Forum Akaa: Ei ole mitään tekemistä – paitsi avaruusalukset, laserlabyrintti, peurojen bongaus ja yöt trampoliinilla

Tiia Välimäki.

Maaseutu, lande, pönde, rakas kotikontu, keskellä ei mitään. Täältä on liian pitkä matka ihan kaikkialle. Ei ole lapsille joka kulmalla leikkikavereita, ei ole kävelymatkan päässä leikkipuistoa saati uimarantaa. Kun lasten kesäloma kotinurkissa on pitkä, toistuvat suusta useasti neljä tylsistyttävää sanaa: ei ole mitään tekemistä.

Silloin kun tarvitaan vaihtelua käpylehmille, pyörälenkeille ja trampoliineille, tylsyyden tappaminen vaatii välillä mielikuvitusta ja välillä vain pieniä iloja arkiasioista.

Pahvilaatikkoinsinöörit

Koskaan ei kannata heittää pahvilaatikkoa, loistavaa rakennusmateriaalia, sellaisenaan harkitsematta kierrätykseen. Laatikoista on kesän tylsinä hetkinä rakennettu karvamadolle koti, avaruusalus, leipäkioski sekä pahviautoja, joilla voi ottaa kisaa talon päädystä toiseen. Jos lapset ovat jo tarpeeksi isoja, voi heille varmasti luottaa jo sakset käteen ja mielikuvitus hoitaa loput.

Laserlabyrintti

Ulkona sataa, ja taas on niin kovin tylsää. ”Voisin viritellä teille tähän eteiseen sellaisen laserlabyrintin.” Seuraa hetki epäuskoista tuijotusta, ja sitten innostunutta hihkumista. Teippailen lasersäteitä seinästä toiseen ristiin rastiin pitkin eteistä luoden siksaksokkeloita, joiden välistä lasten täytyy pujotella ilman, että osuvat huoneen poikki kulkeviin teippeihin. Tässä touhussa kuluu heittämällä monta tuntia, ja touhu jalostuu huimaksi agenttileikiksi matkalla.

Peurojen bongaus

”Voidaanko mennä taas peurapoluille?” Ja niin me lähdemme metsään tutkimaan peurojen tekemiä polkuja toiveissamme nähdä peura. Useimmiten niin käykin. Näemme lauman, joka vähän aikaa tuijottelee meitä pellon reunassa ja pomppii hännänpäät valkoisena vilkkuen karkuun. Peurojen bongaus pienen jäljitysreissun jälkeen on aina yhtä kutkuttavaa.

Tosin yhtä mahtavaa ja ikimuistettavaa on ollut bongata metsän keskeltä autioitunut mökki, mustikkapaikka, kumisaapas, ketunleipiä tai ojasta joltain sinne unohtunut pulkka.

Eväsretki takapihalle tai yö trampoliinilla

Eväsretkelle voi lähteä myös oman kodin takapihalle tai huonon sään sattuessa olohuoneeseen. Meillä on pidetty eväshetkiä omenapuun alla sänkykatokseksi tarkoitetun hyttysverkon suojassa. Mukaan voi ottaa myös kasan kirjoja, jolloin puun alla voi viettää mukavan lukuhetken. Tänä kesän vanhin lapseni on myös nukkunut kolme yötä kavereidensa kanssa trampoliinilla ja toteuttanut erilaisia haasteita muun muassa olemalla kädestä sidottuna ystäväänsä vuorokaudeksi.

Kotiapulainen

Monesti tylsyyden mankuminen alkaa juuri silloin, kun itselläsi on kädet täynnä kotihommia. Aika kuluu joutuisammin ja kotityöt sujuvat nopeammin, kun lapsetkin osallistuvat. Lapsityövoiman ansiosta onkin tullut puhdasta jälkeä ja kokattu maistuvia kotiruokia. Pikkusormet ripustavat pyykit näppärästi pyykkinarulle, ja talon maalaamistakin on haluttu kokeilla.

Kaiken kotinurkissa nuohoamisen vastapainoksi tämän kesän teemana on myös ollut kotimaan matkailu. Välillä voi heilua Särkänniemessä, paistatella päivää Yyterin hiekkarannoilla tai käyskennellä vanhan Porvoon ihastuttavilla kujilla. Parasta matkailussakin on kuitenkin aina kotiin, sinne rakkaalle maaseudulle ja tylsyyden keskelle, palaaminen.

 

Tiia Välimäki

Kirjoittaja on perheenäiti, Särkänniemen markkinointipäällikkö ja ylpeästi maalainen akaalainen.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?