Jonkan luomutilalla myytiin lähiruokapäivänä noin 50 haikkuburgeria – Medium-pihvi nosti lihan tuoreuden esiin

Kirkkonummelta isänsä kanssa maalaiselämään sekä traktorilla ajelemiseen tutustuivat Niilo, 4, ja Leevi, 2.

Jonkka Highland -luomutilalla oli säpinää viime lauantaina, kun Akaassa vietettiin neljättä kertaa Läheltä lähtee -lähiruokatapahtumaa. Keskelle Kylmäkosken maalaisidylliä oli tullut ihmisiä joka puolelta Akaata ja muualtakin päin Suomea.

Naapurikaupungista Valkeakoskelta saapuneet Marja, Matthew ja Leena Lehtonen olivat tulleet tutun emännän vuoksi juuri Jonkan luomutilalle. Tilan ylämaankarjanliha oli kolmikolle tuttua entuudestaan, mutta lähiruokapäivänä he maistoivat sitä ensimmäisen kerran hampurilaissämpylän välissä. ”Haikkuburgerit” saivat heiltä tasaisen kymppirivin.

Tämä on todella hyvänmakuista lihaa, Leena Lehtonen totesi.

Hyvää ja tuoretta. Tätä ei voi verrata kaupasta ostettuun lihaan, lisäsi Marja Lehtonen.

Siskokset kertoivat suosivansa yleensäkin lähiruokaa ja -tuottajia. Luomutuotannosta he antoivat vielä lisäpisteitä.

Kirkkonummelta kahden poikansa kanssa tullut Kim Setälä antoi myös burgerille hyvän arvosanan. Lihan tuoreus tuli Setälän mukaan hyvin esille mediumiksi paistetussa pihvissä.

Lähiruokatapahtuma oli konseptina Setälälle tuttu omalta kotipaikkakunnalta, ja hän piti sitä tosi hyvänä.

Arvelisin, että tällainen tilaan tutustuminen markkinoi myös tilan tuotteita itsessään.

Sarvipäistä nautaa ”salaa” rapsuttelemassa käynyt Matthew Lehtinen (vas.) jonotti itselleen hampurilaisateriaa, jonka valmistivat Olli Järveläinen (keskellä) ja Matti Franssi (oik.).

Eläiten olot vaikuttavat ostopäätökseen

Päivi, Lauri ja vasta 2,5 kuukauden ikäinen Inka Jokelainen olivat urakoineet lauantaina, sillä Jonkan luomutila oli heille jo päivän viides kohde. Toijalassa asuva perhe oli tutustunut aiemmin jo Risto Niilimäen mehiläistarhaan sekä Terissaaren, Teristen kartanon, ja Kuhavuoren tiloihin. Vielä he aikoivat suunnata ainakin Tolvilan kartanolle. Lähiruokatapahtuma oli perheelle ensimmäinen.

Nyt päätettiin, että lähdetään, ja kyllä tämä on kannattanut. Omaan kotiseutuun tutustuu tässä aivan uudella tavalla, Päivi iloitsi.

On ollut kiva kokemus, myöntää Laurikin, ja nostaa Jonkan sarvipäät yksiksi mielenkiintoisimmiksi eläimiksi päivän ajalta.

Pienen tytön vanhempien mielestä on helpompi ostaa tuotteita tiloilta, joiden oloihin on päässyt tutustumaan. He olivatkin jo ostaneet päivän aikana kotiinvietäväksi hunajaa, siideriä ja jauhelihaa.

Päivi, Lauri ja vasta 2,5 kuukautta vanha Inka Jokelainen tekivät lauantaina kunnon kierroksen kotikuntansa maatiloille. Perheen mielestä on helpompi lähteä ostamaan tuotteita, kun näkee millaisissa oloissa eläimet elävät.

Enemmän euroja tuottajille

Mervi Pulkkinen oli lähtenyt kiertämään Akaan tiloja lastensa ja äitinsä kanssa. Vaikka he asuvat Viialassa maaseudulla, ei siellä Pulkkisen mukaan pääse näkemään eläimiä. Hänestä eläimiin tutustuminen on lapsillekin tärkeää, eikä esimerkiksi Särkänniemen eläinpuistossa käymistä voi verrata maatiloilla vierailemiseen, koska maatiloilla eläinten elämästä saa realistisemman kuvan. Pulkkinen toivookin, että tapahtuma olisi jokavuotinen. Viime vuonna tapahtumaa ei järjestetty.

– Me ollaan kierrelty tiloja aina, kun tapahtuma on järjestetty. Tämä on se juttu, että päästään näkemään eläimiä. Tämä on hyvä tapahtuma, ja on hienoa, että joka paikassa on ollut paljon väkeä, Tolvilan kartanolla ja Mantereen tilalla jo  aiemmin vieraillut Pulkkinen kertoo.

Myös Kurisjärveltä Jonkan tilalle saapuneet Marjatta Pakkanen-Hauhia ja Ismo Hauhia olivat sitä mieltä, että varsinkin lapsille maatiloilla vierailu on opettavaista. He toivovat myös, että maataloustuottajat saisivat maitolitrastaan tai lihakilostaan enemmän tuottoa.

– Eurot eivät tule tuottajille helposti. Suoramyynti on hyvä asia, koska siinä ei ole välikäsiä, Kivirannan maatilan naapurissa asuva Marjatta sanoo ja kehuu näkemiään tiloja hyvinhoidetuiksi.

Viialasta ja Kirkkonummelta saapuneet vieraat ihastelivat Skotlannista kotoisin olevan nautarodun, ylämaankarjan pörröistä, sarvekasta ja tyyntä olemusta. Lähiruokatapahtuma Jonkka Hihgland -tilalla kiinnosti kaikenikäisiä.

Ylämaankarjan sarvet ovat näyttävät. Niitä katselemassa ovat Eemil (vas.) ja Mikael Pulkkinen.

Ylämaankarjan pihvi sai lounaalla hampurilaiseen kaverikseen tuoreita kasviksia ja vapaavalintaisia kastikkeita.

Jonkka Highland-tilalla valmistettiin grillissä noin 50 täyslihapihviä hampurilaisia varten.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.