Näitkö vanhan vihreän traktorin ajelevan Toijalassa? – ”En myy, vaikka joku lykkäisi rahaa kouraan”

Olitko paikalla, kun vihreä hytitön traktori kiersi keskiviikkona aamupäivällä Toijalan keskustassa? Vuosimallin -55 Zetor 25A:ta oli ulkoiluttamassa Arto Lindroos Toijalasta.

Lindroos on ostanut Tšekkoslovakiassa valmistetun traktorin Akaasta mutta muistelee sen olevan alun perin Kangasalta. Hän epäilee, että saman vuosimallin Zetoreita ei löydy kovin montaa kaupungista.

Lindroos on kunnostanut traktoria omassa tallissaan neljä vuotta.

– Kun ostin traktorin, se oli aika heikossa kunnossa ja toimi joten kuten. Jarruja ei ollut ja syyläri oli ihan selvä. Investoin syyläriin melkein 900 euroa, kun sitä ei saanut mistään vaan se piti teettää, Lindroos kertoo.

Harrastukseen kulunutta rahaa ei Lindroosin mukaan kannata laskea, mutta summa pyörii kolmessa tonnissa.

Lindroosin Zetorissa on 25 hevosvoimaa ja käsikaasu. Ajokin värit ovat maahantuojan ilmoittaman värikoodin mukaiset. Lindroos tekee traktorilla huviajeluja.

– Käyn näyttämässä, että joku viitsii tällaistakin rakentaa. Traktoriin käytetty raha näkyy, mutta jos rahan vie ravintolaan, ei se näy ikinä. Tästä jää muisto tuleville sukupolville.

Lindroos ei aio myydä traktoria – ei ainakaan halvalla.

– En myy, vaikka joku lykkäisi rahaa kouraan – tai jos tarpeeksi laittaa, mutta kukaan ei maksa niin paljon. Kympistä ruvettaisiin puhumaan. Tällaisten lähtöhinnat ovat 7000–9000 euroa, hän kertoo.

Zetor 25A-mallin tuotanto alkoi 1946 ja loppui 1961.

Arto Lindroosin kunnostama Zetor on vuosimallia -55.

 

Zetorin entisöinti on vienyt neljä vuotta.

 

Zetorin väritys on alkuperäisen mukainen ja varmistettu maahantuojalta.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.