Haluatko savusaunaan vai wanhan weturitallin saunaan? – Saunapäivänä Akaassa lämpiää seitsemän kaikille avointa saunaa

Tapani Knuutilan savusauna kutsuu löylyyn.

Suomi halutaan saunomalla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Ja totta kai, kaupungeista ensimmäinen, Akaa on tempauksessa mukana. Akaassa lämpiää valtakunnallisena Saunapäivänä lauantaina 27. heinäkuuta peräti seitsemän saunaa, jonne voi mennä ilmaiseksi saunomaan.

Valtakunnalliseen Saunapäivään huipentuu koko kesän jatkunut Yleisradion vuoden 2019 kärkihanke, jossa tavoitteena on juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä sekä saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki.

– Haluamme saada suomalaiset havahtumaan siitä, miten ainutlaatuinen saunakulttuuri meillä on. Juhlistamme saunaa juuri nyt, koska yleiset saunat ja yhdessä saunominen ovat kovassa nousussa. Suomalainen saunomisen kulttuuri on myös ensimmäinen asia, jota Suomesta haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, sanoo Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä Ylestä.

Akaalaiset halutaan saunomaan yhdessä

Akaasta Saunapäivään osallistuu seitsemän saunaa, joista neljä lämmittää kaupunki. Lauantaina 27.7. avoimena ovat Arajärven sauna kello 13–18, Kangassaaren sauna Toijalan Satamassa kello 12–17, varsinainen Sataman sauna kello 12–20 ja Vainionlahden sauna (Tyriseväntie 202) kello 12–17.

Saunapäivän kunniaksi avoinna ovat Tapani Knuutilan savusauna (Lontilantie 194) kello 16–18, Tuulensuun saunat (Tuulensuuntie 10) kello 16–20 ja ehkä erikoisimpana Veturimuseossa (Ryödintie 3) avoinna oleva wanhan weturitallin sauna kello 17–20. Tuulensuun saunat ovat vain aikuisille, ja niihin pitää ilmoittautua ennakkoon osoitteeseen timo@tuulensuu.fi.

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola on innokas saunoja. Hän kehottaa kaupunkilaisia osallistumaan Saunapäivän viettoon. Saa nähdä, mistä saunasta kaupunginjohtajan Saunapäivänä löytää.

Veturimuseon sisältä löytyy eksoottinen sauna, joka lämpiää Saunapäivänä.

Johannes Saarinen (vas.) ja Kasperi Rekola lämmittävät Arajärven saunoja keskiviikkoisin ja lauantaisin elokuulle asti.

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?