Syöpäläiset tarvitsevat verta ravinnokseen ja leviävät helposti asunnosta toiseen – Ammattilainen kertoo, mikä tehoaa luteisiin ja torakoihin

Kotihiiret viihtyvät talojen sisällä etenkin talviaikaan. Kuva: Wikimedia.

Kodeissa ja ylipäätään rakennuksissa esiintyy kaikenlaista luonnonelämää ympäri vuoden. Sisällä viihtyviä hyönteisiä on monenlaisia, ja myös hiiristä ja rotista voi olla riesaa. Etenkin syksyisin ne pyrkivät sisätiloihin ravinnon ja lämmön perässä. Rotat tosin ovat enemmänkin haittana pihapiirissä.

Hiiret voivat päästä taloon sisään esimerkiksi yläpohjan kautta ja pesiä sinne. Paras keino hävittää hiiret on käyttää hiirenloukkuja. Myrkkyjen käyttämisessä on riskinä, että eläin kuolee talon rakenteisiin ja aiheuttaa hajuhaittoja sekä houkuttelee paikalle tuhohyönteisiä.

Päivi Koitmaa A-isännöintipalvelusta kertoo, että tuhoeläimistä juuri hiiret ja rotat työllistävät eniten. A-isännöintipalvelu toimii Akaassa ja Urjalassa.

Lintuja ei pidä ruokkia maahan vaan laittaa niille lintulauta. Kuva: Vivikka Monto.

Torjumisessa on tärkeää pitää pihapiiri siistinä. Roska-astioissa pitää olla kannet, eikä kannata suosia avokompostia. Lintuja ei pidä ruokkia maahan, Koitmaa antaa neuvoja asukkaille.

Syksyisin on tärkeää huolehtia, että puista ja pensaista pudonneet marjat ja hedelmät kerätään pois. Jatkoa varten on hyvä selvittää, mistä hiiret pääsevät sisälle ja tukkia niiden kulkureitit.

Huomio eläinten kulkureitteihin

Talon yläpohjaan voi tulla myös oravia sekä lintuja, ellei aukkoja ole tutkittu vaikkapa verkolla.

Akaan Vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Heikki Rämö sanoo, että vinteiltä ja yläpohjista on tavattu pulujen pesiä talvellakin. Lintujen ulosteet ovat hygieniahaitta, samoin rakennukseen mahdollisesti kuolevat eläimet.

Syksy tuo sisätiloihin myös pienempiä eläimiä. Ampiaiset hakeutuvat sisälle ruoan perässä kylmien ilmojen tultua.

Ikkunoista ei kannatakaan poistaa vielä hyönteisverkkoja, ja ikkunoiden auki pitämistä on hyvä välttää, ellei halua pörriäisiä sisälle.

Ampiainen pistää harvoin ellei koe itseään uhatuksi. Sisään eksyneen ampparin voi yrittää ohjata ulos vaikkapa pyyhkeen avulla.

Hämähäkkejä on asunnoissa ympäri vuoden. Syksyisin saattaa kuitenkin tulla hämähäkki-invaasio, kun eläimet hakeutuvat lämpimään.

Moni kammoksuu näitä kahdensanjalkaisia, mutta varsinaista haittaa niistä ei ole. Päinvastoin ne syövät monia pieniä tuhoeläimiä. Hämyrin voi ottaa satimeen vaikkapa lasin avulla ja kuljettaa ulos, jos siitä haluaa eroon tappamatta sitä.

Elämää keittiössä

Riisihärö on yleinen keittiön tuholainen. Kuva: Wikimedia.

Lähes jokainen on törmännyt elintarviketuholaisiin. Ne iskevät kuivatuotteiden kimppuun syöden ja pilaten ne ulosteillaan. Niistä on onneksi melko helppo päästä eroon, eivätkä ne russakkaa lukuun ottamatta levitä tauteja. Esimerkiksi riisihärö, erilaiset kuoriaiset ja keittiökoisa ovat yleisiä keittiöiden vieraita.

Yleisimmin hyönteiset tulevat kotiin kaupasta vaikkapa jauhopussissa. Jos tuholaiset havaitaan nopeasti, pelkkä pakkauksen hävittäminen saattaa riittää.

Huolellinen siivous sekä myrkytys

Jos hyönteiset ovat levinneet pakkauksen ulkopuolelle, niin kaapit tyhjennetään ja siivotaan huolellisesti. Myös koko asunto kannattaa imuroida samalla ja heittää pölypussi pois.

Tyhjät kaapit voi myrkyttää tuhohyönteissumutteilla. Jos hyönteisiä vielä näkyy muutaman päivän kuluttua, käsittely toistetaan.

