Aseman kylä sai yllättävän testamenttilahjoituksen: ”Tuntuu luontevalta, että hän halusi jättää omaisuutensa meille” – Kyläyhdistys otti hoitaakseen vainajan hautajaiset

Aseman kyläyhdistykselle testamentattu ja sittemmin edelleen myyty talo on idyllisellä paikalla pellon laidalla. Taloon kuuluu päärakennuksen lisäksi suurehko ulkorakennus, jossa on sauna sekä ilmeisesti vanha navetta ja talli.

Päivi Välimäki oli töissä, kun hänelle soitettiin. Vanhainkodista kerrottiin, että asemankyläläinen liki 80-vuotias Seppo Humaloja oli nukkunut yöllä pois. Siitä alkoi viimeisten palvelusten tekeminen yksinäiselle miehelle, joka oli jo hyvissä ajoin sopinut Aseman kyläyhdistyksen kanssa kuolemaansa liittyvien asioiden järjestelemisestä.

Kyläyhdistyksen sihteerinä toimiva Välimäki muistaa, miten hän suunnilleen vuosi sitten lähti työpaikaltaan päiväkodista selvittämään, mistä kuolleen asioita pitäisi ensimmäiseksi huolehtia.

– Vaikka pitkään olimmekin tunteneet, niin tuntuihan se erikoiselta alkaa hoitaa niitä kaikkia asioita. Tavallaan kyseessä oli kuitenkin vieras ihminen. Järjestimme tuhkauksen ja Humalojan toiveiden mukaisen hyvin pienen siunaustilaisuuden ja joimme kahvit Aseman seurakuntakodissa.

Humalojan testamentissa oli vain yksi nimi: Kylmäkosken Aseman kyläyhdistys. Asemalla ikänsä asunut Humaloja oli jo vuosia sitten päättänyt jättää kyläyhdistykselle perinnöksi tonttinsa, kotinsa ja kaiken, mitä siellä oli.

Yhdistyksen saama talo oli ruskea vanha ja hiukan laajennettu rintamamiestalo. Kyläyhdistys peri talon kaikkine huonekaluineen ja tavaroineen. Puheenjohtaja Kimmo Vaintola kertoo, että irtaimistoa on yhä jäljellä, ja sitä myydään syksyllä pihakirpputorilla. Monia kaappeja ja muita yksittäisiä huonekaluja on myyty netissä.

Kylän mies oli monelle tuttu

Lähestyessään kyläyhdistystä testamenttiasiassa Humaloja toivoi, että hänen perintönsä käytetään kyläyhdistyksen hyväksi ja yhteisöllisen toiminnan järjestämiseen. Mies oli Aseman kylän aktiivi ja kyläyhdistyksen hallituksen jäsenkin vuosikausien ajan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän eli enimmäkseen hiljaiseloa, mutta puheenjohtaja Vaintolan mukaan mies muistetaan urheilumiehenä, joka oli aikoinaan paljon tekemisissä esimerkiksi kyläläisten nuorten kanssa.

– Kyllä täällä erityisesti vanhat kyläläiset Sepon tietävät. Tuntuu luontevalta, että hän halusi jättää omaisuutensa yhdistykselle, Vaintola pohtii.

Kyläyhdistys päätti myydä saamansa talon, koska se ei sijainniltaan eikä sisätiloiltaan ollut erityisen sopiva kyläyhdistyksen toimintaan tai vuokrattavaksi tilaksi. Sellaisen kiinteistön ylläpitäminen olisi tullut liian kalliiksi. Ehtipä Humalojan koti kuitenkin ennen myyntiä tarjota väliaikaisen pesän opiskelijapariskunnalle, joka tarvitsi kesän ja alkusyksyn ajaksi kattoa päänsä päälle.

Seuraavan talven aikana taloa tyhjennettiin hiljalleen, ja viime keväänä talo laitettiin toden teolla myyntiin välittäjän kautta. Kaupat tehtiin alkukesästä. Talon ostivat akaalaiset Marika ja Pasi Ikkala, ja siihen muutti asumaan Marikan äiti Viola Haapala-Vallin.

Myyntirahat mahdollisesti toiseen kiinteistöön

Kyläyhdistyksen kassassa ei liene pitkään aikaan ollut niin paljon rahaa kuin nyt talon myynnin jälkeen. Kimmo Vaintola toteaa, että myynnistä saadut rahat helpottavat kyläyhdistyksen toiminnan taloutta vuosikausiksi eteenpäin. Hän uskoo, että rahoja käytetään ilman muuta aktiviteettien järjestämiseen kyläläisille, mutta väläyttää myös toisenlaista käyttökohdetta:

– Olemme vähän kuulostelemassa asioita, ja kyläyhdistyksellä saattaa jossain kohtaa olla mahdollisuus tehdä yhdistyksen tarpeita palveleva kiinteistöhankinta. Mahdollisesti hankittava tila voisi olla muutettavissa kylätaloksi, Vaintola kertoo.

Aseman kyläyhdistys ei omista tällä hetkellä minkäänlaista kylätaloa. Päivi Välimäen mukaan yhdistys ei juuri nyt ole neuvottelemassa kaupoista minkään kiinteistön suhteen.

Aseman kyläyhdistykseltä vanhan rintamamiestalon ostivat akaalaiset Pasi ja Marika Ikkala. Taloon muutti asumaan Marikan äiti Viola Haapala-Vallin kahden kissan, ajokoiran ja kahden undulaatin kanssa.

Viola Haapala-Vallila kertoo hoitaneensa miehensä kanssa pihan viinimarjapensaita erityisen huolellisesti.

Talo on vanha rintamamiestalo, jonka pihapiirissä on navettarakennus.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.