Bull Mentula ja velipoika Viikinki saapuvat Tarttilaan elokuun lopulla, kun kotiseudun kyläyhdistys täyttää 20 vuotta – Bull palaa vielä uudelleen Saarioispuolelle avaamaan uudet kuntoportaat

Jari ”Bull” Mentula saapuu Saarioispuolelle vihkimään käyttöön kuntoportaat, jotka ovat vielä työn alla. Elokuun lopulla Jari ja Juha Mentula osallistuvat kyläyhdistyksen 20-vuotisjuhlallisuuksiin. Kuva: Tarja Antola

Valkeakosken Tarttilaan saadaan elokuun lopussa tunnettuja vieraita, kun ammattikehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula ja hänen veljensä, Gladiaattorit-ohjelman Viikinkinä tunnettu Juha Mentula, osallistuvat Saarioispuolen kyläyhdistyksen 20-vuotisjuhlaan. Televisiosta tutut veljekset ovat Tarttilasta kotoisin. Alun perin sähköasentajaksi kouluttautunut Bull Mentula on kehonrakennusuransa ohella laihdutus- ja kunto-ohjelmien suunnittelija. Pikkuveli Juha Mentula toimii urheiluhierojana.

Kyläyhdistyksen viidennesvuosisadan ikää juhlistetaan lauantaina 31.8. Tarttilan urheilukentällä piknikin ja kakkukahvien merkeissä. Juhlapuheen pitää Valkeakosken kaupunginhaliltuksen puheenjohtaja Kottara Järvinen.

Bull Mentula saapuu Saarioispuolen kyläyhdistyksen kunniavieraaksi toisenkin kerran sitten, kun urheilukentältä ylös harjulle ja kuntopolulle johtavat portaat ovat valmistuneet. Tuolloin kylän oma julkimo vihkii portaat virallisesti käyttöön.

Portaiden rakentaminen on osa kyläyhdistyksen projektia, johon kuuluva Liiku-kuntopiste on valmistunut urheilukentälle kesän aikana. Neljä kuntoilulaitetta on ollut käytössä jo yli kuukauden.

Lue myös: Vahva kuin härkä – Jari Mentula elää niin kuin opettaa

Kyläläisten voimannäyte

Saarioispuolen kyläyhdistys sai liikuntapisteensä rakentamiseen ja kuntoilutelineiden hankkimiseen maaseudun kehittämisyhdistyksen Pirkan Helmen kautta noin 8300 euroa EU-tukea. Sen saaminen edellytti, että toinen puoli kustannuksista katetaan talkootöillä, joita projekti vaatii noin 400 tunnin verran.

Kyläläiset ovat tähän mennessä tehneet jo lähes 250 tuntia talkootyötä. Liikuntapisteeltä kuntopolulle johtavien portaiden rakentaminen aloitettiin keskiviikkona 21.8. perustustöillä.

Liikuntapaikan rakentaminen aloitettiin keväällä raivaamalla harjulta ja rinteestä puita ja risukkoa. Kuntopisteen pohjan sorastamiseen ja tasoittamiseen osallistuttiin koneilla, lapioilla ja haravoilla.

Yleisö pääsee kokeilemaan kuntopisteen laitteita vapaasti kyläjuhlan yhteydessä. Samalla kisataan myös entisen Sääksmäen kylien välinen vuosittainen köydenvetokilpailu ja palkitaan Saarioispuolen geokätkökisan voittaja polkupyörällä.

Monta suurta projektia

Kahdenkymmenen toimintavuotensa aikana Saarioispuolen kyläyhdistys on ollut aktiivisesti mukana monenlaisessa. Työläs urakka oli esimerkiksi punamultamaalilla pinnoitettujen postilaatikkotelineiden pystyttäminen kaikkiin Saarioispuolen alueen kyliin. Toinen suuri työ oli Saarioispuolen Omat jutut -kirjan tekeminen. Siinä kerrotaan paikallisten omia ja kuultuja muisteluita alueen historiasta ja ihmisistä.

Kyläyhdistys on saanut aikaiseksi luontopolun Saarioisjärven ympäri ja siivonnut keväisin Saarioispuolen tienvarret roskista. Se on myös järjestänyt vuosittain Ossinpäivän laulajaiset Jutikkalassa ja koonnut väkeä muihinkin yhteislaulutilaisuuksiin sekä järjestänyt kyläkävelyitä Saarioispuolen eri kolkissa.

Liiku-kuntoilupisteen rakentaminen alkoi puunkaato- ja risujenpolttotalkoilla, kun maassa vielä oli lunta.

Risuja viskottiin nuotioon naisenergialla.

Makkarat maistuivat talkoiden päälle.

Maan tasaamisessa käytettiin kunnon työkoneita.

Laura Wugst seuraa Martta Saarisen kävelytahtia.

Helmi ja Sohvi Salonen punnerruslaitteessa.

Martta Saarinen (edessä) ja Helmi Salonen vatsaliikkeitä tekemässä.

Kyläyhdistys järjestää keskiviikkoisin yhteistä kuntoilua, jonka osallistujat saavat itse päättää kulloisenkin lajin. Lentopallo on ollut yksi kestosuosikeista.

Viime kesän kyläkävelyssä taivallettiin metsän siimeksessä Sillantaan kartanon kautta Haimasenniemeen. Kuva: Henna Laine

Vesisade ei haitannut perjantain talkoolaisia, jotka tässä ihailevat työnsä tulosta. Kuva: Sointu Simola

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.