Veroprosentin pudottaminen sai kannatusta Akaan kaupunginhallituksessa – ensi vuoden säästötarve on lähes 11 miljoonaa

Kesäkuussa kaupunginjohtaja Antti Peltola (oik.) kukitti valtuuston puheenjohtajan paikalta eronneen Jaakko Leinosen. Tällä viikolla Leinonen esitti kaupunginhallituksessa Akaalle alhaisempaa veroprosenttia kuin Peltola. Kuva: Juha Kosonen.

Akaan kaupunginhallitus käsitteli tiistain kokouksessaan ensi vuoden talousarvioraamia. Akaa on tehnyt useina vuosina alijäämäisiä tilinpäätöksiä, ja ensi vuonna kaikki tähänastisen tappiot tulee kuntalain mukaan kuitata. Siksi taloutta pitää tasapainottaa lähes 11 miljoonalla eurolla.

Talousarvion raami oli laskettu Akaan nykyisen tuloveroprosentin 22,25 mukaan. Kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoi aiemmin Akaan Seudussa, että hän ei tule esittämään tuloveroprosentin korottamista eikä kannata lomautuksia, koska niistä tulisi suuren säästötarpeen vuoksi erittäin pitkät.

Veroprosentin nostoa ei kukaan hallituksessakaan esittänyt. Sen sijaan kesäkuussa valtuuston puheenjohtajan paikalta kaupunginhallitukseen siirtynyt kokoomuksen Jaakko Leinonen ehdotti, että Akaa pudottaisi tuloveroprosenttinsa ensi vuodeksi 22:een. Leinonen perusteli ehdotustaan sillä, että Akaa erottautuisi muista kunnista laskemalla tuloveroa.

Sami Rajala (kok) kannatti Leinosen muutosehdotusta, ja äänestyksessä pienemmän prosentin kannalla olivat myös Jouko Rytkönen (kok) ja Tapio Kivistö (ps).

Nykyiseen veroprosenttiin perustuvan talousarvioraamin takana olivat Hanni Joronen (vihr), Hannu Järvinen (sd), Inka Loppi (sd), Mervi Pulkkinen (kesk), Harri Rämö (sd), Tuija Toivonen-Perttunen (vas) ja Salla Bisterin varajäsen Kirsi Vaittinen (sd). Näillä äänillä tulos oli 7–4 kaupunginjohtaja Peltolan esityksen hyväksi.

Muita muutosehdotuksia ensi vuoden tiukkaakin tiukempaan raamiin ei tehty, joten kaupunginhallitus velvoitti lautakunnat laatimaan talousarvio- ja suunnitelmaesityksensä kaupungin talouden tasapainottamistarpeen huomioon ottaen.

Mikäli Akaan tuloveroprosenttia olisi pudotettu 0,25 prosenttiyksiköllä 22,00:aan, kaupungin verotulot olisivat vähentyneet ja samalla talouden tasapainottamistarve kasvanut noin 0,6 miljoonaa euroa.

Lue myös: ”Ei maailma siihen lopu, jos kriisikuntakriteerit täyttyvät” – Kaupunginjohtaja Antti Peltola uskoo Akaan selviävän yhden vuoden ja yli kymmenen miljoonan euron säästökuurista ilman lomautuksia

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.