Torikahvilayrittäjästä tuli ensimmäinen Vuoden Marianne

Akaassa viime torstaina vietetyn, 70-vuotiaan Marianne-karamellin innoittamana syntyneen Marianne-päivän yhteydessä julkistettiin historian ensimmäinen Vuoden Marianne. Tunnustuksen sai Toijalan torilta tuttu torikahvilayrittäjä Kirsi Pernu.

Valintaraadissa olivat Akaan Marianne-päivän järjestäjiin kuuluneet Anni Määttä, SannaMari Inomaa ja Hansku Vihervaara.

– Kirsi valittiin, koska hän on torihengen tuoja, aina iloinen asiakaspalvelija ja ystävällinen niin tutuille kuin tuntemattomille, Anni Määttä kertoo.

Kirsi Pernu sanoo valinnan tulleen puun takaa. Pernu oli itse Marianne-päivänä matkoilla, eikä päässyt torstain tapahtumaan Toijalan rautatieasemalle.

– Kun joku sitten tuli onnittelemaan, ajattelin, että se on varmaan joku muu Kirsi, hän nauraa.

Torikahvilayrittäjä Kirsi Pernu on ensimmäinen Vuoden Marianne.

Roudari omasta takaa

Pernu on kahvittanut toriasiakkaita jo 29 vuotta. Toijalan torin lisäksi Kirsin torikahvio palvelee myös Valkeakoskella.

– Olen jo tällainen vanha torimummu, hän väittää.

Puoliso Jukka Tenttula huolehtii siitä, että myyntivaunu pysyy kunnossa.

– Jukka on mun roudari, Pernu toteaa.

Kirsi Pernu kuvailee kahvilayrittämisen olevan kovaa hommaa. Kaikki leipomukset ovat itse tehtyjä ruisleipää lukuun ottamatta.

– Leipomisen aloitan edellisen toripäivän jälkeen ja sitä jatkuu yöhön asti. Sitten nukutaan muutama tunti ja lähdetään torille. Koko kesä menee tällä tavalla.

Pernu pyöri pikkutyttönä vanhempiensa leipomossa. Kotileipomo Teuvo Pernu toimi Toijalassa ensin Hämeentiellä ja sitten Ryödintiellä rakennuksessa, jossa nyt on nuohousliike. Pernu työskenteli leipomossa valmistuttuaan ammattikoulun keittäjälinjalta.

– Jo leipomoaikana kävin myymässä torilla. Sieltä se lähti.

Kirsi Pernu sai Vuoden Marianne -tunnustuksesta muistoksi kunniakirjan.

Marianne kehitettiin Toijalassa

Marianne-karamelli kehitettiin Toijalassa 70 vuotta sitten. Lappeenrannassa sijainnut Chymoksen tehdas evakuoitiin sodan alta ja toiminta jatkui 1947 hyvien kulkuyhteyksien Toijalassa. Marianne piparminttusuklaakaramelli syntyi Toijalan tehtaalla vuonna 1948. Sen kehittelivät karamellimestarit Aimo Martikainen ja Antti Österman.

Anni Määtän mukaan Marianne-päivä järjestetään Akaassa myös ensi vuonna.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.