Juttusarja Villiyrtit tutuiksi: Kultapiisku on monipuolinen lääkeyrtti

Kultapiisku. Kuva: Viljami Ovaskainen

Kultapiisku on hyvin yleinen yrtti koko maassa niityillä, pihoilla, metsissä ja tuntureilla. Se kasvaa hyvillä, aurinkoisilla paikoilla jopa metrin mittaiseksi.

Kultapiisku kukkii heinä-elokuussa ja siitä käytetään sekä kukat että lehdet. Yleisemmin nämä kuivataan teeksi. Kukat saattavat muuttua haituviksi kuivuessaan, mikäli kukat ovat jo lähellä kukkimisaikansa loppua tai jos kuivatusaika on liian pitkä. Haituvatkin voi kuitenkin käyttää teeaineksena. Kukat ja lehdet kannattaa kuivata erikseen, mikäli haluaa käyttää kultapiiskua terveydenhoidossa. Niillä on katsottu olevan hieman eri tyyppiset vaikutukset. Kultapiiskun vaikuttavia aineita ovat ennen kaikkea saponiinit. Se sisältää myös muun muassa antibioottisia fenoliglykosideja.

Kansanlääkinnässä kultapiiskua on käytetty lisäämään virtsaneritystä erilaisissa munuais- ja virtsatieinfektioissa, nivelvaivoissa, kihdissä ja reuman oireita helpottamaan. Edellä mainittuihin on katsottu auttavan erityisesti kultapiiskun kukkien, joita näihin vaivoihin on käytetty teenä, voiteena, kääreenä ja öljynä. Lehdistä tehtyä teetä on puolestaan käytetty liiallisessa verenvuodossa, esimerkiksi nenäverenvuodon hoidossa ja helpottamaan liian runsaita kuukautisia.

Kultapiiskua on käytetty myös hengitystievaivoissa kuten flunssan, kurkkukivun, yskän ja heinänuhan hoidossa. Sitä voi lisätä nenähuuhtelukannuun allergisen nuhan vaivatessa.

Ulkoisesti käytettynä kultapiisku on villiyrteistämme tehokkain lihaskivun hoitaja niin voiteena kuin öljynäkin. Voidetta ja öljyä on käytetty myös vaikeasti paraneviin haavoihin. Haavoihin ja nivelvaivoihin voi kokeilla myös tuoretta lehtimurskaa kääreenä.

Kultapiisku on vahva yrtti, jonka jatkuvaa käyttöä ei suositella, vaan sitä tulee nauttia ja käyttää vain kuuriluontoisesti. Raskaus- ja imetysaikana sitä ei tulisi käyttää ollenkaan. Alle kaksivuotiaalle ei sen käyttöä myöskään suositella. Jos olet allerginen pujolle tai lateksille, voit saada oireita myös kultapiiskusta. Illalla kultapiiskuteetä ei kannata juoda, sillä se poistaa nestettä hyvin tehokkaasti.

Minna ja Viljami Ovaskainen

Kesäisessä Villiyrtit tutuksi -juttusarjassa esitellään Suomessa kasvavia luonnonyrttejä. Sarjan kirjoittajat ovat tietokirjailijoita ja luonnontuoteneuvojia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.