Forum Akaa: Onko marraskuussa mitään kivaa? – Välillä on hyvä upota sohvaan ja unohtaa suorittaminen

Outi Heikkilä.

Se, että Suomessa on neljä erilaista vuodenaikaa, on tietysti rikkaus. Kysynpä kuitenkin, että jos marraskuuta ei yhtäkkiä enää olisi, kuka sitä jäisi kaipaamaan?

Aamulla on pimeää, märkää ja kylmää. Päivällä joko sataa vettä tai sitten on sumua niin, ettei näe mitään. Illalla on pilkkopimeää, sataa edelleen ja tuulee. Joka syksy miettii, miten ihmeessä taas talvella tarkenee, kun nyt jo on umpijäässä.

Marraskuussa ei aurinkoa juuri näy ja osa kärsiikin syysväsymyksestä. Mieli on yhtä harmaa kuin keli. Jos lumisade yllättää, maisema näyttää heti valoisammalta. Ilo on kuitenkin yleensä lyhytaikainen, jo vanha kansa tiesi, että eihän se marraskuun talvi pysy. Seuraavana aamuna sataa taas vettä. Koiran kuratassut sotkevat eteisen lattian ja lapsi tuo hoitopaikastaan piirustusten lisäksi flunssan.

Alkusyksyllä aloitettu liikuntaharrastuskin uhkaa jäädä tauolle. Sohva houkuttelee enemmän kuin ajatus salille tai liikuntahallille rämpimisestä räntäsateessa. Jos kuitenkin saa itsensä potkittua liikkeelle, piristyy heti. Valoisassa ja lämpimässä hallissa, hyvän musiikin tahdissa räntä unohtuu. On siitä ihan joku tutkimuskin tehty, että liikunta pari kertaa viikossa auttaa syysväsymykseen. Ja auttaahan se moneen muuhunkin vaivaan. Vielä kun löytää hyvän jumppaporukan, missä nauru raikaa, ei väsymys vaivaa.

Marraskuussa on kyllä hyvä upota välillä sinne sohvaankin ja unohtaa suorittaminen. Kynttilät palamaan, kirja käteen ja kissa kainaloon. Tanskalaiset kutsuvat tätä hyggeilyksi. Kotona siis oleillaan rennosti ja nautiskellaan arkisista asioista, ja positiivinen elämänasenne pyritään säilyttämään talvesta huolimatta. Viime vuosina hyggeilystä on kirjoitettu lifestyle-oppaitakin. Minäkin olen jo pitkään tykännyt viettää koti-iltoja villasukissa. Minkähän takia en ole itse tajunnut tehdä sillä rahaa?

Kotona viihtyvät ihmiset yritetään marraskuussakin houkutella ostoksille erilaisten teemojen avulla. On Sinkkujen päivä, Musta perjantai ja muita vastaavia. Tänä vuonna päätin osallistua paikalliseen Punaisen maton huumaa -tapahtumaan käymällä toijalalaisessa vaateliikkeessä. Paikalla oli muidenkin yritysten edustajia. Liikkeessä oli erityisen ystävällinen ja iloinen tunnelma. Mietin, että tällaiseen ei yleensä ketjuliikkeissä pystytä. Hyvä mieli ei latistunut kotimatkallakaan, vaikka taas oli pilkkopimeää.

Lapset osaavat ottaa ilon irti myös marraskuusta. Leikkiminen hiekkalaatikolla taskulampun valossa on oikeastaan tosi hauskaa. Ja kuralätäköt tietysti houkuttelevat hyppimään vuodenajasta riippumatta. Jos ei muuta keksi, voi selata postilaatikkoon ilmestyviä lelukuvastoja ja haaveilla joululahjoista. Ei haaveilu pahaa tee aikuisellekaan.

Joulua kohti mentäessä ja jouluvaloja ripustaessa piristyy aina. Saattaahan sade ja pimeys silti harmittaa, mutta silloin auttaa, kun muistaa, että pian on tammikuu, ja silloin päivä on jo selvästi pidempi.

Outi Heikkilä

Kirjoittaja on akaalainen maatalousyrittäjä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?