Kaupungin ulkoalueiden hoito huononi entisestään ja kuntalaisten negatiivinen palaute heikensi työilmapiiriä – Määräaikaisia työntekijöitä tarvittaisiin kolminkertaisesti, jotta tavoitteet saavutettaisiin

Jaana Kootan mukaan Akaan kaupungin liikennealueet saatiin tänä kesänä hoidettua siten, että kasvillisuus ei vaarantanut liikennettä, mutta yleisilme liikenneviheralueilla on heikko hoitamattomuuden vuoksi.

Tekninen lautakunta päätti huhtikuussa, että Akaan kaupungin strategisesti tärkeät alueet kuten sisääntuloväylät ja keskusta-alueet sekä liikennealueet, leikkipuistot ja liikenneviheralueet säilytetään A2-luokassa. Muilta osin viheralueiden hoitotasoa heikennettiin merkittävästi B-luokkaan. Tämä tarkoitti sitä, että muun muassa nurmialueita muutetaan soveltuvin osin maisemapelloiksi, joita leikataan mahdollisuuden mukaan murskaimella kerran vuodessa.

Lue lisää täältä: Katso lista hoitamatta jäävistä kaupungin viheralueista – Akaan tekninen johtaja: ”Olemassa olevilla resursseilla pystytään tekemään todella vähän”

Tekninen johtaja Jaana Kootan mukaan kesän 2019 aikana puistotöissä on ollut kolme vakituista työntekijää ja kolme puolen vuoden määräaikaista työntekijää, joista yksi on työnsuunnittelija. Lisäksi kahden kuukauden määräaikaisessa työsuhteessa on ollut yksi henkilö rakentamassa Sontulan lähiliikuntapaikkaa.

Kuntouttavassa toiminnassa on ollut yksi henkilö neljä tuntia viikossa, ja koululaisia oli kesän aikana 4 kesäkuussa ja 4 heinäkuussa.

Kootan mukaan henkilöstömäärä on ollut riittämätön vastaamaan kaupungin alueiden hoidon tarpeisiin. Lisäksi vakituisen henkilöstön kesäaikaiset loma-ajat ovat vaikuttaneet kunnossapitotöiden toteuttamiseen.

– Hoitoluokkien vaatimaa tasoa ei ole saavutettu millään alueella. Erityisesti kiinteistöt ja puistot ovat jääneet huonompaan kuntoon. Liikennealueet on saatu hoidettua siten, että kasvillisuus ei ole vaarantanut liikennettä, mutta yleisilme liikenneviheralueilla on heikko hoitamattomuuden vuoksi.

Kausityöntekijöiden määrä pitäisi kolminkertaistaa

Leikkikentillä on teknisen johtajan mukaan pystytty turvaamaan kuluttajien turvallinen käyttö tarkastuksilla, korjauksilla ja vanhojen leikkivälineiden vaihtamisilla uusiin. Leikkialueiden kalustoa on myös onnistuttu monipuolistamaan.

Kiinteistöjen pihoilla on pystytty hoitamaan nurmikko, mutta rakennusten seinustat, kasvillisuus, sora- ja asfalttialueet ovat jääneet huonolle hoidolle, ja vikoja on korjailtu vasta käyttäjien ilmoituksesta.

Jaana Kootan mukaan puistonurmikoiden hoitoluokkien alentaminen näkyy merkittävän negatiivisesti kaupungin yleisilmeessä.

– Kuntalaisten palautetta on tullut paljon, mikä on ollut pääasiassa negatiivista. Se on vaikuttanut työilmapiiriin motivaatiota heikentävästi, tekninen johtaja Jaana Koota kertoo.

Jaana Kootan mukaan viher- ja puistoalueiden ja niiden kiinteistöjen sekä leikkipuistojen hoito pystyttäisiin hoitamaan hoitomitoituksen mukaisesti erittäin hyvin, mikäli käytettävissä olisi 8,5 puolen vuoden kausityöntekijää enemmän.

Puheenjohtaja jäi vähemmistöön

Viime viikon keskiviikkona kokoontunut tekninen lautakunta ei hyväksynyt teknisen johtajan tilannekatsausta vaan palautti sen valmisteluun äänin 7–4. Palauttamista ehdotti vihreiden Anu Salovaara, ja ehdotusta kannattivat demareiden Saija Roininen ja Kirsi Vaittinen. Äänestyksessä samaa mieltä olivat myös demareiden Timo Jaakkola ja Timo Tammisto sekä kokoomuksen Matti Hänninen ja Marko Peltola.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Maija Toivonen (kok) sekä Juhani Jara (vas), Ilkka Rehuttu (kesk), ja Marko Kivi (ps) olivat teknisen johtajan esityksen kannalla. Sen mukaan lautakunta olisi merkinnyt esittelytekstin mukaisen selvityksen tietoonsa saatetuksi.

Lue Myös: Kaupunki voisi antaa viheralueet ja metsät yhdistysten hoidettavaksi – Lopullinen ratkaisu löytyy Nesteen aamukahviparlamentista

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.