Pääkirjoitus: Viihtyisyyden lisääminen vaatii enemmän töitä sekä kaupungilta että kaupunkilaisilta

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola ja tekninen johtaja Jaana Koota haluavat tehdä jotain Viialassa virtaavan ja viheriöivän Haihunkosken alajuoksun alennustilalle. Uomien välit kasvavat tiheänään puuta ja pensasta, ja ranta-alue ei ole koskaan virkistymiseen ja viihtymiseen houkuttelevassa kunnossa ollutkaan. Kalastajat ovat risteilleet siltoja ja rantoja pitkin, mutta hekin ovat vähentyneet, kun Viialan Perhokalastajien vuokrasopimus ja toiminta Haihunkosken alueella päättyivät viime vuonna.

Viialan kunta hankki aikanaan Haihunkosken rannan rakennuksineen jalostaakseen sitä asukkaiden ja varmaan turistienkin käyttöön. Rautatienkadun varrella oleva omakotitalo myytiin sille lohkaistun tontin kera, mutta lähempänä koskea oleva tiilirakenteinen ulkorakennus ja hyvänlainen läntti nurmea ja niittyä jäivät kunnalle.

Kehityshanke jäi Viialan pöytälaatikkoon, missä se on ollut myös Akaan kaupungin ensimmäisten tusinan vuoden ajan. Haihunkoski totisesti on luontokohteena harvinainen helmi, ja sen, mitä alueelle nyt pitäisi tehdä, Peltola ja Koota haluavat kuulla kaupunkilaisten suusta. Ulkorakennuksen ympäristöä on jo niitetty, ja tulevien toiveiden perusteella päätetään, miten kohennusta jatketaan.

Kaupunki haluaa alueen käyttöön mutta ei alueen käyttäjäksi. Niin saunan ja varastotiloja sisältävään ulkorakennukseen kuin vaikkapa kasvavalle nurmikkoalueelle toivotaan yhdistysten, yhteisöjen ja yksityisten, miksei yritystenkin järjestämää toimintaa sitten, kun fasiliteetit ovat kunnossa.

Samalla kaavalla toimitaan Toijalan rautatieasemalla, minne kaupunki on hommannut kontin mutta odottaa kaupunkilaisten pyörittävän siinä kahvilaa, kokouksia ja muuta toimintaa. Toimenpiteet ovat linjassa Akaan taloudellisten leikkausohjelmien kanssa. Niissä on korostettu, että kun omat rahalliset ja henkilöstölliset satsaukset vähenevät, vapaa-aika- ja kulttuuritoimen yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa on lisättävä.

Aika näyttää, kuka tarttuu tarjouksiin Haihunkoskella ja Toijalan asemalla, ja kuinka paikkojen elävöittäminen kaupunkilaisten voimin ja iloksi toteutuu. Esimerkiksi kahvilatoiminnassa on riskinsä, jotka Luttusten uimarannalla Viialassa realisoituivat murron muodossa. Sen jälkeen ovatkin urheiluseuran pyörittämän kioskin luukut olleet kiinni jo vuosikausia.

Toijalan Satamassa kaupunki teki entisen aseman alueesta pitkän vuokrasopimuksen Toijalan Näyttämön kanssa. Vuokraa ei peritä, mutta teatteriporukka sitoutui kunnostamaan paikkoja ja rakennuksia. Uusi hieno katsomo nousikin hankerahoituksen turvin, mutta vielä eivät aika tai rahkeet ole riittäneet huonokuntoisten rakennusten korjaamiseen tai purkamiseen. Esimerkiksi neljä vuotta sitten homeiseksi julistettu savusauna odottaa entisillä sijoillaan joko homeen tai itsensä poistumista.

Akaan kaupunki on myös myynyt samaiselta Toijalan Sataman alueelta vanhan vedenottamon akaalaiselle yrittäjälle vuonna 2013. Hänen tarkoituksenaan oli korjata ja kehittää rakennus ja Vanajan rannalla oleva alue matkailukäyttöön, mutta vesilaitos seisoo yhä yksinään ja tyhjänä. Läheisellä Sataman uimarannalla VPK-nuoret pitävät kahvilaa kaupungin tiloissa, ja samaa kaavaa toteutti paikallinen yrittäjä vielä viime kesänä Arajärven uimarannalla Viialassa.

Tällä hetkellä kaupunki ostaa, myy, vaihtaa ja vuokraa tiloja, toimintoja ja rakennuksia monenlaisilla malleilla ja menetelmillä. Toivottavasti linja löytyy, asiat suunnitellaan ja toteutetaan tarpeeksi suurina kokonaisuuksina ja myös kaupunkilaiset kantavat vastuunsa. Toimintaa ei ole ilman toimijoita.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.