa elokuva, mikä lisää kirjan ja kirjailijan mainetta. Muutama mestari yltää hyville ansioille.

– Karu tosiasia on se, että kaunokirjallisuus liikkuu yhä huonommin. Ja jouluna kirjakaupasta kalliilla ostetun kirjan hinta on täällä minimaallinen.

1920- ja 30-lukujen kirjoista ei ole enää kuin hyötyjätteeksi.

– Oikeat antikvariaatithan laskevat hyllymetrille tuotto-odotuksen. Minulla on varmaan hyllyissä kirjoja, joita he eivät ottaisi. Yhä enemmän mekin olemme painottuneet tieto- ja harrastekirjoihin.

Kaunokirjallisuuttakin Kaamoskirjapäiviltä löytyy, mutta tieto on valttia. Muun muassa historia ja kulttuuri ovat edustettuina häkellyttävän monipuolisesti. Jo pelkästään 102-vuotiaan Suomen kehityksestä ja kohtalon hetkistä saa kootuksi itselleen hyvän kirjaston.

– Näin se on aina ollut. Ja täällä voi katsella teoksia ihan rauhassa. Minä en aja pois a kahviakin on tarjolla, sanoo Jukka Pulakka.

Pöydillä ja hyllyissä on tarjolla harvinaisuuksiakin. Joidenkin kirjojen painokset ovat loppuneet myynnistä ajat sitten.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?