Millainen 100-vuotias Pirkanmaan Keskusta on? Puheenjohtaja Tuukka Liuha vannoo järeän kenttäkoneiston nostavan puolueen seuraavissa kunta- ja eduskuntavaaleissa!

Tuukka Liuha vannoo niin alueellisesti pirkanmaalaisten kuin valtakunallisesti suomalaisten havahtuvan tulevien vuosien aikana siihen, että keskustalaiset poliitikot tekevät vastuullista, tasapainoista ja tasa-arvoista puoluepolitiikkaa. Pirkanmaan Keskusta juhli viime sunnuntaina satavuotiasta taivaltaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tuukka Liuha vannoo niin alueellisesti pirkanmaalaisten kuin valtakunallisesti suomalaisten havahtuvan tulevien vuosien aikana siihen, että keskustalaiset poliitikot tekevät vastuullista, tasapainoista ja tasa-arvoista puoluepolitiikkaa. Pirkanmaan Keskusta juhli viime sunnuntaina satavuotiasta taivaltaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Keskustan Pirkanmaan piiri on satavuotias. Puheenjohtaja Tuukka Liuhan mukaan maakunnan keskustalaiset ovat puoluettaan vahvistavalla taipaleella. Jokaisessa kunnassa on vahvaa toimintaa, josta vastaavat kunnallisjärjestöt sekä kunta- ja paikallisyhdistykset. Kenttäväki paiskii uutterasti töitä jo vuoden 2021 kuntavaaleja varten.

Lempääläinen monitoimiyrittäjä Tuukka Liuha on johtanut Pirkanmaan Keskustaa lähes kolme vuotta. Hän on tehnyt keskustalaista politiikkaa kolmen vuosikymmenen ajan; järjestöjyrä hän on ollut jo 20 vuotta.

Liuha on vakuuttunut, että niin Suomi kuin Pirkanmaakin tarvitsee jälleen kerran keskustaa ja sen pitkäjänteistä politiikkaa. Mies innostui aikanaan keskustalaisuudesta Mauri Pekkarisen kautta. Tämä konkaripoliitikko ja hänen kaltaisensa ovat aikojen melskeissä luottaneet perusideologiaan ja kirkastaneet sitä kansalaisille. Pitkän uran eduskunnassa tehnyt ja nyt europarlamentissa vaikuttava Pekkarinen puhui pirkanmaalaisten keskustalaisten 100-vuotisjuhlassa viime sunnuntaina.

– Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus vie vihdoinkin maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen maaliin. Niin Suomessa kuin Pirkanmaallakin on tilaus tehtävänsä taidokkaasti hoitaville peruskunnille. Maassamme on pieniä ja isojakin kuntia, joiden rahkeet eivät riitä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen. Tehtävä kuuluu maakunnille.

– Vuoden 2021 huhtikuussa Suomessa pidetään kuntavaalit. Me valmistaudumme niihin jo kovalla tarmolla. Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa tavoitteenamme on saada jälleen kolme pirkanmaalaista keskustalaista kansanedustajaa Arkadianmäelle, puheenjohtaja listaa.

Samassa tahdissa

Tuukka Liuhan mukaan Pirkanmaan Keskusta kasvaa maakunnan kanssa samassa tahdissa.

– Olemme vahvistuneet yhden kansanedustajan puolueesta kahden tai kolmen parlamentaarikon puolueeksi.

– Olemme jämerä kuntapuolue. Keskustalla on juureva asema maakunnan kaikissa 22 kunnassa sekä pian Pirkanmaahan liittyvässä Kuhmoisissa.

– Keskustan järjestökoneisto on maankuulu. Verkostollamme on hyvä kattavuus ja tavoitettavuus täällä.

Liuhan mukaan keskustalaiset ovat ahkeria, koska puolueella on Pirkanmaalla haastajan rooli.

– Väkemme käyttää kiitettävän paljon aikaansa ja voimavarojaan keskustalaisen yhdistystoiminnan pyörittämiseen. Juuri elinvoimainen kuntapolitiikka saa suuren yleisön kiinnostumaan keskustalaisuudesta. Puolueen ja sen kunnallisjärjestön välillä oleva napanuora motivoi aktiiveja toimimaan.

Liuha korostaa, että kunnallisjärjestöt ja paikallisyhdistykset ovat keskustalaisen vaikuttamisen päävaltimoita. Joissakin kunnissa on uusimuotoinen kuntayhdistys. Ihmisillä on selkeät ja tunnistettavat vaikuttamiskanavat.

