Forum Akaa: Kaupunki voisi antaa viheralueet ja metsät yhdistysten hoidettavaksi – Lopullinen ratkaisu löytyy Nesteen aamukahviparlamentista

Illassa kuulaassa, seurassa suulaassa, harjoitin viihdyntää. Syynä tähän mukavaan iltaan oli yhdistyksen nimiin tehty merkittävä talkootyö ja sitä seurannut talkoosaunailta.

Ja niinhän siinä taas kävi, että läpi käydyksi tulivat veturimiesten tuomat huhut, maailman politiikan viimeisimmät käänteet ja päivän polttavat Akaa-asiat.

Tällä kertaa pyyheparlamenttimme käsittelyyn valikoituivat uusi kaupunginjohtajamme, puuterminaalin siirto sekä Akaan talouden kohentaminen. Yleisesti voisi summata, että monet asiat ovat menossa oikeaan suuntaan.

Akaan Seudussa 14.8. julkaistu juttu kaupungin taloudesta ja alijäämän syistä oli vakuuttanut pyyheparlamenttimme jäsenet, ja jutun pohjalta lähdimme aihetta puimaan. Viimevuosina tehtyjen päätösten todettiin rasittavan talouttamme myös tulevina vuosina. Tehty mikä tehty, nyt pitää katsoa eteenpäin!

Parlamenttimme jäsenet eivät ole politiikassa mukana, joten lähdimme miettimään, miten akaalaiset yhdistykset voisivat kantaa kortensa kekoon Akaan auttamiseksi. Heti alkuun takakulmasta rajattiin, että tällä ei miljoonia tehdä. Mutta se ei osallistumishalukkuuttamme lannistanut. Jos voitaisiin tehdä jotain ja näin olla talkoissa mukana.

Kaupunkimme vastuulla on paljon selkeästi rajattavia noin 100 miestyötunnin pieniä kokonaisuuksia, joita voisi tarjota yhdistyskentällemme hoidettavaksi. Pidä tämä alue siistinä, hoida tätä viheraluetta kesän ajan, raivaa tämä metsäalue kohentamaan Akaan sisääntuloväylää, ylläpidä istutuksia, maalaa tämä rakennus.

Nämä taksvärkkityöt olisivat avoimesti yhdistysten anottavissa, ja kaupunki saisi päättää kuka saa minkäkin homman vastuulleen. Kunkin yhdistyksen puheenjohtaja vastaisi, että homma hoidetaan laadukkaasti ja turvallisesti. Hyvin työnsä hoitaneita yhdistyksiä kaupunki voisi sitten muistaa yhdistystukia jaettaessa.

Ei täysin valmis konsepti, mutta varmasti yhdistyskentästämme löytyisi innokkuutta hoitaa asioita ja näin tarjota lisäkäsiä kaupungin käytettäväksi. Mikäli talkooprojektien ideointi tuottaa hankaluuksia, kannattaa mielipidettä kysyä vaikka yhdistyksiltä. Jos edelleen on haastavaa, kannattaa mennä Nesteen aamukahviparlamenttiin tai torikahvilaan, ja jo luulisi homman ratkeavan.

Yhdistyksissä aktiivisimmat toimijat ovat yleensä johtokuntien jäsenet ja urheilujoukkueiden vetäjät. Akaa on hiljattain koottu kolmesta aktiivisesta kunnasta/kaupungista, joissa kaikissa oli aktiivista yhdistystoimintaa. Näin on edelleenkin – onneksi!

Näissä verrattain pienissä yhdistyksissä on jäsenmäärään nähden paljon aktiivisia toimijoita. Näin ei olisi, jos kaikki yhdistyisivät isommiksi Akaan sitä ja Akaan tätä -yhdistyksiksi. En ole yhdistymisiä vastaan, mutta aktiivisten pitäminen aktiivisina kannattaa varmistaa, mikäli yhdistymisiä harkitaan.

Meillä siis on väkilukuun suhteutettuna paljon akviista yhdistysväkeä, joka miettii päänsä puhki, mitä kivaa voisi tehdä yhdessä. Kaupungilla on hiukkasen rahasta tiukkaa ja ehkä vähän resurssipulaakin. Lisäksi esimerkiksi kaupungin sisääntuloväylät ja Sataman alue voisivat toisinaan olla edustavammassakin iskussa. Eiköhän laiteta porukalla koordinoidusti paikkoja kuntoon. Tässä projektissa saattaisi kysyntä ja tarjonta kohdata.

Jari Rantanen.

 

Jari Rantanen

Kirjoittaja on pyyheparlamentin sihteeri

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Yksi kommentti

 1. timovepsalainen

  Kyllä minä niin mieleni pahoitin… ja ketut, ihan normaalia akaalaista. Parin miestyövoiman vähentäminen pelastaa kaupungin talouden, ei muuten pelasta. Joidenkin nuorten kesätyöansiot kyllä menisi, kun ei olisi sitä kesätöitä pyörittävää organisaatiotakaan.

  Edelleen voisimme tyhmäkäyttää seitsämälläsadallatuhannella tyhjiä kiinteistöjä, joka vuosi. Ei tartte tehrä mitään, lisätään talkoita.

  Metsän hoito on kyllä kivaa, mutta ne metsät voi toki myydä. Kertaluonteinen tulo, oikeinkäytettynä (vaikka nykyisten rytöjen purkuun) tuottaisi todella hyvin.

  Puretun kiinteistön arvo täytyy toki alaskirjata, ei välttämättä yhtenä vuotena ja kiinteistön tontin arvoa voi toki nostaa. Kaupungilla on kaavoitusvalta ja jos tontti kaavoitetaan kerrostaloille on tontin arvo noussut, arvonnousun voi ennakoidakkin, tarvitsee vain kirjata tavoite.

  Jaahas, tuli taas vähän talkoiltua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?