Akaalainen diplomi-insinööri voimaili Suomen mestariksi – rautaa nousi 260 kiloa

Henri Vauto voitti FPO:n SM-kultaa maastanostossa. Kuva Jarmo Vauto.

Henri Vauto, 32, Viialasta voitti kultaa maastanostossa ja hopeaa penkkipunnerruksessa Helsingissä 23.–25.8. järjestetyissä Finland Powerlifting Organisationin (FPO) SM-kilpailuissa. Vauto kilpaili alle 82,5 kilon avoimessa sarjassa.

Vauton voittotulos maastanostossa oli 260 kiloa, mikä on 2,5 kiloa vähemmän kuin miehen ennätys. Penkkipunnerruksessa Vauto otti hopeaa ennätyksellään 155 kiloa. Hän paransi ennätystään 2,5 kilolla. Samassa sarjassa kilpailijoita kummassakin lajissa oli kolme.

Vauto harrastaa raw-voimailua eli niin sanottua raakavoimanostoa, jossa ei käytetä tukevia varusteita. Penkkipunnerruksessa sallittuja ovat rannesiteet ja vyö ja maastanostossa vyö.

Vauto harjoittelee Viialassa Rasin voimailutilalla sekä Nokialla, jossa sijaitsee myös työpaikka. Konetekniikan diplomi-insinööri työskentelee suunnittelijana Agco Powerin moottoritehtaan tuotekehityksessä Linnavuoressa.

Vauto sijoittui penkkipunnerruksessa hopealle tuloksella 155 kiloa. Kuva Jarmo Vauto

Marraskuussa MM-kisoihin

Henri Vauton seuraava tavoite voimanostossa on World Powerlifting Congressin (WPC) MM-kilpailut  Lahdessa marraskuussa. Ensi vuoden puolella hän aikoo siirtyä Suomen Voimanostoliiton kilpailuihin.

–  Useita FPO:n ja WPC:n kisoja käyneenä on hienoa päästä nyt Suomen Voimanostoliiton kisoihin. Niistä minulla ei ole vielä kokemusta, Vauto perustelee.

Suomen Voimanostoliiton urheilijat ovat dopingvalvonnan piirissä. Lisäksi liittojen välillä on eroja säännöissä ja varusteissa.

Markus Grenille voitto Master-sarjassa

FPO:n SM-kilpailuissa menestyi myös muita akaalaisia. Muun muassa sarjassa Master 1 alle 82,5 kiloa Markus Gren, 47, Viialasta voitti maastanostossa SM-kultaa tuloksella 192,5 kiloa. Penkkipunnerruksessa Gren sai SM-hopeaa tuloksella 145 kiloa. Grenin sarjassa kilpailevat 40–49-vuotiaat miehet.

Ambulanssissa ensihoitajana työskentelevä Gren kertoo käyneensä salilla pitkään, koska jo työ edellyttää hyvää fyysistä kuntoa. Varsinaisesti voimanostoa hän on harrastanut kymmenisen vuotta. Kilpailuja on takana kolme.

– Voimanostoon tutustuin Euroopan mestarin, viialalaisen Vesa Keskimaan kanssa. Hänen kanssaan aloin treenata tavoitteellisesti kisapuolelle, Gren kertoo.

Markus Gren voimaili SM-kultaa maastanostossa ja -hopeaa penkkipunnerruksessa. Kuva Satu Gren.

Juttua on täydennetty Markus Grenin tuloksilla. 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.