”Yllättävän lievällä kohulla me on tästä selvitty” – Akaalainen kiinteistöyhtiö ei ole reagoinut poliisin löytämään ja käräjillä käsiteltyyn huumeviljelmään millään tavalla

Akaan Seutu uutisoi huhtikuussa, että Valkeakosken poliisi löysi viime vuoden marraskuussa Viialasta kannabiskasvattamon, joka oli rakennettu liikeyrityksen tiloihin piiloon väliseinän taakse. Kasvattamo löytyi, kun poliisi tarkisti useilta asiakkailta tulleen vinkin epätavallisesta hajusta.

Kannabista viljelleistä kahdesta akaalaismiehestä toinen oli yrityksen omistaja ja toinen työntekijä. Kumpikin sai huhtikuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa ehdollisen vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta, mutta miehet valittivat päätöksestä Turun hovioikeuteen. Hovissa jutun käsittely on kesken, joten käräjäoikeuden tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Käräjäoikeuden mukaan teot tapahtuivat 14.5.2017–14.11.2018.

Lue täältä huhtikuussa julkaistu uutinen:

Akaassa toimivasta liikkeestä löytyi huumeviljelmä – kannabista kasvatettiin piilossa asiakkailta, jotka ilmoittivat hajusta poliisille

Taloparlamentti on pohtinut asiaa

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan viisikymppiset akaalaismiehet myönsivät kasvattaneensa kannabista ja saaneensa siitä useammankin sadon. Miesten mielestään syyttäjä kuitenkin liioitteli sadon kokonaismäärää ja laski samoja kasvin osia kahteen kertaan.

Kasvattamoksi varustellut tilat sijaitsevat teollisuuskiinteistössä Viialassa. Vaikka poliisi takavarikoi huumeet viime marraskuussa ja oikeuden tuomiot tulivat huhtikuussa, kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi Akaan Seudulle elokuussa, että hänellä ei ole tietoa kasvattamosta.

– Minä en ole nähnyt mitään kasvattamoa. Poliisi on ottanut kerran yhteyttä ja kysynyt, miten pääsee mihinkin paikkoihin, mutta ne lakkasivat aika nopeasti käymästä niissä tiloissa, mies sanoo.

Hänen mukaansa myös epävirallinen taloparlamentti on ihmetellyt, että mitään hajua ei ole ollut, vaikka luulisi olevan.

– Olen ollut sellaisessa kiinteistössä, missä on ollut kasvattamo, mutta tuolla ei ole mitään sellaista ollut. Jos on kasvattamo, niin hyvin ne ovat sen salanneet, puheenjohtaja sanoo.

Hänen mukaansa asiasta ei ole ollut puhetta kyseisten henkilöiden kanssa.

– Kauheasti kaikennäköistä velloo, mutta kaverit jatkavat edelleen työelämässä. Minä teetän heillä töitä, ja taloyhtiökin teettää. Muutkin näyttävät teettävän, koska töitä näyttää olevan. Yllättävän lievällä kohulla me on tästä selvitty, puheenjohtaja kommentoi kiinteistöyhtiön tilannetta.

Myös poliisi kertoi huhtikuussa Akaan Seudulle, että kannabiskasvattamona toiminut liike jatkaa edelleen toimintaansa.

Normaalia sähkönkulutusta

Hallituksen puheenjohtaja kertoo lukevansa kiinteistön sähkömittarit kahden kuukauden välein. Osassa tiloista on niin pieni kulutus, että ne hän lukee vain kerran puolessa vuodessa tai vuodessa.

Sähkönkulutuksessa ei miehen mukaan näytä olevan mitään poikkeuksia.

– En tiedä, kuinka oikeaoppisesti viljellään, mutta luulisi olevan kovaa kulutusta, kun käytetään lamppuja ja muuta.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan akaalaismiehet käyttivät kasvattamisessa vesiviljelyjärjestelmiä, lamppuja, muuntajia, ajastimia ja suodattimia. Kun poliisi tuli paikalle, kasveja oli kuivumassa yrityksen saunan lauteilla.

Puheenjohtajan mukaan kiinteistöyhtiön jokaisella osakkeella on rakennusluvassa määritelty käyttötarkoitus.

– Jos siitä poiketaan, siihen puututaan. Yleensä sen ottaa selville viimeistään palotarkastus.

Palotarkastuksissa ei hänen mukaansa ole löytynyt viljelmiä.

– Tosin palotarkastuksessa ei käydä joka kulmassa. Muuten se veisi viikkotolkulla aikaa, puheenjohtaja toteaa ja vakuuttaa vielä kerran tietämättömyyttään huumeviljelmistä.

– En ole nähnyt enkä haistanut. Enkä ole kuullut kenenkään sanovan, että siellä ja siellä on. Ihmettelen, mitä kirjottamista tässä on.

Kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja kertoi Akaan Seudulle, että hän ei voi ottaa asiaan kantaa, koska ei ole saanut siitä mistään mitään virallista tietoa.

Rikoskomisario Antti Uusipaikka kertoi Viialasta löytyneestä kannabiskasvattamosta huhtikuussa ennen kuin asiaa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Pidätysaika riitti poliisille asian selviämiseen

Kun poliisi löysi kasvattamon marraskuussa 2018, yrityksessä ei juuri sillä hetkellä ollut asiakkaita. Kätketyn oven takaa löytyi noin kaksikymmentä suurempaa kannabiskasvia ja lisäksi pienempiä taimia. Poliisin mukaan käyttövalmista marihuanaa löytyi noin 40 000–54 000 euron edestä.

– Tämänkaltaisissa kasvatusrikoksissa aine kulkee kasvattamosta käyttäjälle yleensä parin myyntiportaan kautta, eli tukkumyynnissä ei tällaisia rahoja luonnollisesti kasvattaja saa. Toisaalta kasvattajan olisi mahdotonta myydä näin suurta määrää yksittäisinä käyttöannoksina suoraan loppukäyttäjille, rikoskomisario Antti Uusipaikka kertoi keväällä.

Hänen mukaansa yrittäjää tai työntekijää ei vangittu, koska tutkintavankeudelle ei tällä kertaa ollut pakkokeinolain mukaisia perusteita.

– Rikosasia saatiin selvitettyä pidätysajan puitteissa, Uusipaikka totesi.

Hänen mielestään kasvattamotoiminnan paljastuminen asiakaspalveluliikkeessä oli vain ajan kysymys.

– Ei noin isoa kasvattamoa voi pitää huomaamatta. Vaikka olisi kuinka hienot suodattimet, ne eivät vaan toimi, Uusipaikka vakuutti.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.