Kaskas-trio kypsytteli ensi-EP:tään kymmenen vuotta – ”Muilta lainatut kappaleet on voitu siirtää taka-alalle”

Viialassa perustettu Kaskas-trio julkaisee EP:n noin kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen. Yhtyeeseen kuuluvat Laura Savikko (vas.), Annsofi Kreivi ja Tinja Lahdenmäki. Tulevalta EP:ltä kesäkuussa lohkaistu Liskokuningas-single on saanut radiosoittoa YleX-radiokanavalla. Kuva: Jarkko Patana.

Annsofi Kreivin (laulu ja rummut), Laura Savikon (kitara ja taustalaulu) ja Tinja Lahdenmäen (basso ja taustalaulu) muodostama paikallinen Kaskas-yhtye on kiertänyt Akaata ja laajemminkin Pirkanmaata erinäisissä tapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa vaihtelevalla aktiivisuudella noin kymmenen vuoden ajan.

Rempseän pop rock -trion keikkasettien kulmakivenä ovat olleet coverit, mutta halu oman musiikin tekemiseen ja esittämiseen on kulkenut matkassa aina. Yhtye kertoo, että viimeisen kahden vuoden aikana omaa musiikkia on tehty jo sen verran, että muilta lainatut kappaleet on voitu siirtää taka-alalle.

Omiin kappaleisiin panostamisen myötä Kaskas on päässyt myös äänittämisen makuun, ja ensimmäinen äänite, Hetki ennen pudotusta -EP, julkaistaan perjantaina 9. elokuuta. Kolmikon lisäksi EP:llä kuullaan Toijalassa asuvan Sari Rahkolan viulunsoittoa.

Viisibiisinen Hetki ennen pudotusta -EP on Kaskas-yhtyeen ensimmäinen julkaisu.

Levyä tehtiin kuin Iisakin kirkkoa

Kaskasin juuret ovat vahvasti Akaan Viialassa ja kouluaikaisissa bändikuvioissa. Tinja Lahdenmäki perusti ensimmäisen yhtyeensä ala-asteen toisella luokalla ja Laura Savikko tuli samaiseen bänditoimintaan mukaan ala-asteen aikana. Kuorotaustainen Annsofi Kreivi liittyi remmiin yläasteella ja kiinnostui samoihin aikoihin rumpujen soitosta.

Pian julkaistavan viisibiisisen EP-levyn vanhimmat kappaleet ovat syntyneet aivan yhtyeen alkuaikoina. Periaatteessa julkaisua onkin kypsytelty yhtyeen koko olemassaolon ajan.

Myös lopullinen äänittäminen otti aikansa, ja Kaskas kutsuukin prosessia ”aikamoiseksi Iisakin kirkoksi”. Valmistumisvauhtia hidastuttivat aikatauluongelmat sekä se, että levyn tekeminen oli kaikille osapuolille niin uusi asia. Yhtyeen mukaan levyyn käytetty aika kuuluu jäljessä.

– Halusimme, että siitä tulee oikeasti hyvän kuuloinen ja ettei lähdetä sohimaan mitään liveäänitystä levitykseen, Laura perustelee.

Kitaristi Laura Savikko (vas.), basisti Tinja Lahdenmäki ja laulaja-rumpali Annsofi Kreivi tekivät debyytti-EP:nsä huolella. Kuva: Jarkko Patana.

Lisää on luvassa

EP:n kappaleet ovat syntyneet Savikon ja Lahdenmäen kynistä. Laura Savikko haluaa jättää kuulijoille tulkinnanvaraa kappaleisiin mutta paljastaa ammentavansa laulujen aiheita vahvasti omasta elämästään.

Tinja Lahdenmäen kappaleiden lähtökohdat eivät ole suinkaan aina henkilökohtaisia, mutta EP:ltä löytyvä Liian nuorena -kappale perustuu läheltä koettuihin tositapahtumiin. Kymmenisen vuotta sitten tehdyn kappaleen tarinasta on tullut tekijälleen vuosien saatossa entistä läheisempi.

– Nyt kun olen itse äiti, olen pohtinut, pystyisinkö sellaista kappaletta enää tekemään. Keikoillakin kun kappaletta soittaa, en pysty itse sanoituksiin uppoamaan yhtään tai muuten käy huonosti, Tinja miettii.

Jatkoa EP:lle Kaskas lupaa varovaisen toiveikkaasti kuluvan vuoden puolelle. Näillä näkymin biisintekovastuu säilyy basistin ja kitaristin harteilla.

– En ole vielä löytänyt terävintä kärkeä siitä kynästä, millä tehdä biisejä. Tällä hetkellä Tinja ja Laura hoitavat homman, ja se on toiminut tähän asti. Toisten tekemistä biiseistä on myös paljon kivempi märistä, että ”ei tämmöistä voi soittaa ja laulaa samaan aikaan”, laulaja-rumpali Annsofi heittää.

Kaskasille bändisoitto on ollut alusta asti ensisijaisesti harrastus ja tapa pitää yhteyttä toisiinsa. Nykyisin bändi ehtii treenaamaan suunnilleen kerran viikossa. Varsinaista muusikkoutta ei päivätöiden tilalle havitella, mutta musiikin saralla jatketaan innolla.

– Meillä on tässä sinänsä hyvä alku, että on se kipinä, jolla tehdä lisää biisejä, Laura iloitsee.

Kaskasin EP:n fyysisen version voi hankkia bändiltä tai käteismaksulla Kukka- ja hautauspalvelu Laaksosta Viialasta. Julkaisu tulee kuunneltavaksi myös keskeisiin digitaalisiin musiikkipalveluihin kuten Spotifyhin.

EP julkaistaan digiversion lisäksi myös 300 kappaleen fyysisenä painoksena. Kuva: Oona Eskeli.

Kuva: Jarkko Patana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.