Akaalaispariskunta pudotti yhteispainostaan sata kiloa vuodessa – Mari pelkäsi aiemmin rikkovansa vaa´an

Mari Ikäheimo rakastaa pyöräilyä ja kehuu Toijalassa olevan todella hyvät pyöräilymahdollisuudet. Mikko Ikäheimo ei ole innostunut liikunnasta, vaikka kokeekin olevansa arjessa energisempi laihtumisen myötä.

Kun henki ei kulkenut ja pienestäkin kävelystä tuli hiki, tiesivät Mari ja Mikko Ikäheimo, että jotain oli tehtävä. Marin polvetkaan eivät enää kestäneet, ja peiliin katsominen ahdisti.

Vuosi sitten Ikäheimot olivat nykyhetkeä paljon suurempia. Tuolloin pariskunnalla kului lähes päivittäin sipsipussi ja suklaalevy. Ruokavalioremontti oli siis helppo aloittaa herkkujen karsimisesta.

– Me vedimme kaapeista huttusutturuoan pois ja ostimme tilalle kaikkea terveellistä. Kokonaan emme ole kieltäneet herkuttelua itseltämme. Kyllä kesän juhlistakin pitää voida nauttia, Mari kertoo.

Nykyään perheessä pyritään syömään terveellisesti vähähiilihydraattista, gluteenitonta ja lähes maidotonta ruokaa. Sen sijaan keinotekoisia makeutusaineita Mari ja Mikko ”karttavat kuin ruttoa”, eivätkä he myöskään käytä kevyttuotteita. Rasvaiset ruoat ovat sallittujen listoilla, ja perheen jääkaapista löytyi haastattelupäivänä peräti kuusi purkkia kermaa. Myös kananmunia käytetään perheessä runsaasti, osittain Marin leivontainnostuksen vuoksi.

– Minä syön nykyään ehkä kolmasosan aiempaan verrattuna. Silloin söin koska sattui, joten nälkä oli välillä todella kova. Säännöllisyys on ollut tässä avainsana, Mikko kertoo.

Munakahvi ei miellytä Mikkoa

Mari esittelee luonnontuotteita, joita hän käyttää ruoanlaitossa lähes päivittäin. Esimerkiksi kookosöljy, maga ja psyllium kuuluvat leivontaan, josta Mari on innostunut.

Mari laatii kerrallaan viikoksi ruokalistan, ja sen pohjalta pariskunta käy ostoksilla. Ostoksia täydennetään tarvittaessa viikon varrella.

– Olen antanut Marille aika vapaat kädet ruokien suhteen, Mikko kertoo.

Mari on innostunut luontaistuotteista, kuten spiruliinasta, magasta, karpyylihaposta ja kookosöljystä. Perheenäiti muistelee miehensä todenneen aluksi jyrkästi, että hän ei varmasti ala syömään tuollaisia aineita. Kookospohjainen karpyylihappo kuitenkin tukee painonpudotusta ja on Marin mukaan ”aivojen buusteri”, josta Mikkokin lopulta totesi saavansa energiaa päivään.

Aivan kaikkeen Mikko ei kuitenkaan taivu. Esimerkiksi Marin aamiaiseen kuuluva munakahvi ei miellytä Mikkoa.

– Siihen laitetaan voita, mustaa kahvia ja kananmuna vatkattuna. Kahvin pintaan nousee mukava vaahto, selittää Mari.

Lisäksi aamiaisella pariskunta nauttii lähes aina viherpirtelön, jota voisi luonnehtia sekoittimessa pyöräytetyksi salaatiksi.

Vaakaa ei kaivata tuomaan stressiä

Ruoka on ollut pariskunnan laihdutuksessa merkittävimmässä roolissa. Mari kertoo nauttivansa suunnattomasti pyöräilystä, josta kilometrejä kertyy viikossa usein sata. Mikko sen sijaan ei ole lisännyt arkeensa yhtään liikuntaa. Päivän mittaan hän liikkuu töissään mutta ei koe liikuntaa itselleen tärkeäksi asiaksi.

– Ymmärrän kävelyssä esimerkiksi sen, että liikutaan paikasta A paikkaan B. Mutta jos kävellään päämäärättömästi, niin se ei ole minun juttuni, Mikko kertoo saaden Marin nauramaan.

Mari taas kertoo nauttivansa juuri tuollaisesta päämäärättömästä käyskentelystä esimerkiksi lasten kanssa Nahkialanvuorella, joka on lähellä kotia. Treenaamassa Mari on käynyt Nahkialanvuoren kuntoportaissa hiljattain ystävänsä Pia Hopposen kanssa, joka opiskelee ravitsemusterapeutiksi. Hänen apunsa pariskunnalle on ollut suunnaton.

