Rauhanummen heinikkö lähti kuntalaisen toimesta – ”Toivottavasti kenellekään ei ainakaan tule paha mieli siitä, että joku muu kuin kaupungin työntekijä hoitaa niiton”

Toijalassa asuva Martti Virtanen päätti niittää Rauhanummen yhden hehtaarin puistoalueen itse kaupungilta lainaan saadulla murskaimella.

Toijalan Rauhanummen puistossa rehottava yli puolen metrin kasvusto oli torstaina puoliltapäivin niitetty lähes kokonaan yhden miehen toimesta kaupungin koneella. Akaan kaupungin asukas Martti Virtanen päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä, kun kaupungin resurssit eivät riittäneet alueen hoitamiseen.

– Ei tämä minua harmita. Ymmärrän, että kaupungin pitää säästää jostain. En pysty arvioimaan voisiko jostain muusta säästää, Virtanen sanoo.

Virtasen kellarissa viisi vuotta sitten perustettu MR2 FPV Ninjas -kopterikerho käytti viime kesänä lähes viikoittain Rauhanummen puistoa harrastusalueenaan. Tänä kesänä harrasteporukka on lentänyt multikoptereillaan ainoastaan kerran Rauhannummella alkukesästä. Pitkän heinän takia paikka ei ole houkutellut.

Virtanen selittää pitkän heinän olevan turvallisuusriski, sillä ei olisi täysin mahdotonta, että multikopteri syttyisi palamaan ja sitä myöten koko heinikkö. Pitkästä heinästä pieniä koptereita olisi myös vaikea löytää. Lisäksi punkit viihtyvät mahdollisesti pitkän heinän seassa.

Motivaatio heinän niittämiseen kasvoi Virtasella ”Ninjojen” tulevana lauantaina järjestämän Suomi Cup -osakilpailun takia.

– Nämä kisat on kohtuullisen iso tapahtuma. Osallistujia on ilmoittautunut jo yli 40, joista osa lentää täällä ja osa Luhtaniityn urheilukentällä, Virtanen selittää.

Yhden hehtaarin puistoalueen niittämiseen kului yhdeltä tekijältä noin viisi tuntia.

Yleensä kaupunki ei lainaa koneita

Akaan kaupunginpuutarhuri Heli Laine kertoo, että yleensä kaupungin koneita ei lainata yksityishenkilöille. Syitä on monia. Esimerkiksi työaikaan lainaaminen on usein mahdotonta, sillä kaupungin työntekijät käyttävät itse koneita. Työajan ulkopuolella taas kaupungin koneita ei anneta lainaan.

– Tämä tapaus oli poikkeus, kun tulossa on kopterikisatkin, Laine selittää.

Lisäksi henkilön on oltava luotettava ja kykenevä käyttämään koneita, että lainaamisesta voidaan edes keskustella. Laine kertoo tavanneensa Virtasen, jonka jälkeen päätös lainaamisesta oli ollut helppo tehdä. Virtaselle oli myös annettu lyhyt koulutus koneen käytöstä.

– Me olimme puolin ja toisin kiitollisia, että homma saatiin hoidettua, Laine kiittelee.

Hän sanoo myös, että ei pistä hanttiin, jos joku haluaa leikata kaupungin alueilta nurmikoita omilla laitteillaan. Kaupunginpuutarhuri kertoo saaneensa paljon puheluita toukokuussa Akaan Seudun viheralueiden rempalleen jättämisestä kertovan jutun julkaisemisen jälkeen. Laine toivoo, että ensi kesänä asiat olisivat jo paremmalla tolalla. Nyt hän haluaa välittää kiitokset aktiivisille viheralueista huolehtiville kuntalaisille.

– Varmaan kaikille on kivempi, kun kaupungin alueet eivät rehota. Kiitos aktiivisille ihmisille, Laine sanoo.

Hän tietää ainakin Viialan Hannukan alueella olevan asukasyhdistyksen, joka hoitaa itsenäisesti leikkikenttäaluetta. Laine arvelee joillain muillakin alueilla olevan asukkaita, jotka leikkaavat omien tonttiensa rajoilta alkavia kaupungin nurmikoita.

Sen sijaan kaupunginpuutarhuria ihmetyttää joidenkin ihmisten asenne viheralueiden hoitamiseen liittyen.

– Minua ihmetyttää asenne, että ”ei me tehdä kaupungin puolesta mitään”. Mutta hienoa, että aktiivisuuttakin löytyy, Laine sanoo.

Viiden tunnin työ ammattilaiteellakin

”Hyvillä vehkeillä on aina kiva tehdä töitä. Omilla laitteilla tästä ei olisi tullut mitään”, toteaa isojen koneiden parissa maanpuolustuksessa työskentelevä Martti Virtanen.

Martti Virtanen toivoo, ettei kenellekään ainakaan tulisi paha mieli siitä, että joku muu kuin kaupungin työntekijä on hoitanut Rauhanummen heinien niiton. Virtanen kertoo, että hän ja muut kopterikerholaiset olivat aluksi miettineet heinikön taltuttamista omilla leikkureillaan. He olivat kuitenkin todenneet tehtävän mahdottomaksi omilla laitteilla, sillä heinä oli todella pitkää ja sitä oli laajalla alueella. Rauhanummen puisto on peräti yhden hehtaarin laajuinen alue.

– Hyvillä vehkeillä on aina kiva tehdä töitä. Omilla laitteilla tästä ei olisi tullut mitään, Virtanen kertoo.

Vaikka Virtasella oli käytössä lopulta ammattilaisten leikkuri, murskain, työ oli siltikin hidasta. Koko puistoalueen niittämiseen meni aikaa noin viisi tuntia.

– Olen iloinen, että sain tehdä tämän homman kaupungin tuella, että voidaan harrastaa täällä mukavasti, Virtanen toteaa.

Hausjärveltä kotoisin oleva Virtanen näkee, että viheralueiden siistinä pitäminen on kaupungille myös imagokysymys. Häntä harmittaa, että kaupungilla on hienoja alueita, jotka ovat tänä kesänä jääneet hoitamatta. Rauhanummen puiston lisäksi tällainen löytyy Nahkialanlammen ja Rapusaarentien välille jäävältä puistoalueelta.

Tästäkin huolimatta Virtasen mielestä Akaan hieno paikka elää ja asua.

Kopterikisoja seuraamaan Virtanen toivottaa kaikki tervetulleiksi. Rauhanummen puistoon voi lauantaina tulla ihmettelemään jo aamuyhdeksältä freestyle-kisaa. Kello 11 kisat siirtyvät Luhtaniityn urheilukentälle, jossa kisataan nopeudesta monen tunnin ajan. Vielä iltayhdeksältä Luhtaniityllä kisataan kopterikiihdytyskisat.

 

Lue myös:

Kaupunginpuutarhuri suree hoitamatta jääviä viheralueita – ”Minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jättää paikkoja rempalleen”

Kopterit saavat ajankulun unohtumaan – Videolla näkyvää hoidettua Rauhanummen puistoa ei ole tunnistaa samaksi paikaksi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.