Yhä useampi akaalainen saa nopean avun selkäkipuihin – Myös ihmisten oma aktiivisuus on lyhentänyt sairaslomien pituutta

Lääkäri Elina Miettola (vas.), fysioterapeutit Elisa Vaara ja Katja Alanko sekä sairaanhoitaja Päivi Matilainen ovat saaneet helpotettua monen akaalaisen akuutteja selkäkipuja. Kuvaa varten hoitopöydälle heittäytyi kaupungin vastaava fysioterapeutti Auli Turunen. Kuva: Mikko Peltoniemi

Fysioterapeuttien suoravastaanotot ovat laajentuneet jo 150 kuntaan. Myös Akaan kaupunki on huhtikuusta saakka nopeuttanut alaselkäkipuisten ihmisten hoitoon pääsyä Toijalan ja Urjalan terveysasemilla. Nyt akuutista alaselän kivusta kärsivä potilas pääsee hoitajan tekemän arvion jälkeen fysioterapeutin vastaanotolle, jonka aikana voidaan olla yhteydessä myös lääkäriin.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tätä moniammatillista hoitopolkua kulki 150 ihmistä, ja heiltä kyselyssä saatu palaute oli erittäin myönteistä.

Yhteydenotto mieluiten puhelimella

Akuuttiselkävastaanotolla alaselkäkipuinen asiakas hakeutuu fysioterapeutin tutkimukseen ja ohjaukseen ilman lääkärin lähetettä. Ensimmäisenä tulee ottaa yhteyttä keskitetyn ajanvarauksen kautta numeroon 040 335 2702, minkä jälkeen hoitaja tekee puhelimessa hoidontarpeen arvioinnin.

Potilas voi tulla myös oman terveysaseman kiirevastaanotolle, mutta sairaanhoitaja Päivi Matilaisen mukaan toivottavampaa on tarttua puhelimeen.

Tunnin kestävällä vastaanotolla asiakas saa fysioterapeutin arvion, tiedon jatkosta ja yksilöidyt ohjeet omaan hoitoon. Fysioterapeutilla on mahdollisuus myös lääkärin konsultointiin ja oikeus lyhyen sairausloman kirjoittamiseen.

Moni on lisännyt taukoliikuntaa

Sairaanhoitaja Päivi Matilaisen mukaan monelle ihmiselle motivaattori kiirevastaanotolle tuloon on sairasloman saaminen, mutta sairasloma ei poista ongelmaa. Nopealla puuttumisella voidaan sen sijaan ehkäistä alaselkäkipujen pitkittymistä ja vaivojen uusiutumista ja kroonistumista. Myös turhilta kuvantamisilta ja leikkaushoidoilta vältytään ja kustannuksissa säästetään.

Akaassakin on päästy nopeasti hyviin tuloksiin.

– Teimme asiakaskyselyn, ja useat olivat tyytyväisiä ja yllättyneitä siitä, miten ohjeet ovat auttaneet. Aika moni oli lisännyt taukoliikuntaa ja esimerkiksi venyttelee matkustaessaan junalla töihin Helsinkiin, kertoo fysioterapeutti Katja Alanko.

Fysioterapeutti Elisa Vaaran mukaan myös sairaslomien määrä on vähentynyt, ja ne ovat lyhentyneet, koska asenne on monella ihmisellä muuttunut.

– Asiakas on osa tätä moniammatillista tiimiä ja toimii aktiivisena osallistujana omaan kuntoutumiseen, Vaara iloitsee.

Tulostimelle kävelykin on hyödyllistä

Lääkäri Elina Miettola toivoo yhä useamman hakeutuvan akuuttiselkävastaanoton kautta fysioterapeuttien pakeille, sillä kaikki selkäkipuiset hyötyvät fysioterapiasta ja vain harva tarvitsee lääkärin hoitoa.

– Turhan usein mennään edelleen ensin lääkärille. Vaikuttavinta on aktiivinen kuntoutus alusta lähtien. Kipujen taustalla on useimmiten virheellinen selän kuormitus, jota lääkkeettömin hoitokeinoin ja toiminnallisin harjoittein saadaan korjattua fysioterapiassa.

Selkärangan kulumat kuuluvat Miettolan mukaan normaaliin elämään mutta eivät automaattisesti tarkoita, että selkä olisi kipeä tai toimintakyvytön. Kivuilta välttyy liikkumalla kevyesti ja mahdollisimman usein. Esimerkiksi töissä voi nousta välillä seisomaan puheluiden ajaksi, käyttää säädettävää työpöytää, pitää palavereja seisten tai tehdä lounastauolla pienen happihyppelyn.

– Jo se auttaa, että nousee ylös ja kävelee tulostimelle, vinkkaa fysioterapeutti Katja Alanko.

Elina Miettolan mukaan terveimpiä eivät ole ne, jotka harrastavat raskasta liikuntaa tunnin päivässä mutta istuvat silti suurimman osan vuorokaudesta paikallaan, vaan ne, jotka liikkuvat tasaisesti pitkin päivää. Säännöllinen tupakalla käynti työpäivän aikana ei kuitenkaan ole suositeltavaa hyötyliikuntaa.

– Se huonontaa välilevyjen verenkiertoa ja on selän kannalta yksi haitallisimpia asioita, Miettola sanoo.

Lääkäri Elina Miettola (vas.), sairaanhoitaja Päivi Matilainen, vastaava fysioterapeutti Auli Turunen ja fysioterapeutit Elisa Vaara ja Katja Alanko toivovat, että yhä useampi akuutista alaselän kivusta kärsivä ihminen tulee suoravastaanotolle. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?