Koululaisen pahoinpitelyksi kuvailtu somevideo herätti kiivaan keskustelun: Väkivaltaa vai kiusaamista, ja miten Toijalan tapaukseen pitäisi reagoida? – Sivistyslautakunta pohtii asiaa ensi viikolla

Toijalan yhteiskoulun lähistöllä sattunutta välikohtausta käsiteltiin ensin sosiaalisessa mediassa. Ensi viikolla on sivistyslautakunnan vuoro. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Facebookin Akaalaiset-ryhmässä käytiin perjantai-iltana keskustelua koulukiusaamisesta, väkivallasta, poliisista ja ihmisten aiheeseen liittyvistä henkilökohtaisista kokemuksista. Kaikki käynnistyi kommentista, jonka julkaisseen henkilön mukaan meno Toijalan yhteiskoululla oli äitynyt niin hurjaksi, että yhtä tyttöä oli muun muassa tönitty, lyöty päähän ja revitty hiuksista. Teot oli kuvattu videolle, joka kommentoijan mukaan ilmeisesti kiertää somessa.

Avaus sai parissa tunnissa yli 200 ryhmän jäsentä joko reagoimaan tai kommentoimaan asiaa. Osa ihmisistä kertoi omista tai lastensa kokemuksista ja siitä, miten kiusaamiseen ja lyömiseen oli kouluissa puututtu tai oltu puuttumatta.

Keskusteluun osallistuivat omilla kysymyksillään ja kommenteillaan myös monet akaalaiset päättäjät eri puolueista. Kokoomuksen Sari Lapinleimu muodosti kantansa asiaan ensimmäisten joukossa

– Poliisit paikalle. Täytyy ottaa kiusaamisasia puheeksi ensi viikolla sivistysjohtajan kanssa, valtuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen Lapinleimu paalutti.

Demareiden varavaltuutettu Raija Toivonen oli Lapinleimun kanssa samaa mieltä puheeksi ottamisesta ja kertoi keskustelleensa aiheesta useaan otteeseen sivistysjohtajan kanssa myös sivistyslautakunnan kokouksiin osallistuneena lautakunnan varajäsenenä.

– Akaan kaupungin pitää ottaa tosissaan se, että oppilaille on taattava heidän oikeutensa fyysiseen koskemattomuuteen. Myös henkinen väkivalta on kitkettävä kouluista. Lautakunnan on puututtava tähän kiireesti ja tarvittaviin toimenpiteisiin pitää ryhtyä, mikäli vastuussa olevat aikuiset koulussa eivät siihen kykene, Toivonen kirjoitti.

”Järkyttävää, että aina huudetaan poliisia apuun”

Poliisiammattikorkeakoulun hankejohtaja ja entinen Akaan valtuuston puheenjohtaja Timo Rajala (kok) oli sitä mieltä, että nyt ei riitä sometaivastelu.

– Nyt tarvitaan toimenpiteitä! Faktaa tiskiin ja kouluviranomaiset toimimaan – keinot on tiedossa. Ja luottamustoimienhaltijat – sivistyslautakuntalaiset ja kaupunginhallituksen jäsenet – teillä on toiminnan hetki. Ei riitä nyt peukuttaminen, Rajala kommentoi.

– Se on just noin! Sari Lapinleimu komppasi.

Rajalan mielestä on kuitenkin jollakin tavalla oireellista ja järkyttävää, että aina huudetaan poliisia apuun.

– Jos siinä jamassa ollaan, että poliisia tarvitaan, ollaan auttamatta aivan liian pitkällä.

”Kovin on ”munatonta” toimintaa”

Raija Toivosen mukaan vastaavaa on jo aiemmin tapahtunut Toijalan yhteiskoulussa tänä keväänä hänen lähipiirissään.

– Silloinkin olin yhteydessä sivistystoimenjohtajaan ja vanhemmat rehtoriin, mutta kovin on ”munatonta” toimintaa, kun väkivalta saa näin jatkua. Taidamme nousta barrikadeille me isovanhemmat, kun koulu ei asiaan näköjään saa mitään järjestystä, Toivonen suunnitteli.