Jatkossa kuivatuotteet kannattaa säilyttää kannellisissa astioissa. Näin vaikkapa mausteiden mukana tulleet tuholaiset eivät pääse leviämään.

Etenkin ulkomailta tuodut kuivatuotteet kannattaa laittaa pakkaseen viikoksi noin -20 asteeseen. Näin mahdolliset tuholaiset kuolevat.

Russakka on torakkalajeista yleisin. Torakoista eroon pääseminen saattaa vaatia ammattilaisen apua. Joka tapauksessa myrkytys pitää toistaa useampaan otteeseen.

Jos russakkaan törmää kerros- tai rivitalossa, on syytä ottaa yhteys isännöitsijään. Hyönteiset ovat levinneet todennäköisesti myös naapuriasuntoihin.

Luteiden hävitys vaatii ammattilaisen

Luteita mikroskoopissa kuvattuna eri ikävaiheissaan. Kuva: Anssi Kiviniemi/Tuholais Pest Control Oy.

Seinäluteet eli lutikat ovat syöpäläisiä, jotka tarvitsevat verta ravinnokseen. Ne kulkeutuvat asuntoihin esimerkiksi vaatteiden ja kangashuonekalujen mukana ja leviävät helposti asunnosta toiseen.

Ammattimainen tuholaistorjuja Anssi Kiviniemi kangasalalaisesta Tuholais Pest Control Oy:stä korostaa pikaista toimintaa, jos on havainto tai edes epäily luteista tai muista tuhohyönteisistä.

– Nykyisten säädösten mukaan kuluttajille ei myydä voimakkaita tuholaistorjunta-aineita, joita ammattilaiset käyttävät. Kaupan tuotteet eivät tehoa luteisiin, Kiviniemi selittää.

Hyönteisen voi pyydystää kirkkaaseen teipinpalaan ja toimittaa ammattilaiselle varman tunnistuksen saamiseksi.

Ammattilaiset käyttävät lutikoiden tuhoamiseksi joko torjunta-aineita tai kuivaa kuumaa höyryä.

Varovaisuus on tarpeen ulkomailla

Lisääntynyt ulkomaanmatkailu on lisännyt luteiden ja joidenkin muiden tuholaisten määrää Suomessa. Anssi Kiviniemi kehottaa olemaan varovainen ulkomailla ja tarkkailemaan hyönteishavaintoja.

Reissusta palatessa matkalaukun voi laittaa ennen sen purkamista suljetussa jätesäkissä saunaan 80 asteeseen 4–8 tunniksi. Lämmölle arat esineet pitää ensin poistaa laukusta.

Russakoiden tapaan luteet leviävät helposti asunnosta toiseen. Ne viihtyvät sängyn rakenteissa, ja Anssi Kiviniemi sanoo, että mustat pisteet sängyn alapinnalla kertovat lutikkaesiintymästä, sillä ne ovat ulostejälkiä.

Vaatteet vaaravyöhykkeessä

Vaatekoi tuhoaa nimensä mukaisesti tekstiilejä. Kuva: Wikimedia.

Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravintonaan muun muassa villaa, turkiksia ja höyheniä. Ne purevat reikiä vaatteisiin ja tekstiileihin.

Tuholaistorjuja Anssi Kiviniemen mukaan erilaiset turkiskuoriaiset työllistävät häntä ja kollegoja paljon. Niiltä ja muilta tekstiilituholaisilta kuten vaatekoilta on vaikea suojautua ennakkoon, mutta yleisen siisteyden ylläpitäminen voi vähän pienentää riskiä. Sama pätee moniin muihinkin tuhohyönteisiin.

Osa tuholaisista voi tulla luonnosta ja pesiä asunnon rakenteissa. Niitä kantautuu koteihin myös esimerkiksi kirpputoreilta ostetuissa vanhoissa tekstiileissä.

Jos tekstiilituholaisia havaitsee, pitää käydä läpi kaikki niiden mahdolliset oleskelupaikat ja imuroida ne ja hävittää pölypussi.

Pesu 40–60 asteessa hävittää hyönteisten kaikki kehitysasteet. Myös viikko 20 asteen pakkasessa tai pari tuntia kuumassa kuivassa saunassa auttavat.

Tyhjät kaapit on syytä myrkyttää pakkauksen ohjeen mukaan. Jos kotikonstit eivät auta, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Vyöihrakuoriainen voi levitä sisätiloihin esimerkiksi talon yläpohjassa olevasta linnunpesästä. Kuva: Anssi Kiviniemi/Tuholais Pest Control Oy.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.