Valtuutetut päättävät Akaan tulevaisuudesta – Kaupunginjohtajan esittämän yhtiöittämisjärjestelyn hyväksyminen on Akaan itsehallinnolliselle tulevaisuudelle ehdoton edellytys

Akaan Kokoomuksen ja Akaan Vihreiden valtuustoryhmien mukaan kaupunginjohtajan esittämän yhtiöittämisjärjestelyn hyväksyminen on Akaan itsehallinnolliselle tulevaisuudelle ehdoton edellytys.

Tiedätkö sinä miten valtuutettusi äänestää seuraavassa valtuuston kokouksessa? Entä miten päätös vaikuttaa arkeesi?

Akaan Seudussa kaupunginjohtajamme Antti Peltola kertoi, kuinka hän nostaisi Akaan kriisikuntavaarasta tasapainottamalla talouttamme. Kaupunginhallitus päätti 12.12. enemmistön (Järvinen (sd), Kivistö (ps), Loppi (sd), Pulkkinen M. (kesk), Rämö (sd), Toivonen-Perttunen (vas) ja Vaittinen K. (sd)) päätöksellä kuitenkin esittää valtuustolle, että kaupunginjohtajan esitystä ei toteuteta.

Akaan kaupungin alijäämä on tämän vuoden lopussa yli kymmenen miljoonaa. Kuntalaki (§110) velvoittaa, että alijäämä on katettava neljän vuoden kuluessa sen syntymisestä. Tuo rajapyykki tulee Akaalla vastaan ensi vuonna (2020).

Kaupunginjohtajan esityksessä kaupungin omistuksessa olevia kiinteistöjä yhtiöitetään, ja näin saadaan kunnan taseeseen kertynyt alijäämä katettua. Kuntalain §126 velvoittaa joka tapauksessa kunnan yhtiöittämään kiinteistöt, jos niiden katsotaan toimivan vapailla markkinoilla, kuten nämä Akaan kaupungin omistamat teollisuuskiinteistöt toimivat.  Suunniteltu yhtiöittäminen on siis lain vaatimus ja yleisesti käytetty toimintamalli kunnissa. Laitonta sen sijaan on jättää alijäämän kattamisvelvollisuus täyttämättä.

Yhtiöittämisen aiheuttama kustannus on kuitenkin saanut osan päättäjistä takajaloilleen. On selvää, että ilmaista se ei ole, mutta on kaupunginjohtajan esittämille toimille toki vaihtoehtokin. Vaihtoehdossakin toimenpiteet tulee toteuttaa ensi vuoden aikana, jotta alijäämä tulee katetuksi: Koko Akaan henkilökunnan lomautukset kahdeksi–kolmeksi kuukaudeksi, luokkakokojen kasvattaminen heti ensi vuoden alusta, maa- ja kiinteistöomaisuuden julkinen myynti, kaikkien asiakasmaksujen korotukset lain sallimaan enimmäistasoon niin terveysasemilla, kirjastoissa, lasten päivähoidossa kuin vanhustenhoidossa. Lisäksi kaikki kaupunginhallituksen ja -johtajan esittämät lisävakanssit on jätettävä täyttämättä. Vaihtoehtoiset säästötoimet ovat niin rajuja kuntalaisille ja kunnan työntekijöille, että niiden toteuttaminen on epäinhimillistä sekä vaarantaa lakisääteisten palveluiden tuottamisen.

Kaupunginjohtajan esittämä yhtiöittämisjärjestely on siis ainoa tapa, jolla alijäämä saadaan katettua kestävästi ensi vuoden aikana. Mitä tapahtuu, jos emme hyväksy yhtiöittämisjärjestelyjä emmekä toteuta yllämainittuja säästötoimenpiteitä? Akaasta tulee kriisikunta, ja arviointimenettely aloitetaan vuonna 2021. Kriisikuntanakin joudumme kattamaan alijäämämme, mutta valtiovarainministeriön komennuksessa.

Kriisikuntastatuksella on vaikutuksensa kunnan maineeseen, ja sitä kautta se vaikuttaa todennäköisesti akaalaisten asuntojen ja kiinteistöjen arvoon. Valtiovarainministeriö uudelleen arvioi varmasti myös Akaan kunnianhimoista strategiaa ja investointiohjelmaa. Suunnitelmissamme on tällä hetkellä Viialan yhtenäiskoulu (18,7 M€), Viialan liikuntahalli (7,7 M€), keskuskeittiö (n. 3,5 M€), Toijalan koulut (n. 22 M€), Akaa Pointin ja muut yritysalueet (n. 6,5 M€) sekä teiden korjaus ja ylläpito (n. 1 M€). Nämä sekä monet muut investoinnit vaarantuvat, jos päädymme valtiovarainministeriön komennukseen ja näin menetämme kunnan itsehallinnon.

Kaupunginjohtajan esitys sen sijaan tarkoittaa kuntalaisille sitä, että palveluista ei tarvitse leikata tai koulujen ryhmäkokoja kasvattaa. Lomautuksia henkilöstölle ei tarvitse tehdä. Pystymme edelleen tarjoamaan myös muita kuin lakisääteisiä palveluita. Esityksellä saamme tarkoituksenmukaisesti hengitystilaa kunnan talouteen, jotta pääsemme tervehdyttämään kokonaistilannettamme. Hengähdystauko antaa meille aikaa tehdä pitkälle tähtääviä panostuksia.

Tavoitteenamme on tehdä yhdessä Akaasta paras kaupunki asua ja yrittää. Kaupunginjohtajan esittämän yhtiöittämisjärjestelyn hyväksyminen on Akaan itsehallinnolliselle tulevaisuudelle ehdoton edellytys.

Akaan Kokoomuksen ja Akaan Vihreiden valtuustoryhmät

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?