Ihan pihalla -puutarhasarja: Päivi Majuri on viherpeukalo ja neljäntoista lapsen isoäiti – rivitalon pihassa oli ensin vain kuusi, koivuja ja muutama kukkanen, kunnes homma lähti lapasesta

Päivi Majuri ihastui heti ensi näkemältä rivitaloasunnon pihaan, jonka kukkaloisto on 12 vuodessa moninkertaistunut.

Päivi Majurin rivitaloasunnon piha Kylmäkoskella on näyttävä, runsas ja persoonallinen. Riukuaidan ympäröimässä puutarhassa kasvaa koristekasvien lisäksi tänä kesänä ensimmäisen satonsa antanut mustaherukkapensas sekä omenapuu, mansikkaa ja ruohosipulia. Pihalla on myös äitienpäivälahjaksi saatu koristekoira ja kaksi nukkea, nainen ja lapsi, joiden asuja Päivillä on tapana vaihdella.

–  Haen nukeille vaatteet kirpputorilta, jolloin ne voi surutta heittää pois. Vaatteet haurastuvat auringossa, hän kertoo.

Nuket saattavat olla joillekin tuttuja Hämeentien varrelta Viialasta, josta Päivi 12 vuotta sitten muutti Asunto-osakeyhtiö Niittykumpuun Kylmäkoskelle.

– Silloin pihassa ei ollut kuin kuusi, muutama kukkanen ja koivuja. Aika hyvin olen saanut raivattua tätä oman näköiseksi. Ensin minun piti laittaa vain muutama kukkanen sinne tänne, mutta homma lähti vähän lapasesta, kun tuntui että piha ei ollut koskaan riittävän hyvä, hän nauraa.

Päivi asuu yksin mutta on kihloissa. Pariskunta on päätynyt pitämään omat kotinsa, kun kumpikaan ei halua luopua omastaan.

Päivin pihassa kasvaa monta kärhöä. Yksi köynnöksistä kiipeilee Päivin tekemää riukuaitaa pitkin. Kuva Tarja Antola

Tytär kaataa kuusen

Päivin mielestä puutarha kaipaa ainakin vielä vesiaiheen. Yli kaksikymmenmetriseksi kasvanut kuusi saa lähteä, vaikka se onkin aiemmin palvellut joulukuusena valoineen ja palloineen. Puun tulevat kaatamaan tytär ja vävy, jotka ovat metsureita.

– Pelkään, että kovalla myrskyllä kuusi voi tulla katosta läpi. Sen tilalle täytyy keksiä jotain muuta, Päivi miettii.

Rehevä ja runsas piha on vaatinut työtä. Päivi on kantanut säkkikaupalla multaa paikallisesta tavaratalosta ja lukuisia taimia puutarhamyymälästä. Pihahommia hän tekee, kun hoiva-avustajan töiltään ehtii – tarvittaessa vaikka yöllä.

– Puutarhanhoito merkitsee minulle kaikkea, se on elämäni, hän tunnustaa.

Päivin koti on myös mummola 14 lapsenlapselle. Päivin pojalla on 12 lasta ja toisella tyttärellä kaksi lasta. Päivi toivoo, että jälkikasvu pitäisi kotia mökkinään sitten, kun hänestä joskus aika jättää. Tammikuussa 57-vuotiaasta Päivistä tulee isomummu ja Päivin 81-vuotiaasta äidistä isoisomummu. Sukua on silloin jo viidettä polvea.

Ihan pihalla -sarjassa esitellään akaalaisia pihoja ja puutarhoja.

 

Kurkkaa myös sarjan aiempia juttuja tältä kesältä:

Ihan pihalla: Vanhan talon pihalla yhdistyvät kukkaloisto ja ruokakasvien viljely – Papan ja mummon marjankeruuhetki ikuistettiin netin karttapalveluun kymmenen vuotta sitten

Ihan pihalla: Villi metsäpiha ja tällätty mäntypiha luovat kokonaisuuden, joka on juuri sellainen kuin on tarkoitettu – ”En keksi mitään, mistä en pihassani pitäisi”

Ihan pihalla: Yli 90-vuotiaat entiset kukkakauppiaat eivät ota stressiä puutarhastaan

Ihan pihalla: Villi metsäpiha ja tällätty mäntypiha luovat kokonaisuuden, joka on juuri sellainen kuin on tarkoitettu – ”En keksi mitään, mistä en pihassani pitäisi”

Mustilanhortensia kukkii rivitalon etupihalla. Kuva Päivi Majuri.

 

Päivi Majurin veli on rakentanut pihalle vievän sillan. Kuva Tarja Antola

 

Ruotsinpihlaja.

 

Päivin lempikukka on syysleimu. Kuva Tarja Antola

 

Tämä nainen on ihan pihalla säällä kuin säällä. Kuva Tarja Antola

 

Sinivioletti kärhö kasvaa kettinkiä pitkin. Päivi sai kettingin ystävältään, joka oli heittämässä sen kaatopaikalle.

 

Äitienpäivälahjakoira vartioi lasta. Kuva Tarja Antola

 

Sinipallo-ohdake.

 

Ruohosipulia.

 

Kukkameri jatkuu terassilla.

 

Terassi ja piha ovat Päiville olohuoneen jatke, jossa on hyvä rentoutua. Alun perin terassi oli pienempi, mutta Päivin kummipoika laajensi sitä.

 

Orvokkiamppelit.

 

Päivi Majurin mukaan viihtyisän kodin lisäksi rivitaloasumisen ilona ovat mukavat naapurit.

 

Riukuaidan riu´ut Päivi sai aikanaan hakea silloisen työkaverinsa metsästä. Aidan koristeena ovat kukkaruukut.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.