– Tämä motivoi ihmisiä mukaan ja toimintaan. Tulokset ovat konkreettisia.

Puheenjohtaja kiittää keskustalaisten lujaa me-henkeä eri kunnissa. Aatteelle ja liikkeelle omistautuneet puurtajat eivät ole luovuttajatyyppejä.

– Politiikan suhdannevaihtelut eivät lannista pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti toimivia ihmisiä.

Liuhan mukaan keskustalaiset ovat omaehtoisesti juurruttamassa uusia käytänteitä puolueen toimintaan. Näin kansanvalta lujittuu.

Tavallisia asioita

Elinympäristössä olevat vahvuudet ja heikkoudet puhuttelevat ihmisiä. Siksi Tuukka Liuhan mielestä Keskustankaan agendalla olevien asioiden ei tarvitse olla koko maailmaa syleileviä.

– Ihminen innostuu, kiinnostuu ja sitoutuu poliittiseen toimintaan, kun hoidettavat asiat ovat konkreettisia ja ne vaikuttavat jokapäiväiseen elämään, keskustapomo kiteyttää.

Hänen mukaansa lähivaikuttaminen ja -politiikka kumpuavat siitä, että lähikoulut ovat eläviä, yhteiskunnan ylläpitämät kiinteistöt pidetään kunnossa, tieasiat hoidetaan, lapsista ja vanhuksista huolehditaan sekä turvallisuusratkaisut ovat kestäviä.

– Keskusta on ollut aina asumisen ja maankäytön asiantuntija. Suomalaiseen vapauteen on kuulunut tärkeänä osana, että ihmiset saavat asua ja yrittää siellä missä haluavat.

Liuha kokee monen ihmisen ihastuvan Keskustaan juuri silloin, kun puolueen vastuunkantajat ratkovat arjen peruskysymyksiä.

– Minulle on ratkaisevan tärkeää, että asioita lähestytään puhtaasti faktapohjalta. Esille nousevista haasteista ja ongelmista on pystyttävä väittelemään. Argumentointi nostaa todelliset näkökulmat suuren yleisön silmien eteen.

On oltava aikaa

Keskusta on nyt untuvikon puheenjohtajan Katri Kulmunin käsissä. Tuukka Liuha ei kiirehdi tässä ja nyt -tuloksia.

Konkarimaakuntapoliitikko turvautuu tasaiseen ja myönteiseen kehityspolkuun.

– Kaikki asiat ottavat oman aikansa. Minulle ei ole väliä kuukausien muutoksilla vaan vuosien uusilla askeleilla, jotka johtavat eteenpäin.

Liuha huomauttaa, että keskusta on ollut koko historiansa ajan vahvasti puoluejohtajansa näköinen puolue.

– Puoluehallituksen jäsenenä olen vakuuttunut siitä, että Kulmunilla on kristallinkirkas viesti ja tarkka näkemys puolueemme tulevaisuudesta. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee säilyttääkseen vakautensa ja yhteistyökykynsä keskustalaisia toimijoita, jotka edustavat tasapainoa eri tilanteissa.

Suomi kaupungistuu ja väki keskittyy muutamaan kasvukeskukseen. Liuhan mielestä maaseudun asialla oleminen ei ole milloinkaan tuulimyllyjä vastaan taistelemista.

– Asumis-, alue- ja energiapolitiikka ovat isoja asiakokonaisuuksia, joissa kohtuuden ja maltillisuuden ratkaisuilla päästään kansallisesti kestäviin tuloksiin. Suomen asioiden vastuullinen hoitaminen ei ole pikamatka vaan maraton. Eri sukupolvet ovat tehneet jo runsaan vuosisadan ajan työtä itsenäisen maan hyväksi. Sama tie on meilläkin edessämme.

Liuha ja pirkanmaalainen keskustaväki tarttuvat tuota pikaa toimiin, joilla puolueen eri toimijoiden toimintaa, rakenteita ja sisältöjä ohjataan 2020-luvulle.

– Vastuullinen vapaus, sivistys ja tasa-arvo kantavat meitä.

– Rakenteellinen uudistuminen tarkoittaa muun muassa sitä, että voimme toimia asioiden innoittamina. Tänne saakka tekemistä ovat ohjanneet rakenteet, kuten kotikylä tai -kunta.

– Verkkomaailma tarjoaa sähköisiä osallistumismahdollisuuksia. Ne on otettava käyttöön myös puolueen ja sen eri elinten arjen pyörittämisessä.