Kaupungin johto haluaa kaataa Haihunkosken pusikot ja hioa alueesta timantin kaikkien akaalaisten käyttöön – Ideoita uudistuksista kerätään avoimella kyselyllä

Tekninen johtaja Jaana Koota ja kaupunginjohtaja Antti Peltola odottavat akaalaisten ideoita Haihunkosken alueen kehittämiseksi. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola ja tekninen johtaja Jaana Koota ovat innoissaan. Haihunkosken alue Viialassa on vehreä ja soliseva keidas, mutta ei nykykunnossaan. Pienilläkin taloudellisilla satsauksilla alue voisi kuitenkin olla ihan eri näköinen ja saada paljon enemmän käyttöä.

– Miljööhän on valtavan hieno. Me olemme Jaanan kanssa sitä mieltä, että jotain tälle pitää tehdä, mutta meitä kiinnostaisi kuulla, mitä kaupunkilaiset ja paikalliset toimijat tästä ajattelevat, Peltola sanoo.

– Pelkästään raivaamalla saataisiin enemmän koskinäkymää. Sen lisäksi pitää miettiä, mitä tarvitaan, että täällä voisi järjestää vaikka peräkonttikirppiksen, työnäytöksiä, kalastuksen opastusta lapsille, Akaa-päivän piknikin tai muita teemapäiviä, Koota luettelee.

Kaupungin maalla olevaan ulkorakennukseen voisi perustaa vaikkapa kesäkahvilan. Saunakin rakennuksesta löytyy. Kuva: Mikko Peltoniemi

Näkymä-työ on näkymättömissä

Viialan kunta hankki aikoinaan Haihunkosken ranta-alueen, mutta sen kehittäminen jäi sikseen. Alueella oleva omakotitalo myytiin, mutta ulkorakennus jätettiin kunnan ja sittemmin Akaan kaupungin tarpeisiin. Siitä saisi Peltolan ja Kootan mukaan tukikohdan monenlaiseen toimintaan.

– Siinä on muun muassa varastotilaa ja sauna. On isoa tilaa ja korkeata tilaa ja vaikka mitä.

Petri Kiviniemen tekemää veistosta ei löydä pusikon keskeltä ellei osaa erikseen etsiä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Haihunkosken koskialue on todentotta pusikoitunut, ja esimerkiksi akaalaisen Petri Kiviniemen Näkymä-ympäristötaidetapahtumaan tekemä sukeltajaveistos on peittynyt lähes näkymättömiin. Tärkein on kuitenkin jäljellä.

– Se jo rentouttaa, kun kuuntelee kosken ääntä. Ja tietysti myös koko alueen historia on hieno, ja tänne on erittäin helppo tulla. Tämä pitää vain jalostaa ja hioa timantiksi, kaupunginjohtaja Peltola sanoo.

– Ja jos suvantoon tarvitaan uimapaikka, niin äkkiähän siihen hiekkaa roudaa, mies vakuuttaa.

Peltolan ja Kootan mukaan kaupunkilaisille järjestetään syyskesällä nettiin sähköinen kysely alueen kehittämisestä. Kärsimättömimmät voivat lähettää kaupungille ideoitaan jo nyt. Niitä otetaan vastaan myös Akaan Seudussa sähköpostiosoitteessa toimitus@akaanseutu.fi.

Akaan tekninen johtaja Jaana Koota pohti perjantaina, josko Haihunkosken rantamaisemissa olevan ulkorakennuksen saunan saisi lämpimäksi jo lauantain valtakunnallisena saunapäivänä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

 

Silloilta ylävirran suuntaan Haihunkosken uomien rannat on siistitty viihtyisäksi puistoksi. Kuva: Mikko Peltoniemi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.