Akaan jäteasemalle tulee muovinkeräys – Tavallisissa kierrätyspisteissä kerätään jatkossakin vain metallia ja lasia

LHJ:n kierrätyspisteiden jäteastioita aletaan loppukesän ja syyskauden aikana uudistaa, mutta muovinkeräysastioita niille ei ole tulossa. Rami Pennanen uskoo, että Akaan varsinaisella jäteasemalla aloitettava muovinkeräys on asiakkaille hyödyllinen uusi palvelu. Kuva: Tiina Metsäpuro/Loimi-Hämeen Jätehuolto.

Akaan jäteasemalla Hirsikankaalla vieraileva voi elokuusta alkaen tuoda asemalle muun jätteen ohella muovia. Loimi-Hämeen Jätehuolto (LHJ) aloittaa kaikkien toiminta-alueensa kuntien jäteasemilla maksuttoman muovinkeräyksen elokuun loppuun mennessä, ja Akaaseen keräys tuodaan ensimmäisten joukossa elokuun toisella viikolla. Forssassa pääpaikkaansa pitävä jätehuoltoyhtiö tiedottaa, että uudistuksella halutaan vastata kuluttajien tarpeeseen.

– Asiakas voi asemien aukioloaikoina palauttaa kaikki jätteensä kerralla samaan osoitteeseen. Jäteasemien muovinkeräysastioihin kelpaa sama pakkausjätemuovi kuin Rinki Oy:n ylläpitämiinkin astioihin, eli tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, tiedotteessa kerrotaan.

Jätehuoltoyhtiö alkaa tänä kesänä myös uudistaa pääosin taajamissa sijaitsevia kierrätyspisteitään, joita on Akaassa vajaat kaksikymmentä. Pisteillä kerätään lasia ja metallia, eikä niihin ole uudistuksen yhteydessä tulossa lisää palveluita, kuten muovinkeräystä. Uudistuksen parissa työskentelevän LHJ:n projektityöntekijän Rami Pennasen mukaan kyse on keräysastioiden vaihtamisesta uudenlaisiin ja samalla astioiden tyhjennystavan muuttamisesta tehokkaammaksi sekä vanhojen jätekatosten poistamisesta.

– Astioita päivitetään varmasti ensin lähempänä Forssaa ja kokeillaan, miten muutokset toimivat. Akaassa astioita uusitaan mitä luultavimmin ensi vuoden puolella.

Päävastuu muovista on Ringillä

Muovinkeräysastia tuodaan Akaan jäteasemalle elokuun ensimmäisellä viikolla, ja muovia aletaan ottaa vastaan maanantaina 5. elokuuta. Astian tyhjentämisestä vastaa Rinki Oy, joka hoitaa muovipakkausten jatkokäsittelyn laitoksissaan.

Siihen, miksi jätehuoltoyhtiön kierrätyspisteisiin ei olla toistaiseksi tuomassa muovinkeräysastioita, Loimi-Hämeen Jätehuollolla ei ole yksiselitteistä vastausta. Yhtiön tiedottaja Tiina Metsäpuro muistuttaa, että kuntien jätehuollosta vastaavan jätehuoltoyhtiön kierrätyspisteiden on tarkoitus olla lähinnä täydentävää palvelua, ja erilaisten pakkausmateriaalien kierrätyksessä pääpaino on koko Suomessa toimivan Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n keräyspisteillä.

Niitä on Akaassa seitsemän kappaletta, ja kuudella pisteistä on muovinkeräys. Toijalassa muovia voi viedä kolmelle, Viialassa kahdelle ja Kylmäkoskella yhdelle Ringin kierrätyspisteelle.

Metsäpuron mukaan kuntien omistamassa yhtiössä muovinkeräyksen lisääminen on lopulta kuntien päätöksistä kiinni. Urjalan jäteasemalla työskennellyt ja sittemmin toimistotehtäviin siirtynyt Rami Pennanen vakuuttaa, että muovinkeräyksen aloittaminen pelkästään yhtiön jäteasemallakin on monelle asiakkaalle hyödyllinen parannus.

– Olen nähnyt jäteasemalla lähes päivittäin, että joku asiakas tuo vaikka paperia tai pahvia, ja sitten hänellä on samalla mukana muovia, jonka hän on tähän saakka vienyt muualle.

Muovinkeräystä selvitettiin

Loimi-Hämeen jätehuolto teetti keväällä tutkimuksen, jossa selvitettiin sitä, millä tavalla muovin ja biojätteen kerääminen olisi yhtiön toiminta-alueella järkevintä yhtiölle syntyvien kustannusten ja jätehuollon ilmastovaikutusten kannalta. LCA Consultingin tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin muovin osalta nimenomaan muovin vastaanottamista kierrätyspisteissä ja lisäksi taloyhtiöissä.

Jätehuoltoyhtiön tiedotteen mukaan tutkimuksen tulokset osoittavat, että kaikkein hyödyllisintä kierrätykseen päätyvän muovin määrän kannalta olisi muovin kerääminen taloyhtiöiltä, joihin kuuluu vähintään viisi huoneistoa. Halvinta jätehuoltoyhtiölle taas olisi alkaa kerätä muovijätettä kierrätyspisteillä.

Kokonaisuutena kannattavinta olisi tutkimuksen mukaan käyttää molempien tapojen yhdistelmää.

– Kun huomioidaan sekä ilmastovaikutukset että kustannukset, suositeltava vaihtoehto on yhdistää täydentävä keräys kierrätyspisteissä ja kiinteistökeräys, kertoo LCA Consultingin toimitusjohtaja Antti Niskanen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.