Kesäsesonki vetää matkailijoita Akaaseen – ”Yleensä lähiseudun tapahtumat täyttävät hotellin heti, kun liput tulevat myyntiin”

Toijalan keskustassa Hotel Ackasia pyörittävän yrittäjän Jyri Vesterisen puhelin on soinut tiuhaan tahtiin heinäkuussa. – Ihan liian usein nykyään joutuu tarjoamaan ”ei oota”. Huoneita saisi olla enemmän, Vesterinen kertoo.

Useissa Akaan majoituspaikoissa eletään vilkasta sesonkiaikaa, kun vapaa-ajan matkailijat täyttävät mökit ja hotellihuoneet. Toijalassa sijaitsevassa Hotel Ackasissa selkeä majoittujien sesonkiaika on kesä-elokuussa. Kylmäkoskella Akaan Piilopirtti vetää kesäisin puoleensa juhlaporukoita, eikä mökkejä edes vuokrata kylmimpinä talvikuukausina. Viialan Seurahuoneen hotellissa sen sijaan sesonkia ei ole.

– Huoneet kyllä täyttyvät helposti, koska niitä on vain seitsemän. Majoittujat ovat lähinnä työmiehiä, kertoo toiminnasta vastaava Pami Heinonen.

Seurahuoneella on satunnaisesti ulkomaalaisia vieraita, jotka päätyvät hotelliin useimmiten paikallisten tuttavien suosituksesta.

Hotel Ackasiin säpinää tuovat Pirkanmaalla ja osin myös Kanta-Hämeessä järjestetyt tapahtumat. Näistä viimeisin oli Hämeenlinnassa järjestetty Metallican konsertti, joka toi Ackasiin ulkomaalaisiakin majoittautujia.

– Yleensä lähiseudun tapahtumat täyttävät hotellin heti, kun liput tulevat myyntiin. Ihan liian usein nykyään joutuu tarjoamaan ”ei oota”. Huoneita saisi olla enemmän, harmittelee hotelliyrittäjä Jyri Vesterinen, jolla on tarjottavanaan kahdeksan hotellihuonetta.

Vesterinen kertoo, että ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä näkyy selkeä piikki elokuussa, joka on Euroopassa yleinen loma-aika. Syyskuusta toukokuuhun arkipäivinä majoittujat ovat Ackasissa lähinnä työmiehiä. Kesäsesongin ulkopuolella viikonloppuisin on jonkun verran vapaa-ajan matkailijoita.

Jyri Vesterinen merkitsee kännykkäänsä majoittujien varaukset.

Tilat ja luonnon rauha vetävät

Sivutoimisena majoituspalvelua pitävän Leena Myllyniemen mukaan Akaan Piilopirtti vetää eniten vierailijoita Etelä-Suomesta. Usein Piilopirtille tullaan viettämään juhlia, joiden viettoon pääpirtti soveltuu. Lisäksi mökkiryhmään kuuluu ”Perämökki”, ”Peltomökki” ja savusauna. Kaikkiaan mökkeihin mahtuu yöpymään 20 henkilöä.

Piilopirtillä käy ulkomaalaisiakin vieraita yleensä vuosittain, vaikkakin tänä vuonna he ovat loistaneet poissaolollaan.

– Muina vuosina on käynyt jonkin verran venäläisiä ja muutama ruotsalainen porukka. Mehän emme mainosta missään, että meidät on vaikea löytää. Huvila.net-sivustolla me olemme, mutta nyt sitten ei ole tärpännyt sitäkään kautta, Myllyniemi kertoo selittäen, että toiminnasta halutaan lähinnä kulut peittoon.

Myllyniemi arvelee Piilopirtin vetovoimatekijöiden piilevän heidän tiloissaan. Hän kuvailee, että Piilopirtti ei ole ihan perinteinen kesämökkimajoitus. Lisäksi hän uskoo kaukana muusta asutuksesta luonnonrauhaisan 3,5 hehtaarin alueen vetävän vieraita puoleensa. Myllyniemi ei usko paikkakunnalla olevan merkitystä majoittujien päätymiseen Piilopirtille.

Euroja koko kylälle

Jyri Vesterinen uskoo Hotel Ackasin vetovoimatekijän olevan hyvissä kulkuyhteyksissä. Hotellin ollessa täynnä, hän kertoi kysyjille muista alueen majoituspalveluista.

– Se on tärkeä juttu, että saataisiin asiakkaita Akaaseen. Heiltä jää muutama euro kylällekin, ravintoloihin ja liikkeisiin, Vesterinen uskoo.

Hän kertoo mielellään matkailijoille myös alueen muista palveluista ja nähtävyyksistä. Vesterinen on muun muassa suositellut Nahkialan järven aluetta lenkkeilypaikaksi ja saunaa kaipaaville Sataman rantaa. Jopa talvella. Hän kertoo Ackasin asiakkaana jo useamman kerran viihtyneestä venäläismiehestä, joka palaa Toijalaan aina uudestaan, koska on niin ihastunut alueen vesistöihin ja alueisiin.

– Meille nämä paikat saattavat olla itsestään selvyyksiä, mutta matkailijat näkevät nämä erilaisin silmin. Saunaankin pääseminen muutamalla eurolla voi olla matkailijalle tosi merkityksellinen asia.

Jyri Vesterisen toimenkuvaan kuuluu alueen palveluista ja nähtävyyksistä matkailijoille kertominen. Nahkialan järven rantaa hän on suositellut lenkkeilypaikaksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.