Oppilaan pahoinpitely oli kolmas suunniteltu väkivallanteko kuuden vuoden sisällä – Rehtori pitää myös poliitikkoja kiusaajina, sivistysjohtajankin mielestä toiminta oli asiatonta

Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala (vas.) on ollut useamman kerran yhteydessä perjantain välikohtauksen molempiin osapuoliin ja myös tavannut heitä. Akaan sivistysjohtajan Tero Kuusiston mukaan koulu on toiminut asiassa juuri niin kuin pitääkin. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Toijalan Monitoimihallin edustalla Köyvärintiellä sattui viime perjantaina pahoinpitely, jossa sekä tekijä että uhri olivat viereisen Toijalan yhteiskoulun oppilaita. Iltapäivällä, koulun liikuntapäivän jälkeen tapahtuneita lyöntejä edelsi kovaääninen sanaharkka.

Tilanteesta kuvatulla videolla näkyy, kuinka kuudesluokkalainen tyttö lyö kovan huudon ja syyttelyn säestyksellä seitsemäsluokkalaista tyttöä kaksi kertaa. Uhri ei tee fyysistä vastarintaa vaan puolustautuu syytöksiä vastaan ja yrittää lyöntien aikana ja niiden jälkeen nousta pyörän selkään lähteäkseen pois tilanteesta.

Akaan Seutu keskusteli välikohtauksesta maanantaina iltapäivällä Toijalan yhteiskoulun rehtorin Jorma Ojalan ja Akaan sivistysjohtajan Tero Kuusiston kanssa. Kumpikin oli pahoinpitelyn aikaan rehtorien kokouksessa, joten yhteiskoululla aloitettiin tilanteen käsittely muun henkilökunnan voimin.

– Se oli nopeasti ohi, ja osapuolet lähtivät. Välittömästi sen jälkeen siihen tuli opettaja, joka toi uhrin tänne, ja vararehtori oli yhteydessä asianomaisten huoltajiin, Ojala kertoi työhuoneessaan maanantaina.

Myös rehtori itse oli yhteydessä uhrin huoltajaan kuultuaan tapahtuneesta.

– Pahoinpitely on aina rikos. Neuvoin tekemään rikosilmoituksen sekä käymään terveyskeskuksessa dokumentoimassa vammat. Huoltaja sanoi, että kun ei jäänyt vammoja, he eivät käyneet terveyskeskuksessa. Rikosilmoituksen he ovat tehneet.

Lauantaina aamupäivällä Ojala lähetti tapahtuneesta tiedotteen Wilman kautta.

– Se meni kaikille oppilaille, huoltajille ja henkilökunnalle, Ojala kertoo.

Kiusaajia ja hiljaisia hyväksyjiä

Samaan aikaan, kun Toijalan yhteiskoulu hoiti tilannetta henkilökunnan voimin, alkoi aiheen käsittely sosiaalisessa mediassa. Facebookin Akaalaiset-ryhmässä käytyyn keskusteluun osallistui myös akaalaisia valtuutettuja ja varavaltuutettuja.

Lue myös: Koululaisen pahoinpitelyksi kuvailtu somevideo herätti kiivaan keskustelun: Väkivaltaa vai kiusaamista, ja miten Toijalan tapaukseen pitäisi reagoida? – Sivistyslautakunta pohtii asiaa ensi viikolla

– Minua hämmästyttää, että siellä oli mukana meidän päättäjiä, jotka huusivat kovaan ääneen, että kiusaamiseen pitää puuttua. He ajavat sitä asiaa mutta käyttäytyvät ihan samalla tavalla kuin lapset. He kiusaavat, ihmettelee rehtori Ojala ja mainitsee yhden esimerkin.

– Kiusaaminen voi olla sanallista toisen ihmisen loukkaamista ja alistamista. Nämä henkilöt haukkuvat siellä sivistysjohtajaa ja rehtoreita munattomiksi. Jos se olisi tapahtunut koulun sisällä, me olisimme ottaneet sen käsittelyyn ja olleet huoltajaan yhteydessä, että tällaista haukkumista on tapahtunut, Ojala vertaa.

Toinen koulukiusaamiseen ja nyt some-keskusteluun osallistunut ryhmä ovat hänen mukaansa hiljaiset hyväksyjät.

– Siellä oli päättäjiä hiljaisina hyväksyjinä, jotka peukuttivat sitä, että haukutaan johtavia virkamiehiä. Onhan tämä aikamoista kaksinaismoralismia, Ojala ihmettelee ja esittää kysymyksen.

– Mitä jos minä näkisin rehtorina Facebookista, että meidän opettajia haukutaan ja kävisin komppaamassa ja peukuttamassa näitä haukkujia tai antaisin sanallista palautetta, että on ne kyllä vetämättömiä? Aika vaikea olisi sen jälkeen tässä työyhteisössä lähteä töitä tekemään. Kyllä se olisi siinä.

Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala pitää akaalaisten päättäjien toimintaa sosiaalisessa mediassa kiusaamisena ja kiusaamisen hiljaisena hyväksymisenä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Päivittäistä työtä kiusaamista vastaan

Rehtori Jorma Ojalan mielestä perjantain Facebook-keskustelussa menivät puurot ja vellit sekaisin, kun puhuttiin sekä yksittäisestä tapauksesta että kiusaamisesta ilmiönä.

– Siellähän kirjoitettiin, että koulu ei tee mitään kiusaamisenvastaista työtä. Minä kerron, miten meillä toimitaan, Ojala sanoo ja aloittaa.

– Kaksi kertaa vuodessa on kiusaamiskyselyt, keväällä ja syksyllä. Jos löytyy vähänkin kiusaamiseen viittaavaa, ne käydään ensin luokanvalvojan voimin läpi, ja he tekevät tarvittavat toimenpiteet.

Jos luokanvalvojan toiminta ei riitä, asiaan tarttuu kiusaamisen vastainen tiimi.

– Siinä toimii kaksi opettajaa, ja resurssien mukaan olen itse mukana kuraattorin kanssa. Jokainen opettaja, ohjaaja ja avustaja tekee kiusaamisen vastaista työtä myös päivittäin puuttumalla.

Lisäksi asioita käsitellään Ojalan mukaan muun muassa luokanvalvojan tunnilla aina jakson vaihtuessa.

– Yksi tärkeä on myös seiskojen luokanvalvojien pitämät niin sanotut opon tunnit. Myös niissä käydään läpi kiusaamisasioita ja luokan henkeä.

Ojala sanoo yrittäneensä kuudes- ja seitsemäsluokkalaisille pidetyissä vanhempienilloissa korostaa myös omaa rooliaan ja sanoa, että häneen voi ottaa yhteyttä mitä pienimmissäkin asioissa. Kiusaamisen vastaisen tiimin kanssa hän on juuri jutellut siitä, kuinka paljon kiusaamiskynnyksen ylittäviä tapauksia on.

– Puhutaan kourallisesta vuodessa. Tulokset ovat olleet hyviä, ja sen kautta on saatu hyvin kiusaaminen loppumaan, Ojala vakuuttaa.

Perjantain kaltaiset välikohtaukset ja väkivalta ovat kuitenkin oma asiansa.

– Nyt puhutaan yksittäisestä väkivallanteosta. Olen ollut tässä koulussa rehtorina kuusi vuotta, ja tämä oli minun aikanani kolmas tahallinen, suunniteltu, tuottamuksellinen väkivallanteko, missä tarkoituksena oli niin sanotusti opettaa toista, Ojala sanoo.

Kahdessa edellisessä väkivaltatapauksessa, joista jälkimmäinen tapahtui vuonna 2016, Jorma Ojala erotti oppilaan omalla päätöksellään välittömästi koulusta määräajaksi.

– He tulivat viikon jälkeen kouluun. Väkivalta loppui siihen, ja tilanne rauhoittui.

Lautakunta päättää nyt erottamisesta

Jorma Ojala (vas.) ja Tero Kuusisto tapasivat toista tyttöä lyöneen oppilaan maanantaina. Heidän mielestään pahoinpitelijällä ei ole edellytyksiä jatkaa Toijalan yhteiskoulussa ainakaan heti. Kuva: Mikko Peltoniemi

Sivistysjohtaja Tero Kuusiston mukaan koulujen väkivaltatapaukset käsitellään nykymallin mukaan tarvittaessa lautakunnassa.

– Kun on selkiintynyt, mitä on tapahtunut, rehtori tekee omaa harkintaa käyttäen mahdollisesti esityksen sivistyslautakunnalle määräaikaisesta erottamisesta, ja sivistyslautakunta ratkaisee asian.

Jorma Ojalan mukaan perjantain pahoinpitelijällä ei ole edellytyksiä jatkaa Toijalan yhteiskoulussa ainakaan heti.

– Olen tytön ja hänen huoltajansa edustajan kanssa tänään kello kahdeksan keskustellut, ja meillä oli hyvin samanlainen näkemys, Ojala kertoi maanantaina.

Myös sivistysjohtaja Kuusisto oli mukana maanantaiaamun tapaamisessa. Ojalan mukaan tyttö on kotikoulussa siihen asti, että sivistyslautakunta tekee päätöksensä erottamisesta.

– Koska tämä oli niin selvä ja harkittu ja suunniteltu teko, minä ehdotin parin viikon erottamista. Toinen asia on, tehdäänkö sen jälkeen jotain pedagogisia ratkaisuja.

”Nähtävästi viha elää edelleen”

Rehtori Jorma Ojala halusi maanantaina korostaa, ettei hän selittele mitään.

– Tässä on faktat, kuinka me toimimme, ja mitä on ennen tapahtunut ja miten on reagoitu. Eniten minua ihmetyttää näiden päättäjien käytös. Se pöyristyttää, Ojala toteaa ja sanoo soittaneensa asiasta sunnuntaina sivistyslautakunnan puheenjohtajalle Mika Setälälle (kd).

