Forum Akaa: Minä olen oikeassa – ainakin omasta mielestäni

Eija Kariluoma.

Minä olen oikeassa, me olemme oikeassa, nuo muut ovat väärässä! Nuo muut tuhoavat maapallon, valtion tai kansan. Me oikeassa olevat pelastaisimme, jos nuo muut eivät olisi nuijapäitä.

Jotenkin tästä oikeassa olemisen kulttuurista on tullut liian tuttua ja liian vihaista. Oikeassa olemisen silmälappumainen tuijottaminen on vallalla sekä maailmanpolitiikassa, valtiotason politiikassa että kuntapolitiikassa.

Itse en ole politiikassa mukana, joten seuraan yhteiskunnallisia asioita pelkästään lehdistä, televisiosta ja internetistä. Lukiessa näyttää sille, että vastapuolella ollaan aina väärässä, ja väärässä olijoita on syyttäjästä riippuen kaikissa puolueissa ja vaikuttajaryhmissä. Puhuja on aina oikeassa, kertoo totuutta.

Onko olemassa yhtä ainoaa oikeaa totuutta? Onko totuus ajattelijan silmässä ja korvien välissä? Se mikä on totuus minulle ei välttämättä ole totuus edes kaverille. Onko vähävaraisen työttömän totuus sama kuin hyväpalkkaisen johtajan totuus? Onko energia- tai kaivosyhtiöiden totuus sama kuin aktiivisten luonnonsuojelijoiden totuus?

Olisiko aika tunnustaa, että totuus vaihtelee näkökulmasta riippuen? Objektiivista totuutta ei käsittääkseni ole vielä löytynyt. Jos ja kun eri ihmisten totuudeksi ajattelemat asiat vaihtelevat, niin useimmissa asioissa pitäisi löytää yhteisesti sovittu tapa toimia, sillä ristiriidat ja syrjäyttäminen eivät ratkaise ongelmia.

Politiikassa ajatellaan usein valtiontaloutta tai kuntataloutta suhteessa palvelujen tasoon. Näissä asioissa tuntuu oikeassa olevia olevan siellä sun täällä. Näkemyksiä on monia. Näin pitää ollakin. Valtion politiikassa on oppositio, jonka tehtävänä on kritisoida ja tutkia hallituksen esityksiä. Toisaalta parlamentaarisessa valmistelussa myös oppositio sitoutuu joihinkin toimintatapoihin yhdessä hallituspuolueiden kanssa.

Uutisia lukiessa tuntuu siltä, että joskus kuntapolitiikasta unohtuu yhdessä tekemisen kulttuuri. Kuntapolitiikassa ei ole oppositiota. Jos kuntaa tuloksekkaasti kehitetään, niin laillisen päätöksen jälkeen toimitaan yhdessä tehdyn päätöksen suuntaan – vaikka kuinka jurppisi. Muussa tapauksessa kantapäät jarruttavat ja kehitys pysähtyy. Sitten sitä soppaa selvitellään vuosia kaivamalla kivuliaita säästöjä asukkaiden palveluista.

Loistavaa, että Suomessa on sananvapaus. Media ja some voivat toimia vapaasti ja kriittisesti. Suomessa on mahdollisuus seurata useita medioita ja sitä kautta pohtia eri näkökulmista tehtyä tiedotusta, uutisointia ja kommentointia. Tällä tavoin löytyy itselle uusia näkökulmia, jotka eivät välttämättä aina olekaan keskenään niin ristiriitaisia kuin mitä iltalehtien tulta lietsovista otsikoista voisi päätellä.

Toivottavasti eri näkökulmista kirjoitettujen laadukkaasti tehtyjen tekstien tuottaminen ja niiden lukemisen taito säilyy lyhyesti ja nopeasti kirjoitettujen nettiuutisten paineessa.

Eli kun olemme oikeassa, niin muistetaan että joku muukin voi olla oikeassa – kukin omista lähtökohdistaan.

 

Eija Kariluoma

Kirjoittaja on entinen kunnan ja nykyinen valtion virkanainen.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?