Akaan teknisellä lautakunnalla on yksimielinen näkemys Akaan Areenasta – tekninen johtaja jätti eriävän mielipiteen

Muun muassa tällaisia kuvia esiteltiin Viialan liikuntahallihanketta aloitettaessa vuonna 2018.

Akaan tekninen lautakunta edellyttää, että Akaan Areena -liikuntahallihanketta valmistellaan valtuuston viime joulukuisen päätöksen ja investointiohjelmassa päätetyn budjetin ja aikataulun mukaisesti. Lautakunnan mielestä Akaan Areena on toteutettava Viialaan uudesta yhtenäiskoulusta erillisenä hankkeena kuitenkin huomioiden koulun liikuntatarpeet.

Akaan valtuusto päätti kolmen äänestyksen jälkeen joulukuussa 2018, että Akaan Areena -liikuntahalliin varataan investointiohjelmassa 3,6 miljoonaa euroa vuodelle 2020. Lisäksi investointihankkeiden valmisteluun lisättiin 20 000 euroa. Valtuuston päätöksen mukaan investoinnin toteuttaminen edellyttää valtionavustusta.

Lautakunta areenan takana

Tekninen lautakunta otti kantaa Akaan Areenan kohtaloon 28.8. pidetyssä kokouksessa, jonka esityslistalla oli tilannekatsaus Viialan taajamaa koskevista liikuntatilavaihtoehdoista. Tekninen johtaja Jaana Koota esitti, että lautakunta keskustelee asiasta ja merkitsee tilannekatsauksen tietoonsa saatetuksi.

Muutosehdotuksen teki lautakunnan varapuheenjohtaja Saija Roininen (sd). Häntä kannattivat Marko Kivi (ps) ja Anu Salovaara (vihr). Lautakunta hyväksyi Roinisen esityksen yksimielisesti. Tekninen johtaja Jaana Koota jätti eriävän mielipiteen päätökseen.

Areena ei täytä koulun tarpeita

Kootan mukaan liikuntatilavaihtoehtoja sekä koulun ja seurojen tarpeita on tarkoituksenmukaisinta tarkastella kokonaisuutena Viialan yhtenäiskouluhankkeen kanssa.

–  Vastuullista virkamiestyötä on, että tarkastelemme talousvaikutukset eri vaihtoehtojen osalta eli miten ne vaikuttavat kaupungin talouteen.

Kootan mukaan Akaan Areena ei vastaa koululiikunnan tarpeisiin. Hän perustaa näkemyksensä asiantuntijoiden arvioon. Lautakunnan kokouksessa paikalla olivat sivistysjohtaja Tero Kuusisto, Viialan yhtenäiskoulun rehtori Saija Montonen sekä liikunnanopettajat Lassi Lehtonen ja Heini Salonen, nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen ja erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen.

– Sivistystoimen asiantuntijat ovat sanoneet, että Akaan Areena ei vastaa lakisääteisen koululiikunnan järjestämiseen, Koota sanoo.

Melutaso yksi haasteista

Sivistysjohtaja Tero Kuusiston mukaan koululiikunnan näkökulmasta Akaan Areenan haasteita ovat muun muassa alhainen lämpötila, akustiikan puute, puutteellinen varustelu, kiinteiden seinien puuttuminen ja varastotilojen vähyys. Kuusisto on kuullut asiassa koulun liikunnanopettajia.

Sivistysjohtajan mukaan esimerkiksi alhainen lämpötila haittaa muun muassa voimistelun ja kehonhuoltoharjoittelun opettamista sekä voi lisätä loukkaantumisriskiä ja vähentää viihtyvyyttä tunneilla. Akustiikan puute nostaa melutasoa ja vaarantaa sivistysjohtajan mukaan oppilaiden ja opettajien hyvinvointia, turvallisuutta, terveyttä ja opetusta, jos 120 oppilasta liikkuu yhtä aikaa samassa hallissa. Puutteellinen varustelu haittaa opetussuunnitelman toteuttamista muun muassa telinevoimistelussa.

Lähtökohtana pressuhalli

Akaan Areena -hanke käynnistyi viime vuonna alun perin kolmannen sektorin eli Viialan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen ja urheiluseurojen aloitteesta.

Kolmannen sektorin valmisteleman hankesuunnitelman mukaan Akaan Areena on eristetty teräsrunkohalli, jossa rungon molemmin puolin on pvc-pinnoitettu ja palosuojattu polyesterkangas. Noin 2700 neliömetrin pressuhallin suunnitelmiin sisältyy lentopallo- ja sulkapallokenttiä sekä futsal- ja salibandykentät.

Akaan teknisen johtajan Jaana Kootan mukaan valtuuston joulukuinen päätös tarkoitti hallin siirtymistä kaupungin hankkeeksi. Koota toteaa, ettei Akaa Areenasta ole olemassa vielä mitään muuta suunnitelmaa kuin kolmannen sektorin tekemä.

Viime viikolla Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto hyväksyi Akaan Areenan liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaan vuodelle 2020. Valtionavustuksen varsinainen haku on loppuvuodesta, ja avustuksista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö kevättalvella 2020. Ylitarkastaja Jarkko Rantamäki Länsi- ja Sisä-Suoman aluehallintovirastosta kertoo, että avustuksen enimmäismäärä ”tavanomaisille” liikuntapaikoille on 750 000 euroa.

Alueellinen liikuntaneuvosto ja maakuntien liitot antavat rahoitussuunnitelmaan valittavista hankkeista lausuntonsa. Kymmenenjäseniseen liikuntaneuvostoon kuuluu muiden muassa Saija Roininen, joka kunnallisten luottamustehtävien lisäksi on Toijalan Valppaan puheenjohtaja. Roininen kertoo liikuntaneuvostossa olevansa jäävi päättämään Akaata koskevista asioista.

– En ole ollut asiasta päättämässä mutta olen ollut lobbaamassa ja tuonut keskusteluissa esiin meidän tilannettamme, Roininen sanoo.

Esiselvitys kolmesta vaihtoehdosta

Akaan valtuuston päätettyä kesäkuussa 2019 uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta Viialaan on liikuntatilojen toteutusvaihtoehdoista tehty esiselvitystä samanaikaisesti koulun hankesuunnittelun kanssa. Valittava vaihtoehto tulee vaikuttamaan uuden koulun laajuuteen.

Yhtenä vaihtoehtona arvioidaan Akaan Areenan toteuttamista alkuperäisessä, kolmannen sektorin vuonna 2018 valmistelemassa laajuudessa ja sen vaikutusta uuden yhtenäiskoulun liikuntatilatarpeisiin.

Toisena vaihtoehtona on uuden yhtenäiskoulun yhteyteen tuleva liikuntahalli, joka kattaa koululiikunnan sekä seurojen harrastus- ja kilpaurheilun tarpeet.

Kolmantena vaihtoehtona on Akaan Areenan toteuttaminen alkuperäisenä sekä Keskustan koulun liikuntasalin eli palloiluhallin sisäilmaongelmien korjaus ja näiden vaikutusten arviointi uuden yhtenäiskoulun liikuntatilatarpeeseen.

Liikuntatilavaihtoehdot ovat esillä kaupunginhallituksen iltakoulussa 3.9. ja sivistyslautakunnassa 12.9.

Juttua on täydennetty Tero Kuusiston osuudella, tehty lisäys Jaana Kootan osuuteen sekä täydennetty lisätiedoilla.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.