Koulun alku on opettaja Mari Seppälälle yhtä aikaa muutos ja paluu vanhaan – Tutut oppilaat vain ovat kasvaneet isoiksi viitos-kuutosluokkalaisiksi

Mari Seppälä palaa mielellään entiseen työpaikkaansa Sontulan kouluun. Opettajan koulun aloituksen rutiineihin kuuluu uuden muistivihon hankkiminen suunnitelmia, luonnostelmia ja muita muistiinpanoja varten. – Siinä täytyy ehdottomasti olla ruudut, ja mieluiten hankin kierreselkäisen. Värin pitää myös natsata fiilikseen, Seppälä analysoi.

Opettaja Mari Seppälää odottaa mielenkiintoinen yllätys, kun uusi kouluvuosi alkaa torstaina 8. elokuuta. Hän on nähnyt oppilaansa viimeksi silloin, kun he olivat pieniä tokaluokkalaisia. Porukka on tuttu, mutta sittenkin uusi.

Rasin koulusta Sontulaan siirtyvä Seppälä aloittaa torstaina viitos- ja kuutosluokkalaisten yhdysluokan opettajana. Uusi työpaikka on vanha tuttu, sillä hän työskenteli Sontulassa edellisen kerran vasta reilut kaksi vuotta sitten. Tänä syksynä viitoselle tulevat olivat silloin kakkosluokkalaisina Seppälän ryhmässä. Nyt kutosluokalla aloittavat taas olivat jo ehtineet siirtyä ylempään yhdysluokkaan toisen opettajan hoteisiin. Nyt opettaja ja oppilaat kohtaavat jälleen yhtenä porukkana.

Seppälä odottaa innolla vanhojen oppilaidensa tapaamista.

– Olen opettanut heidät lukemaan ja kirjoittamaan silloin alussa, ja nyt sitten jatkamme hiukan muihin aihepiireihin. On hienoa päästä näiden isojen oppilaiden pariin, mutta toki samalla tuntuu haikealta jättää vanha luokkani, Seppälä kertoo.

Viimeiset kaksi vuotta hän on opettanut Rasin koulussa yhtä ja samaa ryhmää ensin kolmannen ja sitten neljännen luokka-asteen läpi. Rasin koulussa jokainen luokka-aste on omana opetusryhmänään, toisin kuin Sontulassa, jossa kaksi peräkkäistä luokka-astetta muodostaa aina yhteisen opetusryhmän.

Muutoksista on tullut arkea

Marin Rasin kouluun jäävä luokka jatkaa tänä syksynä viidennelle luokalle uuden opettajan kanssa. Vaikka opettaja kertoo tiiviissä opetustyössä kiintyvänsä oppilasryhmiin, hän on tottunut muutoksiin. Jo aiempina Sontulan-vuosina Seppälälle tuli tutuksi kaava, jossa toinen puoli luokasta vaihtuu joka lukuvuosi.

– Nyt vitos-kutosten opettajana saan joka lukuvuosi kuutosluokalle siirtyneiden tuttujen oppilaiden rinnalle uudet viitoset, kun aiemmat kuutoseni siirtyvät yläasteelle. Kyllä siihen vaihtuvuuteen tottuu. Ehdinhän sentään olla kunkin luokan kanssa kaksi peräkkäistä vuotta.

Vaihtelevaan työskentelyyn Seppälä on joutunut sopeutumaan myös siinä mielessä, että Rasin koulun oppilaiden ja opettajien on täytynyt siirtyä sisäilmaongelmia pakoon. Ensimmäisenä vuonna jouduttiin työskentelemään evakossa Viialan nuorisotilassa, ja viime lukuvuoden hänen luokkansa vietti ensin Akaan portissa ja sitten uudessa siirtokoulussa.

– Olivathan nämä hankalat vuodet, mutta onneksi viime lukuvuonna pääsimme siirtokoulun puhtaisiin tiloihin opiskelemaan rauhassa. Siinäkin toki oli käynnistysvaikeuksia, kun yhtäkkiä oli taas koko koulun henkilökunta saman katon alla.

Projektit kiinnostavat

Seppälän viitos-kuutosten yhdysluokalla on nyt noin 20 oppilasta. Joitakin uusiakin oppilaita ryhmään on tullut, joten aivan siitä Seppälä ei voi jatkaa, mihin pari vuotta sitten jäätiin. Hän ei myöskään ole tavannut entisiä oppilaitaan työskennellessän Rasin koulussa.

– Aina kun tulee uusia oppilaita mukaan, se vaikuttaa ryhmän dynamiikkaan ja oppilaiden keskinäisiin rooleihin. Aloitan aina ryhmäytymisleikeillä, jotta tunnelma rentoutuu. Työrauhankin kannalta on tärkeää, että sekä minulla että oppilailla on hyvä olla.

Seppälä siirtyi pari vuotta sitten Rasin kouluun, koska kuutosluokkalaisten opetus siirrettiin kokonaan Toijalaan, eikä Rasissa tarvittu kaikkia silloisia opettajia. Kun Sontulassa jälleen tarvittiin yksi opettaja lisää, Seppälä päätti hakea takaisin. Sontulan koulun virkeä toimintakulttuuri houkutteli häntä.

– Jotenkin kaipasin tänne, koska koin, että täällä on helppo tehdä projekteja. Tämän koulun toimintakulttuuri on sellainen. Viimeksi täällä työskennellessäni koulussa tehtiin musikaali, ja sellainen on nytkin suunnitteilla ensi keväälle.

Seppälän koululaukkuna toimii neutraali käsilaukku, joka on riittävän suuri A4-kokoisille opettajan oppaille, joita täytyy silloin tällöin kantaa mukana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.