Lasten keilakoulun uusi kausi alkaa syyskuussa – Ainoa, Eelistä ja Ossia kiehtoo lajin haastavuus

Keilaaminen lienee tullut monille tutuksi erityisesti ohjelmallisen illanvieton tapana, mutta siitä saa myös oivallisen harrastuksen, vakuuttavat Akaan Keilan sihteeri Ilkka Leino sekä nuoret keilakoululaiset Aino Loikkanen ja Eelis Nieminen. Keilakoulun järjestävä Akaan Keila (AKE) on kasvanut nopeasti, sillä tammikuussa 2018 perustettu yhdistys on 41 jäsenellään jo nyt suurin Valkeakosken Keilaliittoon kuuluva seura.

Nuoremmalla väellä on jälleen mahdollisuus tutustua keilauksen saloihin ohjatusti, kun keilaseura Akaan Keilan marraskuussa alkanut keilakoulutoiminta saa jatkoa syyskuussa.

7–15-vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitetun keilakoulun tapaamiset pidetään keskiviikkoiltaisin Akaan Keilahallilla Toijalassa. Ensimmäinen kokoontuminen järjestetään 18. syyskuuta ja kausi kestää toukokuun loppuun. Tapaamisia lähes joka viikko kokoontuvalle keilakoululle Akaan Keilan sihteeri Ilkka Leino arvioi kertyvän noin 35 kappaletta.

Keilakoulussa annetaan perustiedot keilailuun liittyvistä asioista, kuten heittotekniikasta ja ratakäyttäytymisestä. Etukäteiskokemusta lajista ei vaadita, mutta toiminnan sujuvuuden varmistamiseksi osallistujia saatetaan jakaa tasoryhmiin.

– Kun näemme paljonko ja minkätasoista väkeä tulee, voimme tehdä radoittain eri tasoryhmiä. Aloittelijat voisivat heittää esimerkiksi laitojen kanssa, Ilkka Leino tuumaa.

Vaikka keilakoulussa on tarkoitus välillä kisailla omalla porukalla, on toiminnan keskiössä osallistujien taitojen kehittäminen omaan tahtiin.

– Keilakoulun henki ei ole tärkeilevä tai komentava, vaan kehuva ja tukeva. Jos heitto menee ränniin, sanomme, että ”se oli hyvä ränniheitto”, Leino lupaa.

Kauden ohjelmaan kuuluu myös hohtokeilausta sekä tapahtumia ja retkiä.

Eelis Nieminen ja Aino Loikkanen olivat mukana keilakoulun ensimmäisellä kaudella ja jatkavat mielellään uudelle kaudelle.

Tarkkuutta tarvitaan

Viime kaudella keilakoulu keräsi Ilkka Leinon mukaan osallistujia kaikista Akaan taajamista sekä Valkeakosken Tarttilasta. Aktiivisesti mukana oli noin 20 lasta.

Näihin aktiivisiin keilakoululaisiin lukeutuvat Aino Loikkanen, 9, Eelis Nieminen, 10, ja Ossi Nieminen, 12. He innostuivat keilakouluajatuksesta nopeasti – Aino kertoi tehneensä oman osallistumispäätöksensä jo minuutin pohdiskelun jälkeen.

Ainon, Eeliksen ja Ossin mielestä lajissa parasta on sen haastavuus.

– Pitää käyttää tarkkuutta, ei voi vaan heittää palloa menemään, Ossi havainnollistaa.

Nuoret keilaajat uskovat, että keilakoulussa lajiin pääsee kaikista parhaiten sisälle.

– Siinä oppii uusia keilaustapoja, Eelis kertoo.

– Mä opin heittään kahdella kädellä, Ossi komppaa.

Aino mainitsee keilakoulun etuna myös uusien samanhenkisten kavereiden saamisen.

Kaikki keilakoululaiset saavat yhdenmukaiset pelipaidat.

Lasten riemu on parasta

Ilkka Leino sanoo keilakoulun olevan edullinen tapa tutustua lajiin verrattuna tavanomaisiin keilahallikäynteihin. Keilakoulusta perittävä kausimaksu kattaa muun muassa vakuutuksen, pelipaidan ja retket. Sen lisäksi jokaiselta osallistumiskerralta peritään pieni ratamaksu.

Keilakoulutoiminnan toivotaan houkuttelevan lisää lapsia ja nuoria lajin harrastajiksi.

– Keilailussa on se probleema, että valtaosa harrastajista on senioreita ja veteraaneja, Leino selventää.

Keilakoulun lisäksi keilaseura on kevään aikana esitellyt lajia useille koululaisryhmille. Työskentely lasten kanssa on ollut palkitsevaa.

– Varmaan 200 lasta tavoitimme keväällä. Lasten kanssa parasta on nähdä heidän riemuaan. Kaksi asiaa teki koululaiset oikein tyytyväisiksi: oma hyvä heitto ja se, kun opettaja heitti ränniin, Leino hymyilee.

Keilakoulun toiminnasta ja koulutuksesta vastaavat Akaan Keilan aktiivikeilaajat. Lisäksi vähintään kerran kuukaudessa keilakoulussa vierailee Suomen Keilaliiton aluekouluttajia tai menestyneitä SM-tason nuoria keilaajia.

Keilakoulutoiminnasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua ja pyytää lisätietoja Ilkka Leinolta (040 7736396/ilkka.leino@pp1.inet.fi).

Aino Loikkanen on saanut keilakoulusta uusia samanhenkisiä kavereita.

Eelis Nieminen on oppinut keilakoulussa uusia keilaustapoja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.