Bull Mentula jätti kyläjuhlat väliin – Tarttilan urheilukentällä muisteltiin muita mörssäreitä ja kuntoiltiin velipoika Viikingin johdolla

Juha Mentula (oik.) ohjasi Erkki Wrangénia oikeiden vatsaliikkeiden tekemisessä. Kuva: Liisa Ahokas

Tarttilan urheilukentällä lauantaina vietetty Saarioispuolen kyläyhdistyksen 20-vuotisjuhla onnistui sään ja vieraiden osalta mainiosti. Köydenvetokisan teeman mukaisesti oli hankittu köysikakku sadalle hengelle, ja se teki hyvin kauppansa. Köydenvetokisa kuitenkin peruuntui, kun Ritvalan joukkue jänisti eikä tullut paikalle.

Tilaisuuden juhlapuheen piti Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen (sd), joka tunnusti, ettei Vanajan toisella puolella välttämättä tunneta Saarioispuolta kovinkaan hyvin.

Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen kiitteli juhlapuheessaan kyläyhdistystä aktiivisuudesta. Kuva: Liisa Ahokas.

– Ei tiedetä, miten se on 16 kylän, parinsadan savun ja muutaman sadan asukkaan yhteisö, jolla on vahva identiteetti ja historia. Tarttila on se tutumpi tapa ilmaista, missä ollaan ja mihin alue kartalla sijoitetaan. Tarttila on Saarioispuolen suurin taajama ja monella tapaa merkityksellisin, totesi Järvinen.

Saarioispuolen asukkaita varmaan lohduttivat Järvisen sanat Tarttilan koulun kohtalosta.

– Tarttilan koulu on nykymyllerryksessä oikeastaan aika hienolla paikalla. Riittävän erillään ja riittävän suuri nykytarpeisiin. Henkilökohtaisesti en näe sen tulevaisuudessa taivaalla lainkaan uhkaavia pilviä. Toki koulujen suuri uhka tällä hetkellä on syntyvyyden raju lasku.

Juhlaväki kuunteli tarkkaan Pekka Järvisen puhetta. Kuva: Liisa Ahokas.

Urheilukenttä on aina ollut tärkeä paikka

Urheilu eri kirjoineen on ollut Saarioispuolella vahvasti esillä monin eri tavoin. Juhlapuhuja Pekka Järvisen mukaan Tarttilan kenttä on ollut myös edelläkävijä valkeakoskelaisen urheilun saralla.

– Aikanaan täällä oli ensimmäinen ja ainoa mahdollisuus harrastaa golfia, kun Heikki Aaltonen rakensi 4-reikäisen harjoituskentän. Kenttä on toiminut myös Hakan jalkapallon europelien vastustajien harjoituskenttänä. Moni huippupelaaja on halunnut harjoitella täällä – maaseudun rauhassa. Stadionit ovat heille kovin tuttuja, mutta tämä ei niinkään, sanoi Järvinen.

Hän mainitsi paikallisen kuulamörssärin, aikoinaan ensimmäisenä Suomessa yli 20 metriä työntäneen Seppo Simolan harjoitelleen Tarttilan kentällä.

Kuntoportaat ja liikuntapiste ovat näyte kyläyhdistyksen aktiivisuudesta, ja Pekka Järvinen kiittelikin kyläyhdistystä erityisesti sen Liiku-hankkeesta.

– Yhdistys tekee juuri sitä työtä, mikä on omiaan rakentamaan yhteisöllisyyttä, jonka puute yhteiskunnassa tällä hetkellä on todella suuri. Kaikilla on mahdollisuus olla mukana ja harrastaa.

Liikuntapistettä ja sen laitteiden toimintaa juhlavieraille esitteli Mentulan veljeksistä nuorempi, Viikinkinä tunnettu Juha Mentula. JariBullMentula ei sairastumisen vuoksi päässyt paikalle.

Köysikakusta riitti pala jos toinenkin, mutta kylien välinen köydenvetokisa jouduttiin perumaan. Kuva: Liisa Ahokas.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.