Ruskeista pahvilaatikoista paljastui luettavaa Viialan yläkoululaisille – animeharrastaja ihastui sarjakuva-Kalevalaan

Atte Rantasen lempilukemista ovat scifi ja kauhu.

Viialan yhtenäiskoulun 8C-luokan Atte Rantanen nostaa ruskeasta pahvilaatikosta kirjan Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle.

– Tätä kirjaa voin suositella. Tästä on tosi paljon hyötyä, jos on jotain ongelmia. Se on sellainen, että ihmisiä pyydettiin kirjoittamaan kirje tuntemattomalle nuorelle ja antamaan elämänohjeita. Kirjoittajat haluavat, että nuoren elämä ei mene samalla tavalla kuin heillä itsellään, Rantanen kertoo.

Kirja löytyy Rantasen kotoa, ja hän kertoo lukeneensa sen ”melkein”.

Miljoonan euron lahjoitus

Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle kuuluu Viialan yhtenäiskoulun yläluokkien lahjoituksena saamaan kirjapakettiin. Lahjoitus on Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa ja Lastenkirjainstituutin toteuttamaa Lukuklaani-hanketta, jossa 112 kirjan paketin saa jokainen Suomen yläkoulu. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten lukemista ja tukea koulujen mahdollisuuksia tarjota mielekästä luettavaa.

Jokainen kirjapaketti sisältää selkokirjoja, novelleja, runoja, romaaneja, sarjakuvia ja tietokirjoja. Kirjalahjoituksen arvo on yhteensä miljoona euroa.

Atte Rantanen, Viivi Mönkö, Tea Isohaavisto, Helmiina Hänninen ja Emmi Kaartinen tutustuivat kirjalahjoituksen sisältöön viime keskiviikkona. Taustalla äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Päivi Peltoniemi.

Hyvä kirja voi olla paksu

Atte Rantanen lukee mieluimmin dystooppista scifiä ja kauhua.

– Luen nykyään enemmän kuin alakoulussa. Myös meillä kotona on aika paljon kirjoja, ja äiti tuppaa ehdottelemaan niitä vähän väliä. Yleensä en jaksa lukea niitä, mutta pistän ne omaan kirjahyllyyn.

Rantasen mukaan kirjan paksuus ei vaikuta lukuintoon, jos tarina on hyvää fiktiota.

– Mutta jos paksu kirja on tietotekstiä, saattaa tuntua siltä, että ”oi ei”.

Viivi Mönkö on kiinnostunut oman sukunsa historiasta ja sen takia on innostunut lukemaan historiasta ja sota-ajasta. Hän sanoo lukuinnostuksensa olevan vaihtelevaa. Kirjalaatikosta Mönkö poimii kirjan Itsenäisiä naisia, 70 suomalaista esikuvaa, joka on tietokirja suomalaisista naisvaikuttajista.

– Tätä en ehkä lukisi ensimmäisenä, koska tämä ei vaikuta niin mielenkiintoiselta, Mönkö miettii.

Viivi Mönköä kiinnostavat historia ja sota-aika.

Huono kirja syö lukuintoa

Helmiina Hänninen valitsee luettavaa fiiliksen mukaan. Kesän saldona oli kaksi kirjaa, joista Holly Bournen Oonko ihan normaali hän luki jo kolmannen kerran.

– Se on minun mielestäni hyvä kirja. Siinä puhutaan asioista suoraan, hän perustelee.

Tea Isohaavisto arvelee lukeneensa ennen enemmän kuin nykyisin. Isohaaviston mukaan huonot kirjat ovat syöneet lukuintoa.

– Näistä aika monet näyttävät kiinnostavilta, joita voisi kokeilla lukea, hän arvioi kirjalahjoitusta.

Emmi Kaartinen on mieltynyt kauhuun ja japanilaiseen fantasiaan.

– Luen myös kirjoja, jotka vaan sattuvat olemaan käden ulottuvilla.

Kaartinen harrastaa animehahmojen piirtämistä ja haaveilee piirtävänsä ammatikseen videopelihahmoja. Kirjalaatikosta nuoren taideharrastajan käteen tarttuu Sami Makkosen sarjakuvaversio Kalevalasta. Makkonen osallistui tänä kesänä Näkymä-ympäristötaidenäyttelyyn Akaassa.

– Jo pelkkien piirrosten perusteella voi sanoa, että tämä on erittäin hyvin piirretty. Vaikka ei lukisi tekstiä, huomaa miten paljon sisälle on saatu juttuja, Kaartinen analysoi.

Tea Isohaaviston mielestä Jessica Schiefauerin kirja Ester & Isak näyttää mielenkiintoiselta.

Pikku prinssi luettiin ääneen

Emmi Kaartinen ihastelee Sami Makkosen sarjakuvaversiota Kalevalasta.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan Päivi Peltoniemen mukaan oppilaat voivat lukea lahjoituskirjoja esimerkiksi lukupiireissä, koska samaa teosta löytyy viisi kappaletta. Kolmenkymmenen kappaleen novellikokoelmaa lukee tällä hetkellä jo luokallinen yhdeksäsluokkalaisia.

Peltoniemen mukaan tavoitteena on, että oppilaat lukevat lukuvuoden aikana 3–4 kirjaa. Nykyinen 8C-luokka kuunteli viime vuonna myös yhden kirjan, kun opettaja luki luokalle ääneen Pikku prinssin.

– Kirjasta syntyi kivoja keskusteluja, Peltoniemi toteaa.

Viialan yhtenäiskoulussa vietetään tällä viikolla lukuteemaviikkoa, jolloin lukeminen on esillä muillakin kuin äidinkielen tunneilla. Koululla järjestetään myös oma Read Hour eli lukutunti perjantaina 6.9. kello 9.15 –10.

Sunnuntaina 8.9. on YK:n kansainvälinen lukutaitopäivä, jolloin Read Hour -kampanja huipentuu lukutuntiin.

Jyri Paretskoin kirja K15 nauratti Tea Isohaavistoa (vas.), Viivi Mönköä ja Atte Rantasta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.