Topias Mansikka sai kutsun Kiinaan jääkiekkoturnaukseen – Kiinalaiset kustantavat koko joukkueen matkan, taustalla halu oppia suomalaisten pelaamisesta

Toijalassa asuvan HPK:n riveissä maalivahtina pelaavan Topias Mansikan kypärässä näkyy mennyt ja nykyinen asuinpaikka: Puolikas vaakunasta on Akaata ja toinen puoli Riihimäkeä.

Kiinassa valmistutaan jo kovaa vauhtia vuonna 2022 järjestettäviin Pekingin talviolympialaisiin. Kiinalaiset eivät ole tunnettuja jääkiekkotaidoistaan, mutta heillä on halu nousta lajissa paremmaksi. Tämän vuoksi Juha Mansikka sai yllättävän soiton kolmisen viikkoa sitten. Hänen pojallaan Topias Mansikalla, 14, ilmoitettiin olevan mahdollisuus lähteä Kiinaan HPK:n C2-juniorijoukkueen riveissä jääkiekkoturnaukseen heinäkuussa.

– Sanoin heti, että kyllä Topias lähtee. En edes kysynyt Topiaksen mielipidettä, koska eihän tuollaista mahdollisuutta tule koskaan eteen, poikaansa treeneihin jo muutaman vuoden kuljettanut Juha-isä kertoo hymyillen.

Kiinalaisten halukkuudesta ottaa oppia jääkiekon suurmaan joukkueelta kertoo sekin, että HPK:n C2-juniorijoukkueen kaikki matkaan liittyvät kulut maksetaan kutsujan toimesta. 12 hengen joukkue viipyy Kiinassa kymmenen päivää. Tässä ryhmässä on kaksi maalivahtia, joista toinen on Topias Mansikka. Pelaajat eivät voineet itse vaikuttaa valintaansa Kiinan matkalle, vaan valmentajat tekivät pelaajavalinnat.

– Tuntui ihan hyvältä tulla valituksi, keväästä lähtien HPK:n C2-juniorijoukkueessa pelannut Topias kertoo.

Treenien ja koulun yhdistäminen on rankkaa

11-vuotiaasta lähtien jääkiekkoa pelannut Topias kertoo jännittävänsä matkaa vähän, vaikka hän ei ole koskaan aiemmin vieraillut Kiinassa. Reissulle mukaan lähtee muun muassa joukkueen päävalmentaja Kim Wide ja joukkueenjohtaja Jussi Laine, mutta pelaajien vanhemmat jäävät Suomeen.

Ennen Kiinaan lähtöä HPK:n C2-juniorijoukkue kokoontuu vielä lauantaina 13. heinäkuuta Lempäälän jäähallilla yhteisiin treeneihin. Lento lähtee Kiinaan torstaina 18. heinäkuuta.

Kesä on ollut vilkasta ja erilaista harjoitteluaikaa Topiakselle, koska itse jääkiekkoa ei pelata samaan malliin kuin talvella. Sen sijaan Topias on pelannut kaikkia muita pallolajeja, jotka kehittävät koordinaatiota.  Myös jonglööraus on valmentajan mukaan hyvää harjoitusta maalivahdille. Topias aikoo treenata kesällä myös HPK:n C2-juniorijoukkueen toisen maalivahdin, Viialassa asuvan Elias Harjun kanssa.

8. luokalle syksyllä siirtyvälle Topiakselle ei kouluaikana jää juurikaan vapaa-aikaa. Siirtymisiin ja itse treeneihin Hämeenlinnassa aikaa kuluu illassa noin viisi tuntia.

– On se rankkaa, myöntää Topias.

NHL siintää tulevaisuuden haaveissa

Isä Juha Mansikka iloitsee siitä, että hänen poikansa Topias on jo 14-vuotiaana isänsä pituinen. Monet NHL-maalivahdit ovat yli 180 senttisiä.

Topias on aina pitänyt maalivahtina pelaamisesta. Nuorempana jalkapalloa pelatessaan hän oli myös torppaamassa maaleja.

– Viihdyn varmaan maalilla sen takia, kun en osaa olla kentällä, Topias virnistää.

Juha-isä arvioi, että maalivahdin paikkaa pelaavilla täytyy olla rautaiset hermot, sillä maalivahdit voivat usein ratkaista pelejä suuntaan tai toiseen.

Tulevaisuuden haave Topiakselle olisi pelata NHL:ssä. Sitä ennen tavoitteena olisi päästä parin vuoden päästä Leijonien Pohjola-leirille, jossa valitaan 16-vuotiaiden maajoukkue. Myös urheilulukio Hämeenlinnassa saattaisi olla oikea reitti tulevaisuuden haavetta tavoitellessa.

– Topias sanoi jo aika pienenä, että hän menee pelaamaan NHL:n. Minä sanoin, että mene vain ja maksa ensimmäisestä sopimuksesta minulle puolet, vitsailee kaikin voimin poikansa harrastusta tukenut Juha-isä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.