Kirkkoherra arvelee pastorinsa heterokannanoton kumpuavan valkoisen keski-ikäisen miehen ahdistuksesta – ”Meillä ei ole sellaisia sääntöjä, ettei saa julistautua heteroksi”

Rauli Helenius julkaisi omalla Fecebook-seinällään Helsinki Pride -tapahtuman jälkeen tämän kuvan. Helenius kertoo pitäneensä kuvaa koomisena ja jakaneensa sen hetken mielijohteesta.

Kesäkuun loppupuoli oli juhlaa sateenkaarikansalle, kun Helsinki Pride-ihmisoikeustapahtuma toi väriä kaupungin kaduille, ja aiheen valtakunnalliseen keskusteluun. Viikko Helsinki Priden loppumisesta Akaan seurakuntapastori Rauli Helenius julkaisi omalla Facebook-seinällään kuvan, jossa lukee ”Jokaisella on oikeus olla hetero”.

Akaan Seutu sai aiheesta viestin, jonka kirjoittaja ihmetteli, miten Akaassa voi toimia pappisvirassa henkilö, joka esittää seksuaalivähemmistöjä syrjiviä mielipiteitä. Akaan seurakunnan kirkkoherra Ali Kulhia ei näe Heleniuksen julkaisun sanomassa ongelmaa.

– Se on lauseena ihan totta. Ei siinä ole mitään pahaa. Tämä on varmaan noussut valkoisen keski-ikäisen miehen ahdistuksesta, että saako tänä päivänä olla hetero. Rauli on leikkisä kaveri, eikä meillä ole sellaisia sääntöjä, ettei saa julistautua heteroksi, Kulhia selvittää.

Helenius myöntää, että Kulhia on siinä mielessä oikeassa, että ihmisen ikä vaikuttaa suoraan asenteisiin.

– Mitä vanhempi on, sitä hämmentyneempi on tästä nykyisestä keskustelusta. Olen tottunut ajattelemaan, että ilman muuta avioliitto on naisen ja miehen välinen juttu, ja se on ollut vuosisatoja näin. Mitä enemmän ääripäät pääsevät julkisuuteen, niin sitä enemmän vastareaktiotkin nousevat. Noissa jutuissa varmaan maltti on valttia, että ei vouhoteta suuntaan tai toiseen, Helenius sanoo.

Ei käyttäytymissääntöjä somessa

Kirkkoherra kertoo, että seurakunnalla ei ole työntekijöilleen varsinaisia sosiaalisen median käyttäytymissääntöjä. Vihapuheen levittäminen on kuitenkin tuomittavaa, ja työntekijöiden täytyy olla lojaaleja työnantajalleen. Myöskään muita työntekijöitä ei saa parjata, vaan ristiriitatilanteet selvitetään kasvokkain.

Kulhia ymmärtää Heleniuksen julkaisun konservatiivihuumorina, eikä näe sitä vakavaksi asiaksi. Tärkeää tässä kyseisessä julkaisussa Kulhian mielestä on, että siinä ei ole kielteistä ilmaisua.

– Jos julkaisussa olisi kirjoitettu, että ei saa olla mitään muuta kuin hetero, niin silloin siihen voitaisiin puuttua. Tässä varmaan halutaan sanoa, että saa olla ihan tavallinenkin, ja se on ihan okei, Kulhia miettii.

Helenius vastaa, että julkaisun tarkoitus ei ollut kyseenalaistaan kenenkään oikeutta olla ei-hetero, eikä tarkoitus ollut loukata ketään. Helenius sanoo myös, että hänellä ei ole mitään homoja vastaan. Helenius myös myöntää, että oikeus olla hetero on päivänselvä oikeus, vaikka sitä ei julistettaisikaan sosiaalisessa mediassa.

– Tämä oli ajankohtainen asia, ja tein julkaisun hetken mielijohteesta. Tällä ei ollut tarkoitus loukata missään nimessä ketään. Tämä oli minusta lähinnä koominen juttu. Ihmisillä on oikeus olla mitä huvittaa, eihän sitä mikään kiellä olemasta, Helenius sanoo.

– Reaktio tästä yllätti, että joku yleensä sanoo, että täällä on tällainen. Luulisi, ettei tuota kukaan huomaisi.

Helenius kertoo, että hän ei rajoita koskaan julkaisujensa näkyvyyttä Facebookissa, eikä aio piilottaa jo tekemiään julkaisuja.

Homopareja ei vihitä Akaassa

Helsinki Pridessä kirkko oli tapahtuman virallinen yhteistyökumppani, mikä sai paljon hämmennystä aikaan seurakuntapiireissä. Yhteistyökumppanuuden päätöksen takana oli kirkkohallitus. Helenius kertoo, että ainakin kaksi piispaa otti tähän kantaa sanoen, että kirkkohallitus meni oikeuksiensa ohi.

– Periaatteessa tähän olisi pitänyt olla kirkollis- tai piispankokouksen linjaus, että oltaisiin voitu sanoa kirkon osallistuvan Prideen, Helenius sanoo.

Avioliittokäsityksen Helenius toteaa olevan nykypäivänä hyvin ”vaiheessa”, eikä kirkolla ole yhtenäistä linjaa aiheeseen. Helenius kertoo, että hänellä ei ole tällä hetkellä kirkkolain mukaan mahdollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Sen sijaan hän pystyy siunaamaan pareja.

Ali Kulhia kertoo, että Akaan alueelta on tullut hyvin vähän kyselyitä saman sukupuolen avioliittoon vihkimisistä.

– Kylmäkoskelta tuli yksi kysely, mutta ennen kuin ehdin siihen vastata, tuli jo toinen viesti, että asia järjestyi Tampereella, Kulhia kertoo.

Hän huomauttaa, että Akaan seurakunta haluaisi mielellään vihkiä nykyistä enemmän heteropareja. Kulhia toteaa vihkimisten olevan usein ikimuistoisia hetkiä myös papille.

Akaan seurakuntapastori Rauli Helenius aikoo pitää Facebook-julkaisunsa jatkossakin julkisina.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.