Kylmäkosken aktiiviset toimijat pokkasivat Kuhnurin ja Kuningattaren tunnustukset – Katso kuvagalleria Hunajatorin tunnelmista

Hunajateeman omaksuneet aktiiviset kahvilayrittäjät Susan (vas.) ja Päivi Eerikinharju palkittiin Vuoden Kuningattarina. Vuoden Kuhnuri on Kirkonkylän koulun puolesta -kannatusyhdistys, jonka puolesta palkinnon noutivat Ursula Finni (toinen oik.) ja Anniina Joela.

Hunajatori-nimellä kulkevat ohjelmalliset sadonkorjuumarkkinat toivat aimo annoksen ohjelmaa Toijalan torille lauantaina. Osana Hunajahulinoita järjestetty tapahtuma oli torimyynnin ja musiikin sävyttämä, ja se huipentui tuttuun tyyliin Vuoden Kuhnuri- ja Vuoden Kuningatar -tunnustusten jakamiseen.

Vuoden 2019 tunnustukset osoitettiin erityisesti Kylmäkosken taajamassa tutuiksi tulleille tahoille: Vuoden Kuhnuriksi valittiin Kirkonkylän koulun puolesta -kannatusyhdistys ja Kuningattareksi niin ikään Kylmäkoskella toimivat kahvilayrittäjät Susan ja Päivi Eerikinharju.

Vuoden Kuhnuria eli Kirkonkylän koulun puolesta -kannatusyhdistystä edustivat Anniina Joela (vas.) ja Ursula Finni.

Puunkaatokin on onnistunut

Kirkonkylän koulun puolesta -kannatusyhdistyksen valintaa Vuoden Kuhnuriksi puolsi Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantolan mukaan se, että yhdistys on kerännyt lukuisilla tapahtumilla ja tempauksilla valtavan määrän rahaa yhteiseen hyvään – uuden Kirkonkylän koulun rakentamiseen.

Kunnianosoituksen yhdistyksen edustajina vastaanottaneet Anniina Joela ja Ursula Finni paljastivat, että rahaa on nyt kasassa noin 100 000 euroa ja että keräystyö jatkuu yhä.

Kannatusyhdistyksen palkitsemisen myötä Kuhnurin titteliä on tänä vuonna jakamassa suuri määrä ihmisiä. Joela ja Finni iloitsivatkin siitä, että tunnustuksen kautta monet koulun eteen työtä tehneet saavat kiitoksen työstään. Yhdistys on saanut apua tarvittaessa nopeallakin varoitusajalla.

– Mielestäni parhaimpana esimerkkinä on yhä se, kun järjestimme puunkaatotalkoot vanhalla koululla. Torstaina soiteltiin muutamaa puunkaatajaa ja traktoria paikan päälle ja lauantaina aloitettiin. Kaadoimme sieltä 40–50 koivua parin ihmisen voimalla, Joela havainnollistaa.

Vuoden 2019 Kuningattaret Päivi (vas.) ja Susan Eerikinharju. Mukana kuvassa myös Sandra Eerikinharju.

Akaassa on paljon tekemistä

Vuoden Kuningattaren valintaperusteluissa Susan ja Päivi Eerikinharjun ansioiksi luettiin muun muassa aktiivinen toimijuus, runsas määrä toteuttamiskelpoisia ideoita sekä kaupungin hunajateeman hyödyntäminen kahvilatoiminnassa.

Päivi Eerikinharju myönsi arvonimen tulleen mieluisana yllätyksenä sekä hänelle että Susan-tyttärelle.

– On hienoa, kun joku näkee, että yritämme nostaa Kylmäkoskea ylös, Päivi tuumaa.

Tuoreet Kuningattaret toivovat, että kunnianosoitus tuo näkyvyyttä heidän toiminnalleen ja arvoilleen. Kaksikko muun muassa myy lounaskahvilassaan edullista hävikkiruokaa ja osallistuu 9.–15.9. vietettävään valtakunnalliseen hävikkiviikkoon.

Eerikinharjut haluavat lisää näkyvyyttä myös hunajapääkaupungille. Susan Eerikinharju kertoo kohtaavansa työssään paljon Akaasta kiinnostuneita ihmisiä.

– Esimerkiksi Turusta päin tulee ihmisiä, jotka kysyvät ”mitä kaikkea täällä on”. Emme osaa kaikesta kokonaisuudessaan edes kertoa, kun mahdollisuuksia ja tekemistä on niin paljon, hän vakuuttaa.

