Jukka Rajala rakentaa kolmatta kertaa omakotitaloa samalle kadulle – hyvä parisuhde kestää hartiapankkirakentamisen

Junkkariin rakentavan Jukka Rajalan mukaan pahin kiire helpottaa, kun runko saadaan sateelta suojaan.

Eveliina ja Jukka Rajalan mukaan omakotitalon rakentamisen on oltava puolisoiden yhteinen projekti, jotta siihen kannattaa ryhtyä. Tällä ajatuksella Rajalat rakentavat parhaillaan uutta kotia Toijalan Junkkariin.

– Kummallakin on intoa yhtä paljon, emme olisi muuten ryhtyneet tähän. Rakentamisessa tarvitaan pitkää pinnaa ja parisuhteen pitää olla hyvällä tolalla, Rajalat miettivät.

Rajaloiden talo nousee pitkästä tavarasta Junkkariin reilun 1200 neliön tontille.

Ostaja löytyi tuttavapiiristä

Jukka Rajala rakentaa jo kolmatta omakotitaloaan, jotka kaikki ovat saman Liekopolun varressa. Ensimmäinen talo valmistui vuonna 2007 ja toinen vuonna 2014. Uuteen kotiin Rajalat pääsevät muuttamaan puolentoista tai viimeistään kahden vuoden päästä.

– Edelliset projektit ovat opettaneet, että tappoaikataulua ei kannata tehdä. Siitä ei saa kuin stressin, Jukka Rajala toteaa.

Rajalat uskalsivat ryhtyä rakennusprojektiin, kun nykyiseille kodille löytyi ostaja, tuttavaperhe Toijalasta. Rajalat puolestaan muuttavat väliaikaisesti tuttavaperheeltä vapautuvaan taloon. Sen Rajalat myyvät, kun uusi koti valmistuu.

Rajalat viihtyvät Junkkarissa.

Liian paljon nurmikkoa

Rajaloilla rakentamispäätöksiin ovat vaikuttaneet elämäntilanteiden muuttuminen ja uusperheen tarpeet.

– Edellinen talo tehtiin, kun tarvittiin tilaa kuudelle lapselle. Nyt mahdumme jo pienempään.

Eveliinan ja Jukan uusperheeseen kuuluvat Eveliinan tyttäret Nella ja Iina Ruokola sekä Jukan tyttäret Ida, Emma ja Anni Rajala sekä Eveliinan ja Jukan yhteinen poika Lenni Rajala. Jukan vanhin tytär asuu jo omillaan ja kaksi muuta äitinsä kanssa Tampereella. Isänsä luona lapset ovat viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Rajalat haluavat myös helppohoitoisen pihan ja mahdollisimman vähän nurmikkoa.

– Meillä on Keski-Suomessa mökki, jossa sielläkin on riittävästi hommaa. Kyllästyimme siihen, että lykkäsimme ensin mökillä ruohonleikkuria, sitten tulimme kotiin ja jatkoimme samaa myös täällä.

Juuri Liekopolulle Rajalat päätyivät rakentamaan, koska alue on lapsille tuttu ja muutenkin mukava.

– Täällä on tutut kuviot ja hyvät naapurit. Alueelta löytyy mukavasti myös talkooapua, Rajalat kehuvat.

Iina, Nella, Lenni sekä Jukka ja Eveliina tulevan kotinsa edustalla.

Perinteisestä moderniin

Perheen nykyinen koti on perinteinen harjakattotalo, kun taas uuteen tulee pulpettikatto.

– Ensin oli modernia, sitten perinteisempää ja nyt taas haluamme modernia. Nainen saa muuttaa mieltään, Eveliina Rajala nauraa.

Kaikki kolme ovat pitkästä tavarasta rakennettuja hartiapankkitaloja, koska se on Jukka Rajalan mielestä edullisin vaihtoehto.

– Uskon vilpittömästi siihen, että kun oman työn osuus on mahdollisimman suuri, saadaan aikaan kustannussäästöjä. Toki aikaa menee enemmän, kun itse tehdään.

Rungon pystytyksessä on ollut apuna Jukan ex-appiukko Reino Jurvanen.