– Pia ei ole koskaan sanonut meille, että tehkää näin, vaan hän sanoo, että voisitte kokeilla tällaista. Hän ei ole tuputtanut mitään vaan antanut vinkkejä, joihin me olemme tarttuneet, Mari kertoo.

Hopposen ohjeiden tukemana Ikäheimoilta molemmilta on pudonnut vuodessa painoa noin 50 kiloa. Siis yhteensä sata kiloa. Aivan tarkkaan Ikäheimot eivät nykyistä painoaan tiedä, sillä perheessä ei ole vaakaa. Se meni edellisessä asuinpaikassa Kangasalalla muuton yhteydessä rikki.

– Punnitseminen tämän laihdutuksen aikana olisi stressannut turhaan, enkä muutenkaan halua seurata kilojani orjallisesti, Mikko toteaa.

2014 naimisiin menneet Mikko ja Mari ovat olleet toinen toisensa parhaat tukijat laihdutuksen aikana.

Ensi kesänä Pirkan Pyöräilyyn

Tarkoilla painoluvuilla ei ole Ikäheimoille edes merkitystä, sillä lihas painaa enemmän kuin rasvakudos. Tällä hetkellä pariskunnalle kiinnostavampaa olisikin kehonkoostumuksen mittaaminen. Varsinkin Mari, joka on huomannut lihasten lisääntyneen pyöräilyn myötä, olisi kiinnostunut mittauksesta.

Ikäheimot tietävät kuitenkin laihtuneensa, sillä he joutuvat ostamaan jatkuvasti pienempiä vaatteita. Mari oli alkujaan kokoa 56. Nyt hän mahtuu 46-koon vaatteisiin.

Mikolle sopivat aiemmin kahden tai kolmen XL:n vaatteet, kun hän nykyään mahtuu L–XL-kokoisiin vaatteisiin.

Aivan selkeitä tavoitteita eivät Ikäheimot ole itselleen asettaneet.

– Tavoitepainoa ei ole. Nyt vain katsotaan, mihin se kehittyy nykyisellä ruokavaliolla, Mikko kertoo.

Mari kertoo toivovansa saavan vähän kiloja pois, lisäävänsä lihaksia ja kohottavansa kuntoa. Heinäkuussa Mari ei pääse rakkaan harrastuksensa pyöräilyn pariin, koska häneltä on hiljattain leikattu rannekanavassa pinteessä ollut hermo oikeasta kädestä.

– Ehkä tässä kuukauden voi vain kävellä. Syksyllä aion mennä kuntosalille ja spinningiin, ja talvella laitan pyörään nastarenkaat, Mari suunnittelee.

Ensi kesänä Mari on suunnitellut osallistuvansa Pirkan Pyöräilyyn ja polkevansa Pitkän Pirkan, 217 kilometriä.

Toijalan liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia Mari ja Mikko pitävät loistavina.

– Täällä on ulkoliikuntamahdollisuuksia ihan pilvin pimein. Maastopyöräilylenkkejä on paljon, ja Nahkialanlammen ympäri kävely ja siellä olevat kuntolaitteet ovat hyviä, Mari luettelee.

– Ja maisemat ovat aivan upeita, Mikko lisää.

Peilikuva säikäyttää toisinaan

Aivan helppoa uusiin ruokiin tottuminen ei ollut, mutta Ikäheimot eivät haikaile entistä aikaa. He ovat nykyisin paljon energisempiä, ja lihavuuden tuomat vaivat ovat väistyneet.

– Olen nyt oikeasti elämäni parhaassa kunnossa. En enää mene löhöilemään sohvalle, koska virtaa on paljon enemmän, Mari iloitsee.

– Viime vuosi oli paljon laiskempi. Minä jäin aina koulun jälkeen sohvan pohjalle, Mikko muistelee.

Yhtenä onnistumisen avaimena Ikäheimot pitävät projektiin yhdessä ryhtymistä. He kertovat, ettei heille ole tullut missään vaiheessa oloa, että ruokavalionmuutoksessa pitäisi ottaa askel taaksepäin. He ovat olleet toinen toisensa suurimmat tukijat, mutta kannustusta on riittänyt myös lähiympäristöstä.

Ikäheimot ovat mielestään pysyneet henkisesti painonpudotuksessa mukana, vaikka Mari paljastaakin välillä pelästyvänsä peilikuvaansa, koska ei aina tunnista itseään. Uusioperheen lapsetkin ovat huomanneet Marin ja Mikon laihtumisen.

– Vanhin tyttöni vain hymyilee, kun näytän hänelle vanhoja kuvia itsestäni, Mari nauraa.

Mari ja Mikko Ikäheimo vuosi sitten ja nyt. Painoa on karissut molemmilta noin 50 kiloa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.