Yksi keskusteluun osallistunut ihminen pohti sitä, mistä lähtien esimerkiksi lyöminen ei ole ollut väkivaltaa tai kenen mielestä se ei sitä ole. Toinen kommentoija arveli, että jos asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä, asian vakavuus saisi puhuttelevamman ulottuvuuden lasten ja nuortenkin päässä.

– Sanat määrittävät maailmaa, on tärkeää, että asiat sanoitetaan totuuden mukaisesti, vastasi vihreiden varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston jäsen Kati Kuusisto.

Toijalan yhteiskouluun yhdistetty tapaus herätti ihmiset kertomaan Facebook-keskustelussa omia kokemuksiaan pitkienkin aikojen takaa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Puheenjohtaja Setälä: tapaus viedään lautakuntaan

Akaan valtuuston puheenjohtaja Janita Puomila (kok) kertoi keskusteluketjussa Akaan Seudulle, että tilanteesta kuvattu video oli hetken julki Facebook-ryhmässä ja tapahtumapaikka näytti olevan Toijalan Monitoimihallin ja tekonurmikentän välisellä tiellä. Toisen henkilön mukaan paikka oli yhteiskoulun pyöräalueella.

Keskusteluun osallistui myös sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä (kd), jonka mukaan ensi viikon torstaina on lautakunnan kokous, jossa käydään tämä tapaus läpi ja myös laajemmin koulujen kiusaamistilannetta ja turvallisuutta.

– Lähtökohtahan on selvä: kaikilla on oikeus koulussa tuntea olonsa turvalliseksi. Ongelma on pirullisen vaikea, mutta ratkaisuja pitää hakea aina lautakuntatasolta oppilastasolle saakka ja siltä väliltä yhteistyötahoja sosiaalitoimi ja poliisi unohtamatta, Setälä pohti.

Myöhemmin illalla Timo Rajala ilmoitti, että viesti on toimitettu Akaan korkealle johdolle ja luottamushenkilöjohdolle.

– On toiminnan aika – puheet on pidetty, Rajala julisti.

Omien kysymysten, vastausten ja kommenttien lisäksi akaalaiset päättäjät reagoivat myös muulla tavoin ketjussa esitettyihin mielipiteisiin. Perussuomalaisten valtuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen Heli Einola-Virtanen peukutti ryhmässä esitettyä kommenttia, jonka mukaan Akaan koulujen rehtorit ja muu yläkerta ovat pelkkiä vässyköitä, ja oikea ratkaisu tilanteessa olisi välitön koulutusta erottaminen, rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus.

Mika Setälän tiedonannolle asian käsittelystä sivistyslautakunnassa antoivat Einola-Virtasen lisäksi peukun myös valtuutetut Puomila ja Lapinleimu sekä Jouni Salonen (sd) ja Mervi Pulkkinen (kesk).

Lue koulun oppilaan mielipidekirjoitus viime keväältä: Toijalan yhteiskoulun Aino Nieminen: Ei kiusata!

Lue myös: Miina Varjosen aiempaa elämää varjostivat kiusaaminen, ulkonäköpaineet ja isän äkillinen kuolema – nykyisin hän herää joka päivä ylpeänä itsestään

 

Yksi kommentti

  1. irmeliniemi

    Niinpä – jonkun lapsi on aina aikapommi ehkäpä vielä itsensä tiedostamatta. Lapsi rakentuu niin moninaisista vivahteista elämänkirjoa, mitä on tekemässä montakin eri tahoa ja ihmistä. Tiukan paikan tullen joutuu hän kuitenkin vastaamaan teoistaan ihan itse. Tai siis on parempi, että joutuu vastaamaan, jotta viimeistään silloin joutuu kohtaamaan elämän raadollisuudenkin ja kasvamaan ihmisenä. Rohkeutta tarvitaan kaikille osapuolille, jotka ikäviäkin asioita joutuvat käsittelemään, mutta se vaan on ainoa keino selvitä! Mietipä siis kuinka paljon rohkeutta uskallat olla käyttämättä todella tärkeän asian hyväksi! Lapset ovat kuitenkin tavallaan ”yhteisiä” meille kaikille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?