Kylmäkosken koulun liikuntasali on lasten suosikki – Katso kuvista, miten innoissaan ekaluokkalaiset tutkivat koulun huoneita!

Ykkösluokan opettaja Satu Kaikkonen antoi Matleena Bäckmanille, Kerttu Kekolalle ja Renne-Rasmus Kinnuselle luvan näyttää toimittajalle koulun tiloja. Ekaluokkalaisten ryhmässä on 22 oppilasta, joihin opettaja tutustuu pikkuhiljaa. Lapsista osa taas on toisilleen tuttuja jo päiväkodista tai esikoulusta. – Me ollaan melkein kaikki samasta päikystä, Matleena vakuuttaa. – Mä tunnen Jaren mun päikystä, sanoo Renne-Rasmus. Kerttukin kertoo tuntevansa melkein kaikki luokkakaverinsa.

Kun lapsilta kysyi, mikä on kivoin paikka uudessa koulussa, vastaus oli selvä: liikuntasali. Ensimmäisenä rynnättiin kiipeilyseinälle, johon Matleena ja Kerttu mahtuivat hyvin kiipeämään yhtä aikaa.

Kolmekin pientä mahtui kiipeilyseinälle, eikä kiipeäminen näyttänyt pelottavan.

Vekarat arvelivat, että pian päästään liikuntatunnille. Matleenan mielestä salin lattia tuntui vähän samalta kuin telinevoimistelussa käytettävä matto, jonka päällä tehdään temppuja. Kolmikko kokeili innoissaan salin renkaita ja puolapuita, ja pukuhuoneeseenkin piti kurkistaa.

Lapset kiinnostuivat suljetusta ovesta, jonka kyltistä he onnistuivat melkein tavaamaan sanan ”käsityö”. Oven takaa paljastunut puutyöluokka oli lasten mielestä jännittävä paikka. Kerttu tarttui riuskalla otteella pöydän vipuun.

Matleena halusi kokeilla puutyöluokan pyörivää jakkaraa. – Ei kantsi pyöriä, Renne-Rasmus varoitti.

Renne-Rasmus lähestyi pyörivää tuolia tutkailevasti. Poika kertoi, että hänen isoukkinsa on ennen ollut koulussa opettamassa puutöitä. – Pam pam pam pam, Rasmus totesi elehtien käsillään naulaamista, kun toimittaja kysyi, mitä käsityö mahtaa tarkoittaa.

Matleena, Renne-Rasmus ja Kerttu halusivat esitellä kukin omia koulukenkiään. Kolmikko löysi eteisestä omat lenkkarinsa helposti, vaikka pitkässä hyllyssä oli satakunta paria oppilaiden kenkiä. Kylmäkosken koulussa on tänä lukuvuona eskarit mukaan luettuina 103 oppilasta.

Kylmäkosken koulussa harjoiteltiin jo toisena koulupäivänä, viime perjantaina, hätäpoistumista siltä varalta, että joskus tulisi palohälytys. Ekaluokkalaiset kertasivat reippaasti aamupäivällä opittua: – Otettiin takit kainaloon ja pistettiin kengät ripeästi jalkaan pam ja sitten ulos, Kerttu (keskellä) selitti tohkeissaan. – Mä juoksisin kotiin, joku lapsista täräyttää, ja lapset pohtivat, että jollain pihan monista polkuyöristäkin voisi päästä livahtamaan.

Suunnilleen tältä Matleena, Kerttu ja Renne-Rasmus näyttivät ensimmäistä koulupäivää edeltäneenä iltana. – Mua jännitti kuules. En edes halunnut nukkua. Se oli semmoista iloista, Renne sanoi. Myös tytöt kertoivat ”olleensa täpinöissä” koulun alkamisesta. Ekoina koulupäivinä läksyksi oli saatu ainakin ensimmäisen kirjan päällystäminen.

Neljäsluokkalaiset Thelma Välimäki (vas.) ja Elma Tapala olivat kierrelleet luokkansa kanssa katselemassa uuden koulun tiloja. Tytöt pitivät pienien tavoin parhaana tilana liikuntasalia, ja heidän mielestään oli ”vaan niin siistiä” päästä väistökoulun sijaan jälleen tutulle koulupaikalle ja uuteen rakennukseen. – Täällä on enemmän tilaa. On paljon isompi liikkasali, eikä vain yhden luokan kokoinen huone, Elma kertoo. Thelman mielestä väistökoulun piha oli ikävä. – Se oli sikatylsä, oli vaan asfalttia ja vähän nurmikkoa. Tyttöjen mielestä hienoa on myös se, ettei uudessa koulussa tule tungosta, kun jonotetaan ruokaa aulassa. – Täällä kaksi saa ottaa kerrallaan ruokaa ja muut odottavat tuossa naulakoilla.

 

Lue myös:

Kylmäkoskella päästään huomenna vihdoin oppimaan upouusissa tiloissa – Katso kuvista, miltä koulun sisällä näyttää!

Kylmäkosken uusi koulu on lähes valmis – Kalustus ja ulkoaidan rakentaminen vielä kesken

Kylmäkosken koulu on Akaan lähtölaukaus kymmenien miljoonien investoinneille – harjannostajaiset ovat olleet harvinaista herkkua

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.