Pirkanmaan kutsunnat alkoivat Akaasta – Etsivä nuorisotyö kysyi fiilikset ja puolustusvoimat muistutti kansainvälisistä ulkoisista uhista

Puolustusvoiminen Pirkanmaan aluetoimiston kutsunnat käynnistyivät viime tiistaina Akaasta. Kusunnanalainen on miespuolinen Suomen kansalainen, joka kutsuntavuonna täyttää 18 vuotta.

Akaan Etsivä nuorisotyö tapasi kaikki Puolustusvoimien Pirkanmaan aluetoimiston kutsuntoihin Toijalan yhteiskoululla tiistaina osallistuneet miehet. Tavoitteena oli selvittää, että miehillä oli kaikki kunnossa.

Ville Erkkilä, Tanja Jämsä-Väyrynen, Elina Lähteenmäki ja Hanna Halme muodostivat kutsuntojen Etsivän nuorisotyön tiimin, joka tapasi kaikki paikalla olleet nuoret miehet.

– Tsekkaus toimeentuloon, asumiseen, parisuhteeseen ja perheeseen eli mitä nuorelle kuuluu tällä hetkellä. Senkin heille kerromme, että palveluksen aikana ja palveluksen jälkeen voi olla yhteydessä, kertoi etsivä nuorisotyöntekijä Hanna Halme.

Nykyisin opetus- ja kulttuuriministeriön sektorilla toimiva Etsivä nuorisotyö on toiminut Akaassakin jo kymmenen vuotta. Toiminnan tärkeyttä kuvaa se, että se oli yksi edellisen hallituksen kärkihankkeista.

– Suurimmalla osalla tapaamistamme nuorista asiat ovat kunnossa. Osalla sitten on elämän hallintaan ja terveyteen liittyviä haasteita. Tämä on ainoa paikka tavata koko ikäluokka kerralla ja autamme mielellämme, sanoi Halme.

Aluetoimisto kiertää tiistaina alkaneiden kutsuntojen merkeissä koko maakunnan. Viimeinen tilaisuus on Tampereella 13. joulukuuta.

Itämerellä tapahtuu jatkuvasti

Puolustusvoimat eivät tänä päivänä jätä kertomatta suoraan kutsunnoissakaan, miksi järjestelmä on olemassa. Akaan kutsuntojen johtaja, kapteeni Henrik Ahvenainen teki muutamalla esimerkillä selväksi, millainen kansainvälinen tilanne on.

Kapteeni Henrik Ahvenainen teki kutsuntoihin saapuneille selväksi, että Suomen lähellä on rauhatonta: Itä-Ukrainassa on sotatila ja Itämerellä tapahtuu säännöllisin väliajoin kaikenlaisa.

– Itä-Ukrainassa on sotatila päällä ja Ukrainassa kokonaisuudessakaan ei ole ollut kotivakuutus kunnossa. Syntyi tilanne, että vieras toimija puuttui heidän kansalliseen itsemääräämisoikeuteensa.

Itämeri ei enää ole mikään laulujen rauhanmeri, vaan siellä tapahtuu koko ajan jotakin pientä.

– Vaikka Suomi itse ei olisikaan osallisen Itämerellä tapahtuvassa konfliktissa, sen vaikutukset heijastuisivat tänne.

Suomen aseman kapteeni Ahvenainen kuvasti välissä olijaksi.

– Olemme pitkään olleet eräänlaisessa välissä. Milloin tsaarin ja kuninkaan, milloin idän ja lännen tai Neuvostoliiton ja lännen välissä tai nyt vaikkapa Venäjän ja EU:n rajamaana – tavallaan välissä, pohti Ahvenainen.

Suomen puolustamisen perusajatus on pitää tänne hyökkäämisen kynnys niin korkeana, että vieras valtio ei lähde siitä kokeilemaan.

– Näytetään ulkopuolelle, että on sen verran uskottavaa toimintaa, että tuonne ei parane mennä. Pidetään kotivakuutus kunnossa, ettei käy mitään.

Akaan kutsuntoihin osallistui 120 miestä, joiden palvelus alkaa 2021. Pääosa miehistä komennettiin Panssariprikaatiin Hattulaan, Porin Prikaatiin Säkylään tai Satakunnan lennostoon Pirkkalaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.