Lapset mukana talkoissa

Työt noin 1200 neliömetrin tontilla alkoivat ennen pääsiäistä puiden kaadolla, joka tehtiin omin voimin. Myös lapset ovat osallistuneet puusavottaan sekä kantaneet harkkoja, kun Jukka muurasi sokkelia. Anturan valussa olivat auttamassa naapurista Tatu Merta ja Jukan appiukko Jukka Lähteenmäki, kattotuolitalkoissa oli mukana Mika Kyrölä puolisonsa kanssa ja runkoa on Jukan kanssa ollut pysyttämässä ex-appiukko Reino Jurvanen.

Jukka Rajala ei pidä itseään vielä rakentamisen ammattilaisena, mutta työ on opettanut tekijäänsä, ja tarjolla on ollut osaavaa talkooapua.

– Kun hartiapankilla tehdään, on ollut pakko oppia, Rajala toteaa.

Rajalat kehuvat myös paikallisten yritysten palvelevan rakentajaa loistavasti.

– Ei ole mitään järkeä lähteä hakemaan jotain nippeliä Tampereelta, vaikka sen saisi halvemmalla kuin täältä. Siihen menee joka tapauksessa polttoainetta ja aikaa. Jos jotain ei löydy täältä, se tilataan.

Rajalat hyödyntävät rakentamisessa ekotaloratkaisuja, mikä tarkoittaa hengittäviä rakenteita ja muovin välttämistä.

– Ratkaisuun vaikutti uteliaisuus, koska en ole ennen tehnyt rossipohjaa. Meidän perheessä ei ole sisäilmasta oireilevia, mutta joka tapauksessa ekotalo vähentää kuormitusta. Lisäksi ekologinen talo on aikanaan helposti purettavissa pois, Jukka Rajala perustelee.

Kuusivuotias Lenni on oppinut käyttämään kuviosahaa.

Puoliso tsemppaa

Rakentaminen keskittyy iltoihin ja viikonloppuihin. Päivät Jukka työskentelee kuljetusyrittäjänä ja Eveliina rahoitusneuvojana Etelä-Pirkanmaan Osuuspankin Akaan-konttorissa. Jukan illat ovat keväästä lähtien kuluneet työmaalla neljää iltaa lukuun ottamatta. Hän arvelee pahimman kiireen hellittävän, kun runko saadaan sateelta suojaan.

Eveliina hoitaa kodin ja on apuna työmaalla.

– Marssijärjestyksen täytyy olla hyvin selkeä, muuten tulee sitä kinaa, josta rakentamisen yhteydessä usein puhutaan. Niiltä vältytään, kun jokainen kantaa kortensa kekoon. Kummaltakin vaaditaan ponnisteluja, ja kun toista väsyttää, toinen tsemppaa, Rajalat miettivät.

Eveliina Rajala käy tontilla auttamassa ja siivoamassa.

Ruokaa ja romantiikkaa

Kokemuksesta Rajalat tietävät, että raskainta rakentamisessa ovat pimeä vuodenaika sekä työvaiheet, joissa näkyvää syntyy vähän.

– Helmikuussa kevät alkaa jo tuoksua, mistä saa ihmeellisesti uutta voimaa, Jukka Rajala sanoo.

Rakentamisen takia perheen mökkireissut ja lomamatkat ovat jääneet tänä kesänä vähiin, samoin Jukan kuntosalikäynnit.

– Mutta ajattelen niin, että molemmista tulee yhtä hyvä mieli, olen sitten kaksi tuntia punttisalilla tai kaksi tuntia työmaalla.

Jukka Rajalan mielestä miehelle virkistykseksi riittää, kun kotona on tarjolla hyvää ruoka ja romantiikkaa.

– Nainen pärjää, kun pääsee välillä Ideaparkiin ja Ikeaan törsäämään, Eveliina kuittaa.

Rajalan perheen Liekopolulla sijaitsevalle talolle löytyi ostaja tuttavapiiristä.

 

Rajalan perheellä on kaksi koiraa Onni ja Malla. Malla on ranskanbulldoggi.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.