Pysähdy hetkeksi: Tampereen ortodoksinen kirkko 120 vuotta

Tampereen seurakunta juhlii tänä vuonna Pyhän Aleksanteri Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkon 120-vuotista taivalta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään erilaisia tilaisuuksia, joihin kaikki ovat tervetulleita. Ensimmäisenä tilaisuutena on Tampereen teatterikesän Tapahtumien yössä järjestettävä Tuohusten yö torstaina 8.8. Kirkko on auki 17–22.30, kahvitupa Nikolainsalissa kello 17.30–20.30, kirjakauppa kryptassa kello 17.30–20.30 ja kirkon kauppa on auki koko illan. Muutoin tulossa on juhlavuoteen liittyviä tapahtumia, joista ilmoitetaan myöhemmin seurakuntamme kotisivuilla.

Pitkän taipaleensa aikana kirkkomme on kokenut monenlaista; iloa ja surua totta kai. Surullisin lienee kuitenkin kansalaissodan aikaiset tapahtumat, jolloin kirkkoa kohtasi tuho, kun sen kauniita ikoneita tärveltiin ja vietiin pois pyhäköstä. Osa näistä ikoneista saatiin takaisin. Kirkossa on kuitenkin edelleen muistona näistä tapahtumista Kristuksen ikoni, jossa on luodin reikä.

Tampereen seurakunta vaalii pyhäkköään rakkaudella ja osallistuminen palveluksiin on vilkasta. Etenkin sunnuntaisin kirkko on lähes täynnä rukoilijoita. Myös lauantai-iltojen vigilioihin osallistutaan kiitettävästi. Vigiliat ovat kauniita palveluksia ja kirkkomusiikin osuus on merkittävä osa palvelusta. Juhlapyhistä suuren lauantain palvelukseen tulee paljon myös kirkkomme ulkopuolisia, jotka ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Tuleva vuosi tuo merkittävän muutoksen Tampereen seurakunnalle, kun hiippakuntauudistuksen myötä seurakunta siirtyy Oulun hiippakuntaan Helsingin hiippakunnasta. Tämä muutos on osa suurempaa hallinnollista uudistusta ja useita seurakuntia yhdistyy koko maassa. Vaasan ortodoksinen seurakunta liittyy Tampereen seurakuntaan. Nämä muutokset eivät kuitenkaan tule vaikuttamaan 120-vuotiaan kirkkomme toimintaan. Palveluksia toimitetaan pyhäkössämme edelleen. Jopa arkikeskiviikkoisin on mahdollisuus osallistua liturgiaan ja ehtoolliseen jo aamu kahdeksalta.

Tampereen kirkossa on myös iloksemme kehitetty kirkkomusiikkia jo vuosia ja tulevan viikon Tuohusten yössä kuullaan myös uuden kirkkokuoromme konsertti, kuoroa johtaa kanttorimme Heikki Hattunen. Sitä ennen bysanttilaisen ja georgialaisen kirkkolaulun konsertti, jonka musiikista vastaavat Heikki Hattunen, Janne Salmenkangas ja Jouni Rissanen.

Pelasta Herra sinun kansasi ja siunaa sinun perintöäsi. Anna kirkollesi voitto vihollisista ja suojele ristilläsi sinun valtakuntaasi.

Tropari 1. sävel

P.S. Tällä viikolla alkavat koulut ja pieniä koululaisia on paljon liikenteessä. Huomioikaamme tämä liikkuessamme näiden lasten joukossa, että heillä olisi turvallinen koulumatka.

Raija Toivonen

Kirjoittaja on Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa toimiva akaalainen seurakunta-aktiivi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.