– Hän lupasi käydä tätä ja pelisääntöjä läpi, Ojala sanoo.

Perjantain Facebook-keskustelussa muutama ihminen oli sitä mieltä, että Toijalan yhteiskoulussa ei puututa kiusaamiseen millään tavalla.

– Kyllä minä olen aistinut, että yhteiskoululla on huono leima, ja on kauheita kaunoja tätä koulua kohtaan. Olen jotenkin naiivisti kuvitellut, että olemme saaneet henkeä nostettua. Nähtävästi olen väärässä, ja viha tätä koulua kohtaan elää edelleen.

Ojala toteaa, että hän voi vain kertoa, miten koululla toimitaan ja mitkä sen käytännöt ovat.

– Joka ikiseen tapaukseen puututaan. Kiusaaminen on ilmiönä vaikea, ja se saattaa olla piilossa, eikä sitä aina haluta huoltajien puolestakaan tuoda esille. Mutta kissa pitää aina nostaa pöydälle. Minä en ole vielä koskaan nähnyt, että asioiden selvittämisestä seuraisi mitään negatiivista.

”Työn ilo saattaa kadota vähäksi aikaa”

Sivistysjohtaja Tero Kuusiston mukaan sivistyslautakunnan seuraavassa kokouksessa käydään läpi sekä perjantain pahoinpitelyä että yhteisiä pelisääntöjä.

– Tuon esille sen, että täällä on toimittu täysin niin kuin pitääkin. Tulin itse tänne maanantaiaamuna toteamaan loppuvaiheen ja sen, miten edetään siitä eteenpäin, Kuusisto sanoo.

Entä miten sivistysjohtaja suhtautuu siihen, että sivistyslautakunnan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet alkoivat tuoreeltaan keskustella aiheesta Facebookissa ja ottivat kantaa tilanteen käsittelyyn joko kirjoittamalla itse koulun toimintaa moittivia ja viranhaltijoita haukkuvia kommentteja tai peukuttamalla vastaavia kommentteja? Yksi jäsenistä kaipasi poliisia paikalle.

– Ensimmäisenä tuli tietysti mieleen, että nyt on unohdettu, että me olemme kesäkuussa käsitelleet puuttumiskäytänteet ja lautakunta on hyväksynyt ne. Ne antavat selkeästi toimintamallin kaikille kouluille. Sitten on vielä kaikkien koulujen omat täydentävät toimintamallit.

Keskustelua, kysymyksiä ja kritiikkiä vastaan Kuusistolla ei ole mitään, mutta viranhaltija ja luottamushenkilö ovat hänestä samassa tilanteessa.

– Teemme eri roolissa töitä näiden palveluiden parissa ja kehitämme asioita eteenpäin. Koulujen henkilökunnan puolesta pidän asiattomana, että lähdetään tällä tavalla arvostelemaan hyvin julkisesti ja haukkumaan henkilöstöä. Tässäkin tiedetään, että se mitä on tapahtunut, on kyllä hoidettu, Kuusisto sanoo.

Hän kehottaa päättäjiä myös miettimään, mitä vahinkoa esimerkiksi Toijalan yhteiskoulun henkilöstölle ja heidän työlleen tehdään.

– Siltä, joka on tätä seurannut, työn ilo saattaa kyllä kadota vähäksi aikaa ja herättää ihmetystä, että mistä tässä oikein moititaan, vaikka on tehnyt parhaansa ja asiat ovat kunnossa, sivistysjohtaja Kuusisto sanoo.

”Systeemissä todella on vikaa!”

Valtuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen Heli Einola-Virtanen on sitä mieltä, että kiusaamisasioita on hyssytelty ja niihin on suhtauduttu liian kepeästi. Kuva: Tiina Kauppinen.

Perussuomalaisten valtuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen Heli Einola-Virtanen jatkoi aiheen käsittelyä oman Facebook-sivunsa julkisessa päivityksessä maanantaina. Hänen mukaansa elämme mielensäpahoittamisen aikakautta, ja Einola-Virtasta itseään on muun muassa muistutettu luottamushenkilön virkavastuusta. Perjantain Facebook-keskustelua hän kuvaili seuraavasti.

– Kommenttiketju täyttyi nopeasti vanhempien kommenteista joissa kerrottiin myös aiemmista kiusaamistapauksista joihin koulun toimesta ei ole reagoitu. Silloin kun kiusaamiseen ei puututa niin systeemissä todella on vikaa!

Einola-Virtanen perusteli myös omaa toimintaansa.

– Valtuutettu tai ei, niin oikeutettu mielipiteeseen ja kyseisen asian kohdalla se nyt vaan on niin, että liian kauan on hyssytelty kiusaamisasioita ja niihin on suhtauduttu liian kepeästi.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?