Kestävää rauhaa ei pakolla rakenneta  – Rotarit kutsuvat nuoria konfliktin ratkaisun ja rauhan edistämisen seminaariin Valkeakoskelle

CMI:n viestinnän ja varaihankinnan johtaja Elina Lehtinen (vas.) ja presidentti Martti Ahtisaaren toimiston johtaja Riikka Marjamäki vierailivat Valkeakoski-Tohka Rotaryklubin kokouksessa viime maanantaina kertomassa CMI:n toiminnasta.

Presidentti Martti Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative (CMI) järjestää yhdessä seitsemän pirkanmaalaisen rotaryklubin kanssa 21. tammikuuta Valkeakoskella seminaarin, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan konfliktinratkaisutaitojaan.

Akaasta mukaan pääsee 5-6 Akaan lukion nuorta. Seminaarin täkäläiset yhteistyökumppanit ovat Akaan Rotaryklubi ja Toijala-Akaa Rotaryklubi. Paikkoja seminaarissa on 40.

Akaan lukiossa järjestetään avoin haku haastatteluineen seminaariin marraskuun aikana.

Vähän luentoa, enemmän toimintaa

Päivän kestävä seminaari on osallistujille ilmainen. Klubit valitsevat osallistujat. Valintakriteereinä on kiinnostus asiaan ja hyvä englannin kielen taito. Voi hyvin olla, että tammikuussa toteutettava hyvin käytännön läheinen, keskusteleva, konfliktinratkaisusimulaation ja roolipelin sisältävä seminaari on osallistujalleen lähtölaukaus hakeutua alalle.

– Koska Martti Ahtisaari on peruskoulutukseltaan opettaja, hän halusi, että konfliktin ratkaisua ja rauhan edistämistä harjoitellaan myös kouluissa. Tarkoituksena on hälventää ennakkoluuloja, ehkä mustavalkoista ajatteluakin ja avata toiminnan käsitteitä, kertoo presidentti Martti Ahtisaaren toimiston johtaja Riikka Marjamäki.

Valkeakoskella kuullaan myös nuorten rauhanlähettiläiden, ”Lennonien”, puheenvuoroja.

Seminaarin ohjelmasta vastaa CMI. Hyvä englannin kielen taito vaaditaan muun muassa siksi, että roolipelikeskustelut käydään englanniksi. Seminaarin mahdollisti Valkeakoski-Tohka Rotaryklubin mittava varainkeräys.

Nuorten tammikuisen seminaarin tekee mahdolliseksi 14. yrityksen lahjoitukset. Megatrexin toimitusjohtaja Hannu Virtanen saa kunniakirjan.

CMI on tarpeellinen

Konfliktin ratkaiseminen osapuolia tyydyttävällä tavalla on ainoa avain pysyvään rauhaan. CMI on yli 80 hengen kansainvälinen yhteisö, jonka budjetti on 10 miljoonaa euroa. 40 prosenttia organisaation rahoituksesta tulee Suomen valtion kehitysyhteistyörahoista. Merkittäviä toiminnan rahoittajia ovat myös Euroopan unioni sekä vielä erikseen Ruotsin ja Irlannin valtiot. CMI:n toimintaa tukevat myös yksityiset ihmiset ja yritykset.

– Yksityinen raha ovat meille kaikkein kallisarvoisinta, koska se mahdollistaa nopean toimintamme. Voimme olla heti paikalla, kun jotakin tapahtuu. Julkinen rahoitus on tarkoitettu aina joihin projekteihin ja sen liikutteleminen kestää kauan, yleensä vuosia, kertoo CMI:n viestinnän ja varainhankinnan johtaja Elina Lehtinen.

Kodeista lähdetään pakoon

Viime vuonna CMI sai 71 konfliktinratkaisupyyntöä, joista vain 11 pystyttiin ottamaan työn alle.

– Maailma on tällä hetkellä todella kompleksinen paikka. Jos ei tule uusia konflikteja, niin entiset elävät edelleen ja äityvät yhä pahemmiksi. Tällä hetkellä suurin piirein joka neljäs ihminen joutuu lähtemään kodistaan jonkun konfliktin seurauksena. Tässä on kysymys myös pakolaisuudesta, sanoo Lehtinen.

CMI haluaisikin puuttua konfliktin juurisyihin, jo silloin kuin konflikti orastaa. Tällaista toimintaa ajatteli myös presidentti Ahtisaari CMI:tä perustaessaan.

– CMI:n visio onkin, että ”kaikki konfliktit voidaan ratkaista”. Visio juontaa juurensa Ahtisaaren Nobel-puheeseen, jossa hän pohdiskeli asiaa niin, että jos ihminen on konfliktin aloittanut, hän pystyy sen lopettamaankin, pohtii Lehtinen.

Voima ei ratkaise mitään

USA:n presidentti Donald Trumpin visio on ”make america great again”. Elina Lehtisen mielestä presidentti ajaa näin puhtaasti Yhdysvaltojen etua.

– Maailmassa on tällä hetkellä virtoja, jotka vetävät hyvin eri suuntiin. Meillä ovat Trump, Venäjän Putin ja Turkin Erdogan, jotka ajavat hyvin erilaista politiikkaa ja korostavat hyvin erilaisia arvoja, joita CMI ajaa. CMI:n toiminta perustuu kuitenkin aina yhteistyöhön.

CMI:kään ei tee rauhanvälistystä yksi. Tarvitaan monenlaista osaamista jo paikallisestikin. CMI:n tavoitteena on ehkäistä ja ratkaista hyvinkin väkivaltaisia konflikteja.

– Haemme aina työhömme paikallista osaamista, yhteistyökumppaneita ja liittolaisia. Miten konflikteja ratkaistaan? Puhumalla – dialogin avulla. Jonkun konfliktin hävittäminen posauttamatta se hajalle, lopettaa sen ehkä hetkellisesti, mutta se ei rakenna kestävää rauhaa. Kestävään tarvitaan mukaan kaikki osapuolet, sanoo Elina Lehtinen.

Työ tehdään julkisuudelta piilossa

CMI sanoo tekevänsä mitä lupaa ja mittaa onnistumistaan. Työ tehdään aina julkisuudelta piilossa. Onnistumisista ei voi kertoa kuin hyvin viitteellisesti. Esimerkiksi hyvin pitkään jatkuneessa hyvin julkisessa konfliktissa on nyt saatu hitaita edistysaskeleita siihen, että osapuolet lähtisivät neuvottelemaan rauhassa. Toinen osapuoli ei edes tiedä, mitä konfliktin ratkaisu tarkoittaa, eivätkä he halua kertoa ajatuksistaan mitään suurvalloille, jotka hakevat konfliktiin ratkaisua. Tässä luotettavaksi osapuoleksi on osoittautunut CMI, joka on saanut asian liikkeelle.

– Tämä työ ei ole paistattelua julkisuudessa viinilasien ääressä, vaan todella raakaa ja aikaa vievää jalkatyötä. Ollaan aina tekemisissä hyvin monimutkaisten asioiden kanssa. Meidän tehtävänämme on kaivaa esille konfliktin juurisyyt. Liikkeelle saatetaan lähteä ihan muista asioista. Ja kun kysymyksessä ovat valtiot tai terroristiryhmät, niin helppoahan se ei ole, sanoo Riikka Marjamäki.

Konfliktin ratkaisua voi harjoitella myös itse. Materiaalia tähän löytyy osoitteesta: www.ahtisaaripaiva.fi

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?