Pääkirjoitus: Hyvät veljet ja siskot

Kaupunginjohtaja Antti Peltola käy tämän päivän Akaan Seudussa läpi sitä, mistä Akaan lähes kymmenen miljoonan euron alijäämät johtuvat. Peltola toteaa, että ilman siirtokoulukustannuksia esimerkiksi vuosi 2018 olisi ollut ylijäämäinen. Lisäksi kouluihin liittyvät ongelmat ovat Peltolan mukaan muutenkin heijastuneet talouden tilanteeseen monella tavoin.

Avoimuuteen, kasvuun ja kehitykseen tähtäävällä Akaalla alkaa olla viimeinen hetki myöntää ääneen ja koko luottamus- ja virkahenkilökaartin voimin, mitä nämä ongelmat ovat olleet ja mitä monet tavat käytännössä tarkoittavat.

Kouluihin liittyvinä ongelmina voidaan pitää esimerkiksi sitä, että Viialassa sata prosenttia rakennuskannasta kärsii home- ja sisäilmaongelmista. Kaikki neljä koulua on poistettu käytöstä, mutta silti niitä täytyy esimerkiksi lämmittää ympäri vuoden. Samaan aikaan rahaa on vuodesta toiseen palanut erilaisten vuokratilojen hankintaan, remontointiin ja kalustamiseen sekä tuhansiin päivittäisiin bussikyyteihin sekä pitkien sairauslomien aiheuttamiin sijaiskuluihin.

Myös Toijalassa uudistuneen viranhaltijakaartin toimesta teetetyt koulujen kuntotutkimukset ovat paljastaneet monia ongelmia ja aiheuttaneet tilojen poistamista käytöstä. Kylmäkoskella vanhan homekoulun vieressä toimii nyt tuliterä opinahjo.

Rakennusten huono kunto johtuu vuosikymmenten aikana tehdyistä virheistä rakentamisessa, korjaamisessa ja kiinteistönhuollossa. Suuri osa talouden alijäämistä johtuu kuitenkin ihan muusta. Miinusta on tullut tilille siksi, että asiat on yritetty hoitaa ihan väärien tavoitteiden mukaan: mahdollisimman halvalla, hissun kissun, kovalla kiireellä ja osittain lainvastaisesti. Tällä toiminnalla oli aivan liian pitkään ylimmän virkamiesjohdon ja päättäjien enemmistön siunaus.

Viialassa koulujen aiemmat kuntotutkimukset olivat alimitoitettuja, ja siksi myös peruskorjaukset tehtiin puutteellisesti. Toiminta on ollut tahallista. Surullisin ja kohtalokkain tapaus on Keskustan koulu. Sen remontti esiteltiin päättäjille täydellisenä peruskorjauksena, mutta todellisuudessa isoa osaa rakennuksesta ei koskaan edes aiottu tutkia, saati korjata. Hometta jäi seiniin ja lattioihin niin paljon, että budjetteja paukutellut yli seitsemän miljoonan remontti vaatisi perään toisen samanmoisen. Siihen ei sentään ryhdytty.

Rasin koulua on parsittu moneen kertaan osin päättäjien ja osin viranhaltijoiden omalla luvalla. Myöhempien perusteellisten tutkimusten tulos oli: väärin tutkittu ja väärin eli turhaan ja kaupunkilaisten rahoja käyttäen korjattu. Hirvialhon koulua meinattiin ruveta suihkuttelemaan kuntoon tutkijan itse patentoimalla ihmeaineella, mutta onneksi silloinen rakennustarkastaja vihelsi tämänkin pelin poikki.

Akaan kaupungin ylin viranhaltijajohto tai esimerkiksi valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat eivät ole puuttuneet siihen, että teknisessä toimessa on rikottu lakia jättämällä esimerkiksi rakennusluvat hakematta toistuvista kehotuksista huolimatta. Kansalaiset ja päättäjät ovat siksi joutuneet tekemään kanteluita ja valituksia ja muut kaupungin viranhaltijat puuttumaan kollegojen toimintaan.

Viimeksi perälauta vuoti tarkastuslautakunnassa, jonka puheenjohtajan toiminnasta tehtiin valitus, koska kaupunki ei itse reagoinut tilanteeseen. Aluehallintovirasto antoi toukokuussa kuntalaisen tekemään valitukseen yksiselitteisen ratkaisun, jossa se kiinnitti Akaan tarkastuslautakunnan ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajan huomiota siihen, että esteellinen henkilö ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä asiaa käsiteltäessä.

Ollaan perusasioiden äärellä, mutta kun nekään eivät ole hanskassa, sai peittely ja hössötys tässäkin tapauksessa jatkua. Käsitellyt asiat koskivat, kappas vaan, Keskustan koulua.

Koska tarkastuslautakunnan 4.6. pidetyn kokouksen pöytäkirjaa ei ole vielä julkaistu, emme tiedä, miten mahdollinen omavalvonta ja sisäinen tarkastus on toiminut. Tiedossa ei ole, että lautakunnan puheenjohtaja olisi vaihdettu.

Lue myös:

Akaa hankki koulujen kuntotutkimukset lain vastaisesti – KKV kiittää ja pyytää lisää vinkkejä laittomuuksista

Akaan tekninen toimi ei hankkinut parakeille rakennuslupaa

Rakennustarkastaja keskeytti kaikki korjaustyöt Hirvialhon koululla

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.