Molempien palkintojen saajat valitsi kaupunkilaisten ehdotusten perusteella Hunajahulinoiden järjestäjistä koostunut raati.

Alla laaja kuvagalleria Hunajatorin tunnelmista.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola avasi Hunajatorin ohjelmallisen osuuden. Hän toivoi kaupunkilaisten olevan ylpeitä Akaan kaupunkimehiläistarhauksesta.

Toijalan mieskuoro tarjosi Hunajatorin ensisävelet.

Toijalan mieskuoron esitystä seurasi sankka joukko ihmisiä.

Hunajatorin juontajana toimi Tuuli-Elina Ruuskanen.

Risto Hoikkanen esitteli tuttavansa Risto Niilimäen kaupunkimehiläistarhaa heti aamupäivällä. Kaupunkimehiläistarhaukseen tutustui muun muassa kansanedustaja Pauli Kiuru.

Mehiläinen (vas.) ja ampiainen menevät välillä sekaisin. Selkeimpiä erottavia tekijöitä ovat väri ja karvan määrä.

Mehiläisiä työn touhussa.

Risto Hoikkanen Vesilahdesta esitteli Risto Niilimäen kaupunkimehiläistarhaa osana Hunajatorin ohjelmaa. Niilimäki oli Hunajatorin aikaan Kanadassa viemässä mehiläistarhauksen asiantuntemusta maailmalle. Hoikkanen kehui Risto Niilimäen tarhapaikkaa hyväksi.

Risto Hoikkasen mukaan kaupunkimehiläistarhaus on mieluisaa puuhaa mehiläistarhaajalle, sillä se on sadon kannalta miltei kannattavampaa kuin maalaistarhaus. Syyksi Hoikkanen mainitsee sen, että kaupungeissa satomaastot ovat yleensä hyvät.

Paikallinen mehiläistarhaaja Tommi Sormunen toivoo, että kuluttajat ostaisivat hunajaa välillä myös pahvipurkeissa muovijätteen vähentämiseksi.

Akaalaiselta Kuhavuoren tilalta löytyy mehiläisvahakynttilöitä moneen makuun.

Saimi (vas.) ja Siiri Pelonen viihtyivät Hunajatorilla. Saamastaan ilmapallosta iloinnut Saimi kertoi pitävänsä hunajasta ja Siiri muisti, että hunaja on hyvää lettujen päällä.

Viialan yhtenäiskoulun 8B -luokka osallistui Hunajatorille kerätäkseen varoja luokkaretkeä varten. Myynnissä oli muun muassa vohveleita ja minikylmälaukkuja. Myyntikojulla ahkeroivat Sini Tervonen (vas.), Emma Rekola, Laura Tuominen, Ella Koivisto, Niina Pulkkinen, Iitu Tapala, Rasmus Lahti ja Roope Jyrkinen. Luokkaretkikohdetta ei ole vielä päätetty.

Myös Hyvän mielen orkesteri pääsi estradille.

Hunajatorille kerääntyi kaiken ikäistä väkeä.

Teatteri Rollon Putkimiehet-orkesteri viihdytti toriväkeä vauhdikkaalla esityksellään.

Putkimiehet-orkesterin perinteisiä ja hieman erikoisempiakin soittimia yhdistellyt esitys keräsi katselijoita Hunajatorilla.

Teatteri Rollon Putkimiehet-orkesterin esitys sai nuoremman väen innostumaan ja jopa tanssahtelemaan.

Putkimiehet-orkesterin esityksessä kisailtiin putkipujottelussa. Kuvassa esiintyjän tyylinäyte.

Yleisön jäsenet pääsivät mukaan Putkimiehet-orkesterin esitykseen osallistumalla putkipujotteluun.

Sandra Eerikinharju laittoi heti Hunajatorille saavuttuaan mummunsa ostamaan makkaraa. Makkaran lisäksi ilmapallo ja torilla pörrännyt Akaan mehiläismaskotti olivat Sandralle mieleisiä.

Akaan viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola (vas.) julkisti sekä Vuoden Kuhnurin että Vuoden Kuningattaren. Ursula Finni saapui lavalle Kuhnuriksi valitun Kirkonkylän koulun puolesta -kannatusyhdistyksen edustajana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.