Forum Akaa: Tukasta asiaa – Eikö vanhojen urosten kuontalolla ollut mitään virkaa ihmislajin aamupäivässä?

Lasse Majuri.

Uskotko evoluutioon ja luonnonvalintaan? Ei se mitään, jatka silti lukemista.

Mitä virkaa on ihmisolennon hiuskuontalolla? Ennen sai ainakin lapsia tukistaa, siis kiskoa tukasta. Teki kipeää ja otti lapsi muka opiksi. Aleksis Kiven lukkari pöllytti aikuisia veljeksiä, olihan parikymppisillä vielä tukkaa mihin tarttua. Ei olisi saanut enää otetta vanhojen Jukolan ukkojen päistä, koska ennen pitkää jokainen mies kaljuuntuu. Sillä lailla on ihmisen geeniperimä määrännyt.

Jumalan asemaan nostetulla geeniperimällä selvitetään tosin nykyään kaikkea, jopa lasten huonoa käytöstä.  Toisaalta tiede kertoo, että ennen levittäytymistä Afrikan alkukodista maan ääriin ihmislaji eli puoliksi meressä, ehkä nykyisen Välimeren rannalla. Oli pakko, koska ilmastonmuutoksen myötä savannilla tuli ”kuumat paikat”.

Uimaan oppivat saivat elantonsa merenelävistä ja jatkoivat sukua, kun apinat ihmettelivät puissa. Karvapeite oli vedessä vain haitaksi, ja maailmaan alkoi putkahtaa aina vain karvattomampia imeväisiä. Huomiota herättävästi ihmisolennolta eivät luonnonvalinnassa karisseet kaikki karvat. Tukka jäi, joten se oli jotenkin tarkoituksenmukainen jäädäkin.

Äitien vahvoista pitkistä hiuksista oli näet hyötyä: Sukeltaessa lapsi tarrasi niihin kiinni – kuin apinanpoikanen emonsa turkkiin – ja välttyi hukkumasta. Isän tai mummon matkassa säilyi myös hengissä: nuorilla uroksilla oli tukkaa, samoin vanhoilla naarailla.

Hetkinen. Miksi sitten mieheltä yhä lähtee tukka, parhaiden miesvuosien jälkeen? Eikö vanhojen urosten kuontalolla ollut mitään virkaa ihmislajin aamupäivässä? Varmaankin pää pysyi viileämpänä ilman tukkaa, kun hankkijanlippiksiä ei ollut vielä keksitty. Eikä tosiäijä antanut kakaroiden roikkua hiuksissaan, edes polskiessa. Joutikin harventua haivenet.

Monilla nisäkkäillä on todettu naaraiden eliniän olevan pidempi, siis myös naisten. Syyksi esitetään, että nämä ovat kautta aikain hoivanneet muitakin kuin omia poikasiaan. Miesten on pitänyt juosta tai sukeltaa ravinnon perässä, niin kauan kuin kykenee. Jos ovat vielä elossa olleet, kun omat lapset lisääntyvät, niin ei löydy raihnaiselle ukolle mielekästä hommaa. Nuotion lämmössä köllöttää, eukoille äyskii. Ehkä vähitellen oppii jonkun penskan kiskaisemaan käärmeen tieltä tai kalaverkon parsimaan. Karua, mutta ei esiäitiemme yhteisö ole tarvinnut tuollaisia tyhjäntoimittajia.

Ehkä yhteisössä alettiin ruokkia eli arvostaa myös hyödyllisyytensä menneitä vanhoja uroksia vasta kun nämä alkoivat ruokkia mielikuvitusta: kertoilla nuotiolla tarinoita joita oli hauska kuunnella. Tästä oli enää muutama tuhat sukupolvea kirjoitustaitoon, kirjallisuuteen, Aleksis Kiveen ja siihen katsantoon, että tukistaminen on sivistymätöntä.

Ps. Hiusten harmaantuminen? Miten se on ollut evoluution kannalta tarkoituksenmukaista? No, harmaa karva paljastaa, että olet jo iällä. Viksut likat juoksivat karkuun vanhoja ukkoja, koska eivät ne olisi kuitenkaan pystyneet huolehtimaan penskoistaan. Harmaasta pehkosta nuorukainen näki jo kaukaa, ettei tuohon (ikä)neitoon enää kannattanut panostaa. Onneksi nykyään voit värjätä harmaasi piiloon ja pidentää parasta ennen -päivääsi.

 

Lasse Majuri

Kirjoittaja on akaalainen arkkitehti, jossa pitää majaa pieni moralisti

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?